Wysoki cholesterol. Podwyższony poziom cholesterolu LDL

Wysoki cholesterol. Podwyższony poziom cholesterolu LDL
5 (100%) 10 votes

Cholesterol jest naturalnie występującą substancją ludzkiego organizmu wytwarzaną w wątrobie. Odpowiada za podziały komórkowe, przyswajanie witaminy D i wpływa na niektóre hormony. Cholesterol to woskowa substancja tłuszczowa, nierozpuszczalna w wodzie, która wędruje z krwią po naszym krwioobiegu. Ich transport wspierają lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL) i wysokiej gęstości (HDL). Zróżnicowanie lipoprotein na 2 grupy jest bardzo ważne dla odczytania wyników badania cholesterolowego.
LDL to tak zwany zły cholesterol, który odkłada się w ścianach tętnic i prowadzi do problemów zdrowotnych jak zawały i udary.
HDL to dobry cholesterol, który pomaga zmniejszać poziom LDL we krwi.

Podwyższony cholesterol – dlaczego szkodzi?

Wątroba zwiększa produkcję cholesterolu pod wpływem produktów jakie spożywasz. Twoim problemem może być wysoka kaloryczność posiłków, zjadanie zbyt dużych porcji, objadanie się, wybieranie tłustych potraw. W niedługim czasie poziom cholesterolu LDL wzrośnie. Podwyższony cholesterol jest tym bardziej niebezpieczny, jeśli nie równoważy go wysoki poziom cholesterolu HDL.
Wysoki poziom cholesterolu zazwyczaj nie powoduje żadnych objawów. Ważne jest, aby jeść zdrowo i regularnie kontrolować jego poziom, by ustrzec się przed groźnymi konsekwencjami. Wysoki cholesterol powinien być leczony, w przeciwnym razie zwiększamy prawdopodobieństwo zachorowania na zawał lub udar mózgu.

Dieta na cholesterol

Produkty bogate w tłuszcze nasycone i trans automatycznie powodują wzrost złego cholesterolu we krwi. Jedynym wyjściem jest unikanie ich w codziennej diecie, co będzie z korzyścią nie tylko dla naszego zdrowia, ale i sylwetki. Jedz ryby (łosoś, makrela, śledź) bogate w kwasy omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu LDL. Oprócz nich dużą dawkę zdrowych kwasów tłuszczowych znajdziesz w orzechach włoskich, migdałach. Jedzenie bogate w złe tłuszcze i niezalecane w leczeniu to:

  • czerwone mięso
  • wątroba i inne podroby
  • tłuste przetwory mleczne, takie jak sery, mleko, lody, i masła
  • jaja (żółtka) – chyba najbardziej sporna kwestia, ponieważ jaja według najnowszych badań nie powodują wzrostu złego cholesterolu jeśli są spożywane w ograniczonej ilości i gotowane
  • smażone potrawy, takie jak chipsy ziemniaczane, frytki, mięso
  • masło orzechowe
  • przetworzona żywność wykonana z masła kakaowego, oleju palmowego i oleju kokosowego jak czekolada

Wysoki cholesterol może być także kwestią dziedziczności i nie być uzależniony od wagi czy diety. Oznacza to, że nawet pilnując diety i dbając o siebie można mieć naturalnie podwyższony poziom cholesterolu. W takim wypadku nie należy rezygnować z profilaktyki miażdżycowej, a tym bardziej dbać o siebie. Wysoki cholesterol może być wynikiem chorej tarczycy, dysfunkcji nerek i cukrzycy. Podwyższony poziom cholesterolu LDL towarzyszy często osobom uzależnionym od papierosów.

Pomocna dieta i aktywność fizyczna

Dieta i ćwiczenia pomagają skutecznie obniżyć poziom cholesterolu, dlatego są rekomendowane wszystkim osobom w profilaktyce miażdżycy. Dietę można wzbogacić ziołowymi suplementami diety, które pomagają obniżać cholesterol poprzez wspomaganie trawienia i obniżanie wagi. Są to m.in.:

Suplement diety na cholesterol OmegaCardio + Czosnek

Wysoki cholesterol – objawy

W znaczącej większości przypadków, wysoki cholesterol przebiega bezobjawowo, co jest tym bardziej zdradliwe zważając na efekty powodowane przez tę substancję. Jeżeli nie prowadzisz regularnych badań twoim pierwszych objawem może być zawał lub udar.
Podwyższony poziom cholesterolu HDL jest bardzo łatwy do zdiagnozowania za pomocą badania krwi. Lekarz pobiera próbki krwi i wysyła do laboratorium w celu analizy.
Panel lipidowy mierzy stężenie cholesterolu całkowitego, cholesterolu LDL, cholesterolu HDL i triglicerydów. Normy cholesterolu wahają się w sposób następujący:

  • Całkowity cholesterol: mniej niż 200 mg / dl
  • Cholesterol LDL: mniej niż 100 mg / dl
  • HDL cholesterolu: 40 mg / dl lub wyższy
  • trójglicerydy: mniej niż 150 mg / dl

Tętnice transportują krew z serca do pozostałych części ciała. Wysoki cholesterol sprawia, że tętnice zaczną być mniej elastyczne (a przez to mniej dostosowujące się do zmiennych warunków), bo pokryte twardą mieszaniną cholesterolu i innych tłuszczów. Przez zwężone tętnice krew trudniej dopływa do serca, co może prowadzić do skrzepów lub całkowitego odcięcia organu. Objawy zawału serca to ciśnienie i ból za mostkiem, słabość. Zator może też powstać na linii mózgu, co prowadzi do udaru czyli niedotlenienia. Objawy obejmują nagłe osłabienie i drętwienie. Po przebytym udarze osoby mogą być trwale upośledzone w mowie lub ruchach. Niestety najbardziej prawdopodobnym scenariuszem jest śmierć, jeśli nie natychmiast, to w ciągu roku od choroby. Oprócz tego cholesterol odpowiada za większość przypadków kamicy żółciowej. Masz realny wpływ na swoje zdrowie, dlatego nie lekceważ pierwszych objawów podwyższonego cholesterolu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Układ krążenia
Dieta na mocne kości

Zamknij