serwis o zdrowiu i leczeniu

Kłącze tataraku – właściwości lecznicze i zastosowanie

Kłącze tataraku – właściwości lecznicze i zastosowanie
4.8 (96.67%) 6 votes

 

Tatarak to polimorficzny gatunek byliny, należących do rodziny tatarakowatych. Jest to wszechstronna roślina lecznicza. Wytwarza ona grube, rozgałęzione kłącze, z którego wyrasta trójkanciasta łodyga. Jej liście są jaskrawo zielone i długie o zaostrzonych końcach (osiągają one często rozmiar 1 metra). Kolba kwiatostanowa z początku jest zielona, a z czasem zmienia swoją barwę na żółto brunatną. W naszych warunkach klimatycznych tatarak nie wydaje nasion, a rozmnaża się poprzez rozrost kłącza i jego fragmentację. Surowcem leczniczym tataraku jest jego kłącze. Znacznie rzadziej stosowane są w tym celu jego kwiaty i liście.

Występowanie

Za pierwotne pochodzenie tataraku uznaje się tereny Azji Południowej i Wschodniej oraz tereny Ameryki. Z czasem roślina ta została rozprzestrzeniona w Europie. Działo się to za sprawą najazdów tatarskich. W Polsce można go spotkać na terenie całego kraju. Tatarak zwyczajny porasta podmokłe i bagienne tereny. Najczęściej możemy go spotkać na brzegach wolno płynących rzek czy jezior. Jest on również widywany jako ozdoba oczek wodnych. Zbiór tej rośliny przeprowadza się wiosną lub jesienią.

sweet-rush-1369146_640 Kłącze tataraku - właściwości lecznicze i zastosowanie

Konserwacja

Kłącza tataraku (kliknij TUTAJ, aby zamówić) wycinane są za pomocą specjalnych narzędzi. Po wyciągnięciu go z wody należy obmyć go z mułu. Następnie należy obciąć korzenie rośliny i części nadziemne. Trzeba pamiętać o zostawieniu w miejscu zbioru części roślin aby te mogły w dalszym stopniu się rozmnażać. Wszystkie nienadające się do suszenia części kłącza należy ponownie zakopać. Tatarak należy pociąć na kawałki od 15 do 20 centymetrów. Suszenie prowadzi się w temperaturze 40 stopni. Prawidłowo wysuszony tatarak powinnien mieć barwę brunatno zieloną lub jasno brunatną, a w środku białawą.

Wewnętrzne zastosowanie tataraku

Kłącze tataraku ma silny aromatyczny zapach oraz gorzki smak. Jest to roślina o wszechstronnym zastosowaniu. Zawiera ona olejek eteryczny, witaminę C, sole mineralne oraz wiele innych składników pomocnych w wielu dolegliwościach. Wyciągi z tej rośliny mają działanie:

  • rozkurczowe
  • przeciwzapalne
  • moczopędne
  • przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne
  • uspokajające
  • łagodzące
  • rozgrzewające
  • wykrztuśne
  • przeciwbólowe

Wyżej wymienione działania to jednak nie wszystkie z możliwych. Zastosowanie tataraku ma również wpływ na zwiększenie apetytu czy obniżenie ciśnienia krwi. Jest także przydatny kobietom podczas miesiączki. Wówczas łagodzi on bóle menstruacyjne. Działa rozkurczowo na drogi moczowe i żółciowe. Tatarak stosowany jest w dolegliwościach takich jak wzdęcia, skurcze żołądka, zgaga, biegunka czy zaparcia. Posiada właściwości ochronne i wzmaga wydzielanie soków trawiennych oraz wspomaga przyswajanie składników odżywczych, dlatego jest polecany do stosowania w codziennej diecie. W dużych dawkach hamuje rozwój pasożytów przewodu pokarmowego. Pomoże nam również wtedy gdy chcemy podnieść swoją odporność. Za jego pomocą możemy także pozbyć się lęków, nerwowości czy nawet bezsenności. Tatarak jako środek uspokajający działa lepiej niż melisa. Ma on również działania przeciwdrgawkowe.

f-dary-natury-tatarak-klacze-acorus-rhizoma-bio-50g Kłącze tataraku - właściwości lecznicze i zastosowanie

Tatarak – kliknij TUTAJ

Zewnętrzne zastosowanie tataraku

Tatarak działa nie tylko od wewnątrz, ale także od zewnątrz. Stosowanie go na skórę głowy działa bakteriobójczo, przeciwzapalnie i ściągająco. Sprawi on iż włosy będą mniej wypadać, doda też im elastyczności i blasku. Dodatkowo jest także zalecany w przypadkach posiadania łupieżu – wystarczy płukać skórę głowy specjalnie przygotowanymi naparami. W chorobach jamy ustnej, gardła czy przy stanach zapalnych dziąseł przynosi ulgę i wspomaga leczenie. Lekki napar tatarakowy zastosowany na oczy i skórę hamuje stan zapalny i obrzęk, ściąga ropę, usprawnia krążenie krwi oraz likwiduje worki i cienie pod oczami. Tatarak sprawdza się również w kuchni. Surowe bądź wysuszone i zmielone kłącze tataraku jest stosowane jako przyprawa o charakterystycznym gorzkim i silnym smaku. Można dodawać go w niewielkich ilościach do dań, sosów, zup, warzyw, a nawet napojów i deserów. Natomiast olejek tatarakowy może być używany w przemyśle alkoholowym do wyrobu niektórych wódek i likierów, a w przemyśle perfumeryjnym stosować go można jako utrwalacz zapachów. Tatarak przynosi nam ulgę w momentach gdy pojawiają się różne dolegliwości, od bólu głowy aż po bóle zębów czy problemy z łupieżem, więc jest to roślina, którą każdy z nas powinien posiadać w swoim domu.

Komentarze