Nikt nie wyobraża sobie życia bez codziennej dawki pieczywa. Bułki, chleb, chałka, rodzajów pieczywa jest wiele, każdy zapewne ma swój ulubiony, który jest dopełnieniem każdego śniadania czy kolacji. Pieczywo, co jest oczywistym w swoim składzie ma mąkę. Bez tego niestety nie można było by uzyskać tegoż produktu. Na rynku dostępne są mąki pozyskiwane z różnych zbóż oraz ich mieszanek. Najpopularniejsza oczywiście jest mąka pozyskiwana z ziaren pszenicy i to właśnie ona stanowi główny składnik większości pieczywa dostępnego na rynku. Bez pszenicy nie było by wielu produktów charakterystycznych dla pewnych regionów na przykład bagietek charakterystycznych dla Francji, czy tortilli, symbolu Meksyku.
Pszenica – uprawa i występowanie
Pszenica uprawiana jest w wielu krajach. Jej uprawa nie ogranicza się tylko do krajów Europejskich, ale też jest szczególnie szeroko rozwinięta w Azji czego przykładem są Chiny, które to sytuują się rok rocznie na pierwszym miejscu pod względem ilości uzyskanej pszenicy. Wyróżnia się dwa podstawowe typy pszenicy ze względu na czas wzrostu. Jest to pszenica ozima oraz pszenica jara. Pszenicę ozimą powinno się siać pod koniec września tak, aby uzyskane plony były zadowalające. Ten rodzaj pszenicy jest w stanie przerwać pod pokrywą śnieżną w mrozie osiągającym pułap nawet 25 stopni Celsjusza. Odporność na śnieg i mróz sprowadza się również do wysokiego zapotrzebowania na wilgoć. W suchych warunkach pszenica ozima rośnie dużo gorzej. W przypadku pszenicy jarej sytuacja wygląda znacznie inaczej. Jej najlepszy termin wysiewu to końcówka marca. Natomiast odporność na mrozy jest niewielka. Pszenica jara dobrze odnajduje się w upalnym klimacie.
Wartości odżywcze pszenicy
W 100 gramach ziarna pszenicy
Wartość energetyczna: 326 kcal
Węglowodany:70.5 g
Białko:11.1 g
Tłuszcze:2.4 g
Cholesterol:0.0 mg
Sód:4.00 mg
Błonnik:8.9 g
Gluten:2.0 mg
Index glikemiczny:41
Witaminy:
Witamina e:1.49 mg
Witamina c:0.00 mg
Witamina b1:0.42 mg
Witamina b2:0.11 mg
Witamina b3:3.27 mg
Witamina b5:0.94 mg
Witamina b6:0.28 mg
Minerały:
Wapń:37.00 mg
Żelazo:3.80 mg
Magnez:120.00 mg
Fosfor:330.00 mg
Potas:340.00 mg
Sód:4.00 mg
Cynk:3.49 mg
Miedź:0.37 mg
Mangan:2.65 mg
Selen:89.40 mg
Pszenica ozima ziarno BIO 1kg
i sprawdź cenę
Pszenica w diecie
Pszenica jest produktem dobrze sprawdzającym się w postępowaniu dietetycznym szczególnie z uwagi na niską zawartość kalorii. Wiele jest produktów pozyskiwanych z pszenicy lub za jej sprawą. Kasza manna oraz makarony są świetnym dopełnieniem obiadu, dodatkowo ich atutem jest to, że po ugotowaniu dodatkowo tracą kcal stanowiąc produkt dietetyczny. Pszenica zawiera również dużą ilość błonnika, który ma świetny wpływ na perystaltykę jelit utrudniając przy tym przyswajanie tłuszczów. Wśród wielu diet dostępna jest również taka w której główną rolę gra pszenica. Dieta nie należy do najłatwiejszych, ale jej efekty są dosyć szybko widoczne. Dieta ma za zadanie poprawić pracę jelit i usprawnić ich działanie. Jest to tak zwana 12-sto dniowa dieta pszeniczna. Jadłospis nie jest skomplikowany gdyż opiera się na spożywaniu tylko i wyłącznie ziaren pszenicy. Jak przygotować ziarna? Na początek należy poszukać ziaren dobrej jakości, najlepiej takich pochodzących z ekologicznych upraw. Przepłukane i oczyszczone ziarna wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, tak aby zakryła ziarna i gotujemy do momentu aż ziarna będą miękkie. Tak przygotowaną pszenicę należy jeść zawsze kiedy poczujemy głód. Podczas diety należy unikać soków i ciężkich napojów. Najlepiej ograniczyć się do niegazowanej wody mineralnej oraz zielonej herbaty. Już po kilku dniach od rozpoczęcia diety zauważymy efekt poprawionej pracy jelit, co objawi się między innymi ułatwionym wypróżnianiem i uczuciem lekkości. Przedstawiona wyżej dieta jest oczywiście metodą poprawy pracy jelit „dla chętnych”. Każdy natomiast może sobie w domu przygotować zdrowe bułeczki pszenne, które również dostarczą dużej ilość cennych składników pochodzących z tego zboża.
Bułeczki pszenne
Z podanego przepisu wychodzi ok. 4-5 bułeczek w zależności od preferowanej wielkości
SKŁADNIKI
50 ml wody
50 ml mleka
5 gram drożdży
Pół łyżeczki cukru i soli
5 g masła
170 g mąki pszennej
Do posmarowania przed pieczeniem
1 jajko
Dodatkowo bułeczki można posypać ulubionymi pestkami, sezamem lub makiem
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy użyciu miksera po czym przykryte ciasto odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie czasu uformować kilka małych bułeczek i ułożyć na wyłożonej papierem blasze w odpowiednich odstępach gdyż bułeczki urosną. Przykryte bułeczki odstawić po raz kolejny na około pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza. Wyrośnięte bułeczki wedle preferencji przed włożeniem do pieca posypać ulubionymi dodatkami i posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec przez 5 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 8 minut. Upieczonym bułeczkom pozwolić ostygnąć w stygnącym uchylonym piekarniku. Gotowe!
Pszenica dla urody
Pszenica jest dobra nie tylko dla zdrowia. Ziarna zbóż sprawdzają się także w postaci masek, maseczek i kremów. Zboże wykazuje działanie odżywcze, a w połączeniu z odpowiednimi składnikami może stanowić świetny kosmetyk wspomagający poprawę stanu skóry. Postać jaką uzyskuje po przemiale jest na tyle elastyczna, że bez problemu może stanowić składnik wielu produktów, dodatkowo poprawiając nawet ich konsystencję, gdyż jest niezawodnym zagęstnikiem. Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na domowe kosmetyki z użyciem pszenicy.
Pszenny natłuszczający krem do rąk
100 ml oleju z kiełków pszenicy
10 gram wosku pszczelego
Pół tubki maści – witamina A (dostępna w aptece)
Dowolny olejek zapachowy
W rondelku rozpuścić wosk, dodać olej z kiełków pszenicy oraz maść witaminową. Dokładnie rozpuścić tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Na koniec dodać kilka kropel olejku zapachowego. Gotowy krem przelać do dowolnego opakowania dopóki jest gorący, gdyż w miarę stygnięcia będzie gęstniał. Tak przygotowanym kremem smarować dłonie po każdym myciu.
Mleko-miód-pszenica, czyli odżywcze trio
Pół szklanki mleka
Łyżka miodu
3 łyżki mąki pszennej o jak najwyższym typie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby masa była gładka. Tak przygotowaną maskę nakładać na twarz i pozostawić na około 10-15 minut po czym dokładnie spłukać buzię letnią wodą. Maseczka ma działanie łagodzące oraz odżywcze. Uwaga, jeżeli maseczka będzie zbyt rzadka i nie będzie dawała się nakładać można dodać dodatkową łyżkę mąki.