Jak powstaje zakwaszenie organizmu?

Jak powstaje zakwaszenie organizmu?
5 (100%) 7 votes

W ludzkim organizmie zachodzą nieustanne procesy, od których przebiegu zależy nasze zdrowie i saopoczucie. Tak jest w przypadku równowagi kwasowo-zasadowej, której wynik wpływa bezpośrednio na proces metaboliczny. Optymalne pH krwi może ulegać wahaniom, ale trwający stan zakwaszenia, czyli dominacji kwasów nad zasadami zaburza pracę tkanek. Organizm, który nie radzi sobie z neutralizacją kwasów zaczyna wysyłać sygnały ostrzegawcze i reaguje złym samopoczuciem.

Składniki kwasotwórcze dostają się do naszego ciała wraz z pokarmem, który spożywamy. Gdy dochodzą do tego indywidualne problemy z trawieniem i ich przemianą, we krwi pojawiają się kwaśne produkty materii. Same warunki fizjologiczne organizmu wykazują tendencję w stronę zakwaszenia. My dostarczając mu przewagę produktów kwaśnych, nad zasadowymi sami pogłębiamy ten stan. Szacuje się, że problem zakwaszenia organizmu dotyczy większości Europejczyków, czemu sprzyja prowadzony tryb życia. To z kolei tłumaczy występowanie wielu chorób cywilizacyjnych, z którymi borykają się coraz młodsi ludzie. Zakwaszenie sprzyja między innymi cukrzycy, osteoporozie, zwyrodnieniu stawów, ale także codziennie odczuwanych przez większość zaburzeń snu i koncentracji, napięć nerwowych, depresji, zaparć, nadwagi i innych.

Utrzymanie prawidłowego pH krwi zależy od sprawnej pracy układu krążenia, trawienia, oddechowego, filtracyjnego oraz hormonalnego. W dzisiejszych czasach narażających nas na szereg niedomagań na zdrowiu optymalny stan funkcjonowania jest niezwykle ciężki do uzyskania. Większość spożywanych potraw niesie za sobą czynnik kwasowy, podczas gdy przeciwny mu zasadowych znajdujemy głównie w magnezie, wapnie i potasie. Przyjrzyj się swojemu zdrowiu i sprawdź, co może być przyczyną twoich nierozwiązanych problemów.

Przyczyny zakwaszenia

Zakwaszenie organizmu ma wiele przyczyn, lecz wszystkie one prowadzą do zaburzenia bilansu kwasowego ciała. Nadmiar kwasów, których nie zneutralizuje organizm odkłada się w jego każdej komórce prowadząc do trwałego uszkodzenia. Głównym winowajcą tego stanu jest niewłaściwie prowadzony styl życia akcentujący niezdrowe w nadmiarze produkty spożywcze. Szczególnie szkodliwe okazują się być używki – alkohol, kawa, czarna herbata, papierosy, ale także odwodnienie, dieta odchudzająca, stres, niektóre leki – głównie przeciwbólowe.

f-alkala-t-100-tabletek

Tabletki bez recepty stosowane na zakwaszenie organizmu
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Produkty zakwaszające organizm to przede wszystkim:

  • ser biały i mleko
  • pszenica i wytwarzane z niej chleby i makarony
  • wołowina, wieprzowina, owoce morza
  • ciasta, budyń, lody
  • cukier
  • dieta uboga w witaminy i mikroelementy

Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 % z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 % z kwasotwórczych. Poza dietą zakwaszeniu organizmu może sprzyjać długotrwały i intensywny wysiłek fizyczny, ale też odwrotnie brak ruchu i nadwaga.

W regulacji gospodarki kwasowo-zasadowej kluczową rolę odgrywają układy buforowe krwi i komórek, płuc oraz nerek. To od ich sprawnej i wydajnej pracy zależy bilans kwasowo-zasadowy organizmu. Każdy z nich kolejno wiąże, reguluje i wydawała zbędne produkty przemiany materii zbędne dla organizmu. Dzięki nim pH nie zmienia się i pozostaje na prawidłowym poziomie. To bardzo ważne, ze względu na fakt, że główne procesy chemiczne zachodzą w wodzie. Prowadzi to do konkluzji, że własności płynów ustrojowych naszego ciała są zależne od środowiska kwasowego. Dlatego nieprawidłowe pH soku żołądkowego, moczu, wydzieliny pochwowej, krwi pęcherzyka żółciowego i soku trzustkowego skutkuje wieloma problemami kolejnych układów.

Mechanizm zakwaszenia jest zawsze taki sam. Styl życia w połączeniu z nawykami żywieniowymi zakwaszają organizm. Gdy wspomniane układy nie nadążają z oczyszczaniem dochodzi do magazynowania nadwyżki kwasów i zaburzeń procesów przemiany materii.

Ze względu na styl życia nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:

  • Chorób przemiany materii, cukrzycy
  • Nadmiernej fermentacji jelitowej
  • Niedostatecznej ilości spożywanych owoców i warzyw
  • Odwodnienia
  • Zaburzeń procesów wydzielania kwasów

Objawy zakwaszenia organizmu

Już wczesne stadium zakwaszenia powoduje silne objawy. Należą do nich wysypki alergiczne, częste bóle głowy, nawracające przeziębienie i chore zatoki. Osłabiony organizm zaburza pracę ważnych dla odporności układów w ciele. Zarazki, bakterie i wirusy mają ułatwione przenikanie do wewnątrz ciała. Traci na tym stan naszej skóry, która staje się sucha i matowa. Pogarsza się także wygląd paznokci oraz włosów, które nadmiernie wypadają. W kwasowym środowisku łatwiej o złe samopoczucie i rozwój poważnych chorób, np. cukrzycy. Zakwaszenie może być przyczyną ogólnego osłabienia, braku koncentracji, zaburzeń snu, depresji, zaparć, a także wiązania wody w organizmie.

Zakwaszenie sprzyja otyłości, gdyż pobudzona praca żołądka produkującego większe ilości soków trawiennych nastawiona jest na przyjęcie pokarmu. Ponadto rolę kumulowania kwasów przyjmuje tkanka tłuszczowa, chroniąc w ten sposób narządy wewnętrzne.

Zakwaszenie ma także swój udział w powstawaniu chorób przewlekłych, czasami bywa także ich wynikiem. W przewodzie pokarmowym może się objawić w stanie zapalnym żołądka, przewlekłych zaparciach, wzdęciach, zgadze. Może także wpływać na rozwój osteoporozy, reumatyzmu i sprzyjać stano zapalnym stawów. Kwasy działają destrukcyjnie na szkliwo, co kończy się próchnicą, paradontozą. Poza tym częstym wynikiem diety kwasowej jest trądzik, cellulit, grzybica. Zakwaszenie organizmu wpływa niekorzystnie na układ krwionośny.

f-aflofarm-eliminacid-30-tabletek

Lek bez recepty polecany na zakwaszenie organizmu
Kliknij i znajdź najniższe ceny!

Objawy zakwaszenia można także rozpoznać po budowie ciała. Zakwaszeniu organizmu towarzyszą następujące cechy zewnętrzne:

  • nadwaga
  • duży obwód w pasie
  • wiotka skóra

Zapobieganie zakwaszeniu

Po zdiagnozowaniu zakwaszenia organizmu, które uwidacznia się w badaniach, np. pH moczu, należy wprowadzić zmiany w prowadzonym stylu życia i żywienia, by skuteczniej leczyć i zapobiegać objawom. Przede wszystkim należy znaleźć główną przyczynę zakwaszenia i wyeliminować ją z naszego życia. Bez względu na to, czy okaże się nią nadmierny wysiłek fizyczny czy nadwaga, warto przeciwdziałać postępującemu pogorszeniu stanu zdrowia.

Na rynku dostępne są produkty zapobiegające zakwaszeniu, np. Eliminacid, który neutralizuje kwasy przywracając zdrowe zasadowe pH organizmu. Nie można zapominać o odpowiednim nawadnianiu. Woda oczyszcza ciało z toksyn i zbędnych produktów materii, dlatego jest niezbędna w utrzymaniu optymalnego odczynu. Najlepszym sposobem regulowania kwasowości jest zmiana diety na zdrowszą, bogatą w owoce oraz warzywa. Należy przy tym unikać tłustego i słodkiego jedzenia, które nie dostarcza nam wartości odżywczych. Warto także poprawić zdrowie poprzez rezygnację z nałogów. Wskazany jest ruch i aktywny wypoczynek w każdej postaci. Wysiłek fizyczny dotlenia organizm i zwiększa energię życiową, a także poprawia samopoczucie. W miarę możliwości należy unikać sytuacji stresujących i panować nad emocjami. Jeżeli przyczyna zakwaszenia leży gdzie indziej, należy zwalczyć główne powody, a później wprowadzić dietę. Można także skorzystać z terapii odkwaszających, których ilość i intensywność pomoże ustalić lekarz.

7166

Więcej w Choroby, Układ krążenia, Zdrowie
Upławy – białe, zółte i brunatne

Zamknij