Grzybica układu może powodować ogromne spustoszenie w ciele nieświadomego zagrożenia właściciela. Problemy trawienne jak biegunka, wzdęcia, zaparcia, dyskomfort w przełyku itp. są często ignorowane lub nieodpowiednio leczone. Z czasem dochodzą do tego reakcje skórne jak wysypka, egzema, łuszczyca, pokrzywka. Grzyby krążące po organizmie mogą dotrzeć do wszystkich narządów powodując nieprzyjemne reakcje alergiczne jak astma, nietolerancja pokarmowa, zapalenie zatok, migreny itd. W konsekwencji będą doskwierać nam naprawdę zróżnicowane dolegliwości, których nie połączylibyśmy w jedno – grzybicę ogólnoustrojową. Pierwszą zasługę w wywoływaniu tych i innych objawów zdobywa Candida albicans, który jest jednym ze 150 szczepów grzybów uznanych dla człowieka jako patogenne.
Objawy grzybicy ogólnoustrojowej
Grzybica ogólnoustrojowa objawy ma naprawdę zróżnicowane, dlatego lekarz patrząc wybiórczo na poszczególne z nich może mieć problem ze znalezieniem związku pomiędzy migrenami a świądem skóry czy splątaniem psychicznym a nawracającymi infekcjami płuc. Poprawna diagnoza wymaga patrzenia z szerszej perspektywy, która dostrzeże wspólny mianownik dla wszystkich krępujących pacjenta symptomów. Grzybica może manifestować się na różnych płaszczyznach:
- Układ trawienny – biegunka, dyskomfort, wzdęcia, zaparcia, zapalenie jelita grubego, alergie pokarmowe, zespół jelita drażliwego
- Skóra – wysypka, egzema, łuszczyca, suche plamy skórne, swędzenie, pokrzywka, otwarte cięcia przypominające rany
- Układ oddechowy – zaburzenia oskrzeli, astma, trudności w oddychaniu, uczucie zmęczenia, alergie sezonowe, przewlekłe zapalenie zatok
- Psychika – migreny, złe samopoczucie, zmętnienie psychiczne, depresja
Pacjenta mogą natomiast niepokoić:
- Utrata masy ciała lub niemożność schudnięcia
- Gorączka, dreszcze
- Ból kości i stawów
- Napady niepohamowanej chęci na coś słodkiego
Grzybica a celiakia
Grzybice mogą być czynnikiem ryzyka rozwoju zaburzeń autoimmunologicznych jak reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, sarkoidoza, celiakia i inne nietolerancje pokarmowe. Wielu z nas przy przedłużających się dolegliwościach pokarmowych odbywa badania IgG na nietolerancję pokarmowe, z których spory odsetek osób nie dowiaduje się praktycznie niczego. Wynik oscylujący w granicach kilkunastu nietolerancji pokarmowych uważamy za nieważny, bo błędny, ale warto mieć świadomość, że wyniki może fałszować grzyb candida. Ponadto grzybice mogą zwiększać prawdopodobieństwo choroby trzewnej, dlatego wynik na nietolerancję glutenu jest tutaj wiążący i powinien skłonić nas do zastanowienia się nad popełnianymi błędami dietetycznymi.
Przyczyny grzybicy ogólnoustrojowej
Candida albicans to grzyb zamieszkujący przewód pokarmowy człowieka. Na warunkach żywiciela (człowieka) współpracuje z systemem immunologicznym i przynosi korzyści dla naszej odporności. Jest jednym z wielu takich drobnoustrojów, które są nam niezbędne do życia. Gdy nasza odporność drastycznie spada, jesteśmy szczególnie podatni na nadmierną kolonizację grzyba Candida, która w sprzyjających warunkach rozszerza się na sąsiednie układy. Często pierwszą oznaką zakażenia są grzybicze infekcje pochwy u kobiet i wykwity skórne. Oprócz tego grzyb lubi osiedlać się na paznokciach, skórze głowy i w układzie oddechowym powodując objawy błędnie odczytywane jako grypa czy sezonowa reakcja alergiczna.
Grzybica może być ignorowana przez pacjenta do pewnego momentu, bo gdy zaczyna chorować całe ciało, wszyscy szukamy pomocy u specjalistów. I tutaj napotykamy pierwszy problem, bo w styczności z biurokracją i zatwierdzonymi metodami leczenia, chory staje się niewygodny. Diagnostyka zawodzi na różnych poziomach, ale w naszym wypadku ważne jest upewnienie się czy to grzyby mogą odpowiadać za nasz zły stan zdrowia. Możemy się o tym przekonać odpowiadając na proste pytania:
- Czy miewasz trudną do powstrzymania ochotę na coś słodkiego/zajadasz się słodkościami/słodkie potrawy są twoimi ulubionymi?
- Czy miewasz niewyjaśniony, brzydki zapach z ust?
- Czy po wypluciu śliny do szklanki z wodą po kilkunastu minutach na powierzchni pojawiają się nitki, a ślina jest gęsta i ciągnąca się?
Komentarz: U wielu osób z prawidłową odpornością grzybice układowe mają zazwyczaj przewlekły przebieg, który nie zagraża życiu. Możesz więc nie zdawać sobie sprawy z tego, że twoje przyzwyczajenia wynikają z zainfekowania grzybicą.
W ciągu kilku ostatnich dekad odnotowano alarmujący wzrost kandydozy, który po części jest związany z prowadzeniem agresywnego leczenia niedostosowanego do zgłaszanego przypadku. Na zwykłe przeziębienie przepisywane są leki naruszające florę bakteryjną, która nie odbuduje się, jeśli pacjent prowadzi niezdrową dietę złożoną z wysoko przetworzonych produktów. Przerost drożdży jest zauważalny także w momentach nasilonego stresu lub przedłużającej się w organizmie infekcji i to najczęstsze źródła problemu.
Detoksykujący ekstrakt z czarnego orzecha
Leczenie grzybicy ogólnoustrojowej
Każdą grzybicę, która pojawia w konkretnym miejscu należy leczyć podając celowane leki. Leki przeciwgrzybiczne doustne są nieco bardziej szkodliwe, ponieważ trafiają do układu pokarmowego, gdzie zabijają także dobroczynne i potrzebne bakterie. Przyjmując jakiekolwiek leki należy wspomóc się probiotykiem, aby nie dopuścić do niekontrolowanego namnażania grzyba. Przyjmowanie probiotyku złagodzi dodatkowo dolegliwości jak ból brzucha, wymioty i osłabienie pojawiające się po połknięciu dawki leku. Najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia liczby grzybów w organizmie jest zaprzestanie spożywania cukru – białego i brązowego, ponieważ to on jest największą pożywką dla drożdży. Przez ścisły etap diety zastępujmy owoce (zawierające cukry) warzywami, które generalnie są uważane za zdrowsze. Unikaj białej mąki, białego ryżu, makaronu i alkoholu. Drożdże dodawane do chleba nie są złe same w sobie. Pomogą ci też zioła, a szczególnie oregano (możesz zakupić także olej z oregano). Spróbuj także detoksykacji metali ciężkich z organizmu i wzmacniaj odporność przyjmując minerały helatowane, np. Zdrovit Magnum Chelat. Naturalne leczenie candida obejmuje także: aloes, bazylię, korzeń buraka, jagody, witaminy z grupy B, chińskie zioła, ekstrakt cynamonu, chlorofil, cynamon, goździki, czosnek, zielone warzywa, magnez, mangan, cynk, liście oliwne, chlorella, acerola, l-cysteina. Przezwyciężyć słodkie pragnienie pomoże natomiast chrom.