Goździki – pochodzenie, właściwości zdrowotne, wartości odżywcze

Goździki – pochodzenie, właściwości zdrowotne, wartości odżywcze
5 (100%) 6 votes

Kwiaty bez wątpienia są afrodyzjakiem każdej kobiety. Istnieje ogromna ilość gatunków, więc każdy jest w stanie wybrać sobie coś co najbardziej wpisze się w jego gust. Kwiaty są najlepszym wzornikiem palety barw, gdyż występują praktycznie w każdym możliwym kolorze. Z tego też powodu stanowią najpiękniejszą naturalną ozdobę. Kwiaty są idealnym prezentem jaki mężczyzna może sprawić kobiecie. Okazji do tego typu podarunku jest nieskończenie wiele. Urodziny, imieniny, święta, gratulacje, przeprosiny. Kwiaty są dobre na wszystko, wysiłek jakim musimy się wykazać to jedynie wybranie odpowiedniego gatunku, bo przecież każdy lubi coś innego. Jak powszechnie wiadomo wiele roślin odznacza się nie tylko walorami estetycznymi, ale też zdrowotnymi. Do roślin oczywiście zaliczane są także owoce i warzywa, które są nieodzownym elementem codziennej diety, ale nie o tym mowa. Mówimy oczywiście o zdrowotnych właściwościach wyciągów kwiatowych lub produktów, które pochodzą z kwiatów. Jednym z wielu produktów jakie możemy pozyskać z kwiatów są goździki. Jak sama nazwa stanowi pochodzą od rośliny zwanej goździkowcem korzennym.

Goździki – czym są i skąd się biorą?

Goździki jak wyżej wspomnieliśmy pochodzą z rośliny o nazwie goździkowiec pospolity. Roślina ta uprawiana jest głównie w krajach ciepłych o klimacie równikowym. Ich uprawa głównie sytuuje się w rejon Półwyspu Malajskiego, Madagaskaru i Zanzibaru. Pozyskanie goździków nie ogranicza się jednak do samej uprawy rośliny. Aby zrozumieć ich specyfikę warto by się przyjrzeć sposobie ich pozyskiwania. Goździki, aby tworzyły taką postać jaka jest przez wszystkich dobrze znana muszą przejść odpowiednie suszenie, mianowicie zebrane pąki goździkowca korzennego poddawane są długotrwałemu suszeniu najlepiej słonecznemu, gdyż promienie słoneczne nie pozbawiają cennych wartości, a delikatnie suszą przez dłuższy okres czasu niż miało by to miejsce w suszarniach maszynowych.

W ten sposób przygotowane goździki są popularną przyprawą o niezwykle intensywnym aromacie i smaku. Aromat ten szczególnie kojarzy się z okresem zimowym, gdyż powbijane w pomarańczę goździki tworzą naturalny odświeżacz powietrza, natomiast same w sobie pomarańcze są charakterystyczne dla okresu świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie tego typu ozdoby jest dziecinnie proste, a na pewno stanie się urokliwym dodatkiem każdego stołu. Goździki można powbijać tworząc przy okazji fantazyjne wzory, co dodatkowo wzmocni efekt dekoracyjny.

Zdrowotne działanie goździków

Pierwszymi, którzy dostrzegli zdrowotne działanie goździków byli Chińczycy. Jeszcze  w okresie przed naszą erą, a dokładniej w III wieku przed naszą erą, Chińczycy używali goździków jako środek łagodzący ból zęba, a także jako naturalny odświeżacz oddechu. Pośród bardzo bogatych właściwości zdrowotnych jakie posiadają goździki, bez wątpienia ich główną cechą jest wykazywanie silnych właściwości odtruwających. Liczne antyoksydanty nie tylko przyczyniają się do oczyszczania organizmu z nagromadzonych toksyn, ale potrafią też działać na zasadzie odtrutki w leczeniu różnego rodzaju zatruć pokarmowych. Dzięki swoim właściwościom goździki zwalczając wirusy i bakterie działają na organizm dezynfekująco, co za tym idzie, wspomagają leczenie infekcji. Dodatkowo wielkim atutem goździków jest udowodnione działanie przeciwnowotworowe. Dodatkowo badania, których wyniki zostały przedstawione podczas spotkania Experimental Biology w San Francisco z roku 2006 dowiodły, że spożywanie goździków skutecznie obniża poziom złego cholesterolu nie naruszając przy tym tego dobrego. Ponad to u wszystkich badanych zaobserwowano obniżenie poziomu glukozy oraz trójglicerydów.

Goździki 10g

i sprawdź cenę

Właściwości odżywcze goździków

Goździki w swoim składzie odznaczają się bogatą gamą witamin i minerałów co czyni je zdrowymi. Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze w 10 gramach goździków:

Wartość energetyczna – 27,4 kcal

Białko ogółem – 0,6 g

Tłuszcz – 1,3 g

Węglowodany – 6,6 g

Błonnik – 3,4 g

Witaminy

Witamina C – 0,02 mg

Witamina A – 160 IU

Witamina E – 0,89 mg

Witamina K – 14,2 µg

Tiamina – 0.016 mg

Ryboflawina – 0.022 mg

Niacyna – 0,16 mg

Witamina B6  – 0.039 mg

Kwas foliowy –  2,5 µg

Minerały

Wapń – 63,2 mg

Żelazo – 1,2 mg

Magnez – 25,9 mg

Cynk – 0,23 mg

Fosfor – 10,4 mg

Potas – 102 mg

Sód – 27,7 mg

Kuchenne zastosowanie goździków

Goździki są rewelacyjną przyprawą, dzięki której możemy nadać wyjątkowy smak wielu potrawom. Nadają się do mięs , sosów, a także do deserów szczególnie tych Bożonarodzeniowych, a to wszystko za sprawą wyjątkowego korzennego aromatu, który idealnie wkomponuje się w smak pierniczków. W kuchni również goździki stanowią dodatek do grzanego piwa, które jest stosowane pomocniczo w walce w uciążliwym przeziębieniem. Grzane piwo nie tylko doskonale rozgrzeje, ale też dostarczy miłych chwil w długie zimowe wieczory. Poniżej przedstawiamy przepis na pysznego grzańca.

Składniki:

Puszka ulubionego piwa

Kilka goździków

3 łyżki miodu, najlepiej naturalnego

3 łyżki soku z malin

Duża szczypta cynamonu i kardamonu

Do niewielkiego garnuszka wlać piwo i umieścić goździki, kardamon i cynamon. Kiedy piwo mocno się podgrzeje, ale jeszcze nie wrze, palnik wyłączyć i pozostawić piwo pod przykryciem na około 10 minut, aby miało szansę przejść aromatem przypraw. Po upływie określonego czasu dodać miód i sok z malin. Gotowy napój dokładnie wymieszać do rozpuszczenia miodu, przelać do kufla. Grzańca wypić dopóki nie wystygnie, gdyż gorący ma najlepsze właściwości.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Zdrowie
Serotonina czyli hormon szczęścia – objawy niedoboru

Zamknij