Grzybica przewodu pokarmowego
Wiele osób podejrzewa u siebie grzybica przewodu pokarmowego. Jest to po części spowodowane szerokim spektrum objawów tej choroby i dużym ryzykiem zakażenia wśród dzieci i osób dorosłych. Należy wiedzieć o tym, że w naszym organizmie tak jak w przyrodzie, zachodzi konkurencja między bakteriami a grzybami. Pod wpływem pewnych czynników grzyby mogą zyskać przewagę i doprowadzić do choroby organizmu. Jeżeli podejrzewasz u siebie zakażenie Candida albicans przeczytaj jakie są przyczyny choroby, by móc im skutecznie przeciwdziałać.
Grzybica przewodu pokarmowego jest spowodowana namnożeniem patogenicznych drożdżaków o nazwie Candida albicans bytujących w naturalnym środowisku śluzówki jelita. Oprócz nich znajdują się tam także bakterie beztlenowe i e-coli, które także budzą wątpliwość wielu osób podejrzewając je o wywoływanie dolegliwości. Drobnoustroje zaczynają rozmnażać się w przewodzie pokarmowym pod wpływem sprzyjających warunków, np. podczas zatrucia pokarmowego lub przyjmowania antybiotyków, które z zasady zabijają drobnoustroje, ale w równym stopniu te pożyteczne jak szkodliwe.
Do zatrucia może dojść na skutek spożycia jedzenia z salmonellą, gronkowcem złocistym, bakteriami e-coli i wielu innych. Grzyby przejmujące rolę dominującą w jelicie wydzielają przy tym substancje szkodliwe, wręcz trujące organizm. Pochłaniają dla siebie spożywane jedzenie i wytwarzają toksyczne produkty przemiany materii. Im dłużej taki stan się utrzymuje, tym więcej czeka nas objawów i dolegliwości. Grzyby candida mogą nawet osłabiać ściany jelit, co prowadzi do groźnego wycieku substancji poza obręb układu pokarmowego. System immunologiczny reaguje na ten stan alergiami, bólami i osłabieniem, których dotąd w ogóle nie odczuwaliśmy. W optymalnych warunkach równowagę mikroflory bakteryjnej zapewnia acidophilus, ale nie jest on na tyle silny by utrzymać się w przypadku wyjałowienia jelit. Wtedy dominację przejmują grzyby, których mały udział nie przeszkadza nam prawidłowo funkcjonować, a zbyt duża ilość rozpoczyna procesy chorobotwórcze.
Czym jest wywołana grzybica przewodu pokarmowego?
Kandydoza to stan, w którym zostajemy zarażenie grzybem z grupy Candida. Najczęściej występującym jest candida albicans, a pozostałe to m.in. tropicalis, parapsilosis, glabrata, krusei, stellatoidea, lusitaniae. Grzybica przewodu pokarmowego kojarzona z powierzchnią skóry może atakować także nasze błony śluzowe, a nawet objąć zasięgiem cały organizm. Na szczęście dochodzi do tego niezwykle rzadko i w przypadkach całkowitego braku zdolności immunologicznych. Nie zmienia to jednak faktu, że grzybicę jest trudno leczyć, a jeszcze ciężej wyleczyć na dobre. Nawet początkowy sukces nie oznacza, że kłopot nie powróci. Kolejne niepowodzenia i połowiczne sukcesy wiążą się z rozwojem pamięci grzybów, które zdobywają odporność na kolejne leki i przystosowują się do zmiennych warunków. Bakterie są zaś osłabiane kolejnymi preparatami, które całkowicie im nie sprzyjają.
Colon C na zdrowe jelita
Podsumowując grzybicę przewodu pokarmowego wywołuje:
- Spadek odporności organizmu
- Przebyte zatrucie pokarmowe
- Niewłaściwie prowadzona antybiotykoterapia
- Zabiegi operacyjne i żywienie pozajelitowe, które zwiększa ryzyko zakażenia
- Cukrzyca oraz ciąża
- Zanieczyszczenie środowiska
- Spożywanie zbyt dużej ilości konserwantów i chemii z żywnością
- Niewłaściwe odżywianie – ubogie w produkty sprzyjające zachowaniu zdrowych jelit: zbyt mała ilość białka, węglowodanów, tłuszczów, błonnika, witamin z grupy B i związków mineralnych. Nadużywanie cukru i pochodnych skrobi. Złe odżywianie to błędne koło, ponieważ jedząc niewartościowe posiłki organizm musi użyć rezerw witamin i minerałów do ich strawienia. Przez to stajemy się coraz bardziej osłabieni i w efekcie podatni na choroby.
Objawy grzybicy przewodu pokarmowego
Grzyb Candida wywołuje swoją obecnością wiele przykrych dolegliwości, które mogą być leczone objawowo, ale dla pełnej skuteczności warto poznać ich rzeczywistą przyczynę. Niektóre choroby powodowane przez grzyby to m.in.: astma, refluks, zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita.
Niektóre objawy grzybicy przewodu pokarmowego:
- Biały nalot na języku
- Metaliczny posmak w ustach
- Suchość ust i gardła
- Nieprzyjemny zapach z ust lub skóry
- Uczucie przelewania się w jelitach
- Stały ból brzucha nasilający się podczas jedzenia
- Wzdęcia i gazy jelitowe
- Nudności, odbijanie treści pokarmowej, zgaga
- Naprzemienne biegunki i zaparcia
- Uporczywy katar
- Gorączka
- Bóle głowy
- Osłabienie
- Anemia
- Wysypki o nieznanym pochodzeniu
- Nawracające infekcje uszu
- Depresja
- Problem z zasypianiem
- Infekcje narządów płciowych – dotyczy szczególnie kobiet
Ogromne zróżnicowanie objawów często nie pomaga w rozpoznaniu prawdziwych przyczyn dolegliwości i błędne leczenie. Jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest wykonanie badań laboratoryjnych z kału lub krwi.
Doustny probiotyk dla kobiet bez recepty
Leczenie grzybicy jelit
W leczeniu grzybicy przewodu pokarmowego stosuje się antybiotyk, co w większości przypadków przynosi krótkotrwałą poprawę, a nawet pogorszenie stanu zdrowia. Dlatego ważne jest, by w parze z antybiotykiem szedł specyfik zawierający korzystne bakterie kwasu mlekowego. Po zaatakowaniu grzybem Candida musimy także ściśle stosować się do zaleceń lekarza dotyczących diety. Najlepiej jest wyeliminować z diety cukier i zmniejszyć udział cukrów prostych. Istnieje wiele naturalnych i mniej szkodliwych zamienników, np. miód. Należy systematycznie wzmacniać organizm probiotykami, np. Colon C, Lacidofil, LaciBios Femina. Probiotyki są niezbędne do prawidłowej pracy układu pokarmowego, ale posiadają także wiele innych zalet: wzmacniają odporność, zwiększają wchłanialność pożywienia, zwiększają tolerancję laktozy.
Oprócz nich w diecie nie może zabraknąć prebiotyków, których dostarczą pożywne i zróżnicowane dania. Należy za to unikać dalekich od naturalnych gotowych produktów typu fastfood, szynki, parówki itp. Zaleca się odstawienie nabiału i w razie możliwości przejście na leczenie mniej inwazyjne od antybiotyków. W przypadku przeziębienia wybierajmy naturalne zioła, syropy lub leki dostępne bez recepty wspomagane odpowiednim probiotykiem. Musimy bacznie przyglądać się naszemu organizmowi i nie lekceważyć żadnych zachodzących w nim zmian. Ewentualne niedobory można uzupełniać suplementami diety, by później dostarczać ich w formie posiłków. Rozmnażaniu drożdżaków sprzyjają wszystkie produkty poddane fermentacji i one nie powinny znaleźć się na naszym talerzu przez okres około dwóch lat od zakończenia leczenia. Pomocne okaże się także zakwaszanie organizmu, które eliminuje nagromadzony w nas cukier. Starajmy się nie podrażniać jelita używkami, ostrymi przyprawami tj. ocet, alkohol, kawa, mocna herbata i chemią produktami GMO, poprawiającym smak glutaminianem sodu.
Dieta osoby zmagającej się z grzybicą jelit powinna zawierać pełnowartościowe produkty takie jak:
- Warzywa i owoce w każdej postaci (pamiętajmy, by były bez dodatku cukru)
- Mięso
- Ryż, kasza
- Niegazowana woda mineralna
- Czosnek, cebula, przyprawy i zioła działające oczyszczająco i poprawiające przemianę materii
- Witamina C, kwasy omega 3 i 6, magnez, witaminy z grupy B