Prebiotyki – co to takiego? Produkty zawierające prebiotyki

Prebiotyki – co to takiego? Produkty zawierające prebiotyki
5 (100%) 2 votes

Wiadomym jest, że chcąc zadbać o dobrą kondycję zdrowotną przyjmujemy różnego rodzaju suplementy – począwszy od tych wspomagających prace układu trawiennego, poprzez te, które wspomagają lepszą pamięć i wpływają na zaopatrzenie naszego organizmu w niezbędne minerały i witaminy.

Stosunkowo często zdarza się, że wybór środków wspomagających lepsze funkcjonowanie naszego organizmu jest wyjątkowo ciężki. W dobie reklamowania i wychwalania wielu produktów często sami nie wiemy, na który z produktów powinniśmy się zdecydować. Sięgając po probiotyki – naturalne kultury bakterii zamknięte najczęściej w formie kapsułek zastanawiamy się, czy jest to alternatywa dla chorób, szczególnie tych na tle trawiennym.

Słysząc słowo prebiotyk często wydaje nam się, że jest to to samo co wspomniany już probiotyk. Nic bardziej mylnego! Mimo, iż słowa te są do siebie wręcz bliźniaczo podobne, mówią o dwóch, całkowicie innych zjawiskach. Probiotyki są żywymi kulturami bakterii, zaś prebiotyki stanowią składnik pożywienia mający na celu stymulację flory bakteryjnej jelit. Jaką rolę odgrywają dla naszego zdrowia? Które produkty mają ich w sobie najwięcej?

Czym jest prebiotyk?

Prebiotyki jest to substancja, która z natury znajduje się w pożywieniu, bądź trafia tam celowo poprzez ingerencję człowieka.  Prebiotyki są ważne, bowiem stymulują właściwą florę bakteryjną naszych jelit.  Prebiotyki znajdziemy więc w składnikach naturalnych, jak i suplementach diety. Naturalne prebiotyki znajdziemy w błonniku pokarmowych, tłuszczach oraz białkach.  Warto wiedzieć, że substancja ta nie jest trawiona w przewodzie pokarmowych, nie zawierają także żywych organizmów. W przewodzie pokarmowych ulegają zaś fermentacji, dzięki czemu powstają kwasy tłuszczowe, takie jak: kwas masłowy, octowy oraz propionowy oraz kwas 2-pirolidono-5karboksylowy, diacetyl, czy bakteriocyny. Prebiotyki ma jedynie substancję, które wspomagają wzrost tych mikroorganizmów.

Gdzie stosuje się prebiotyki?

Lekarze bardzo często zalecają prebiotyki. Robią to, by stymulować wzrost właściwej mikroflory w organizmie pacjenta. Często dzieje się to po wcześniejszej antybiotykoterapii. Prebiotyki są także stosowane, by obniżyć stężenie cholesterolu HDL. Często przepisuje się je osobom mającym wrzody żołądka oraz wrzody dwunastnicy. Prebiotyki odpowiadają za utrzymanie odpowiedniego pH środowiska jelit.  Dodatkowo zwalczają także rakotwórcze toksyny w przewodzie pokarmowym człowieka.

Prebiotyki w pożywieniu

Najczęściej stosowanymi prebiotykami są oligofruktoza oraz insulina. Wielokrotnie stosuje się je jako zamienniki tłuszczu oraz cukru.

W produktach spożywczych możemy znaleźć prebiotyki w postaci błonnika pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że prebiotyk może być błonnikiem, jednak nie zawsze może być odwrotnie. Chodzi bowiem o to, że obie substancje są inaczej wykorzystywany przez mikroorganizmy. Błonnik pokarmowy z reguły wykorzystują mikroorganizmy znajdujące się w jelitach. Z kolei prebiotyk wykorzystywany jest przez określone bakterie – nie wszystkie.

Prebiotyki – naturalne antidotum na niestrawności

Mówiąc o działaniu probiotyków nie możemy zapomnieć o tym, że te często niedoceniane suplementy diety wspomagają procesy trawienne. Wpływają na lepszą perystaltykę jelit i polecane są szczególnie tym z nas, którzy borykają się z uciążliwymi zaparciami czy problemem z regularnym wypróżnieniem.

Warto wspomnieć również o tym, że suplementacja probiotyków powinna odbywać się w sposób usystematyzowany – nieregularne przyjmowanie probiotyków nie przynosi najczęściej żadnych widocznych rezultatów.

Czym są więc probiotyki?

Wiele osób myli nazwy prebiotyki i probiotyki. Popełniają znaczący błąd, bowiem są to dwie zgoła inne substancje o odmiennym działaniu.

Probiotyki nazywane są także czynnością żywnościową. Są to wyselekcjonowane kultury bakterii bądź drożdży. Zazwyczaj są toLactobacillus, czyli bakterie kwasu mlekowego.  Probiotyki są bardzo dobre dla zdrowia naszego organizmu, bowiem dzięki nim w przewodzie pokarmowych jest zachowana odpowiednia flora fizjologiczna.

Probiotyki mają także umiejętność syntezowanie poszczególnych witamin z grupy B, kwasu foliowego czy witaminy K. Są przydatne w złagodzeniu objawów nietolerancji laktozy, sprawiają, że nasz organizm jest bardziej odporny na zakażenia i obniżają poziom cholesterolu. Dodatkowo wspomagają wchłanianie minerałów oraz witamin, chronią mikroflorę w jelitach. Część z nich działa antyalergicznie i zapobiega nowotworom. Niektórzy badacze są zdania, że probiotyki zmniejszają ryzyko atopowego zapalenia skóry u maleńkich dzieci, zmniejszają częstotliwość chorób dróg oddechowych czy łagodzi objawy astmy.

Sprawdź jakie prebiotyki warto stosować!!!

Probiotyki zapobiegają zakażeniom jelitowym. Zapobiegają powstawaniu patogennych mikroorganizmów, dzięki produkcji nadtlenku wodoru, kwasów organicznych czy bakteriocyn.

Probiotyki tworzą enzym β-galaktozydazę, który wpływa na rozkładanie laktozy. Dlatego są one bardzo pomocne u osób zmagających się z nietolerancją laktozy, co jest spowodowane brakiem enzymu laktazy. Probiotyki pomagają również zapobiec przerostom bakteryjnym oraz biegunce poantybiotykowej.

Zażywanie probiotyków powinno być zalecone przez lekarza bądź skonsultowane z nim.

Naturalne źródła prebiotyków

Prebiotyki są częstym gościem różnych form żywności i oprócz funkcji spożywczych żywność bogata w ten składnik wpływa doskonale na pracę naszego organizmu. Prebiotyki w żywności funkcjonują najczęściej w roli błonnika pokarmowego. Występują w warzywach, który bez wątpienia każdy z nas spożywa na co dzień – w szparagach, cebuli czy w szczególnie dużych ilościach w karczochach.

Prebiotyki są ponadto produktem, którego nie brakuje w różnego rodzaju nabiale, a w szczególności w naturalnym, krowim mleku. Faktem jest, że produkty nabiałowe są nieodłącznym elementem naszego jadłospisu, a odstawienie ich na dalszy plan prowadzić może do niedoborów wapnia ale również – niedoboru prebiotyków, które doskonale wpływają na utrzymanie właściwej flory bakteryjnej naszych jelit.

Chcąc przyjmować prebiotyki w jak najbardziej naturalnych formach powinniśmy postawić również na spożywanie bananów oraz miodu. Te smaczne produkty są nie tylko wyjątkowo zdrowe, ale również doskonale wpływają na lepszą pracę naszego organizmu, działając na lepsze trawienie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Suplementy, Zdrowie
Produkty bogate w żelazo. Co warto jeść mając anemię?

Zamknij