Obniżenie odporności

Obniżenie odporności
5 (100%) 14 votes

O stanie obniżonej odporności możemy mówić, gdy odczuwamy zarówno przejściowe i stosunkowo łagodne problemy ze zdrowiem, ale także, gdy cierpimy na poważne niedobory immunologiczne skutkujące zagrożeniem dla naszego życia. Immunologia kliniczna zajmująca się rozpoznawaniem upośledzenia odpornościowego w ostatnich latach zyskuje na coraz większym znaczeniu. Nic dziwnego, gdy nas i naszych bliskich dopadają choroby, o których istnieniu nie mieliśmy dotąd społecznego pojęcia. Silny układ odpornościowy potrafi się przeciwstawić wirusom i bakteriom. Co więc sprawia , że jedni ludzie są bardziej odporni i nie chorują, a drudzy mają słaby układ odpornościowy i nieustannie zapadają na jakieś choroby. Co stoi za obniżeniem odporności?

Odporność organizmu

Przy porodzie każdy z nas otrzymuje przeciwciała, które chronią nas przez pierwsze miesiące życia. Wraz z zakończeniem karmienia piersią dopływ limfocytów zatrzymuje się, a organizm sam uczy się nabywania odporności. Procesowi temu towarzyszą oczywiście liczne infekcje. Przy każdym zetknięciem się z potencjalnym zagrożeniem nasz układ immunologiczny uczy się antygenów i sposobu ich skutecznego zwalczania. Dlatego po przeziębieniu nabieramy odporności na określony typ wirusa, która utrzymuje się przez lata. Jeśli zaatakuje nas znowu, układ odpornościowy szybko go odeprze. Niestety, wobec dużej liczby i zmienności tego typu zarazków nie zapobiega to kolejnym infekcjom, a same zarazki często mutują po to, by ponownie nas zaatakować. Gdy wkraczamy w dorosłość nasza odporność osiąga apogeum, by z czasem znów się obniżać. Wraz z upływem lat zmniejsza się grasica, w której dojrzewają limfocyty T. Stopniowo jej zadania przejmuje szpik kostny i węzły chłonne. Z tego też powodu to ludzie starsi obok dzieci są najbardziej podatni na zachorowania.

Tran na zwiększenie odporności

Odporność organizmu zależy od wielu czynników, ale schemat jej postępowania zawsze pozostaje taki sam. Organizm został wyposażony system immunologiczny, na który składają się organy, tj. grasica, śledziona, węzły chłonne, migdałki, jelita, szpik kostny, leukocyty. Odpowiadają one za wytwarzanie leukocytów, czyli białych krwinek, komórek odpornościowych, które pokonują zarazki jeszcze zanim te przedostaną się do wnętrza organizmu. Wędrują po całym ciele z krwią i limfą i unieszkodliwiają wszelkie zagrożenia. Cały problem polega na tym, że żywotność białych krwinek jest bardzo krótka. Obumierają i odradzają się na bieżąco, dlatego nasz tryb życia wpływa bezpośrednio na to w jakiej kondycji zastaniemy je w kolejnym spotkaniu z bakteriami czy wirusami. Jeżeli nie stworzymy optymalnych warunków rozwoju odporności, to będziemy chorować.

Stan obniżonej odporności

Z obniżoną odpornością mieliśmy niejednokrotnie styczność. Każdego z nas dotykają sezonowe przeziębienia i poważniejsze choroby, ponieważ nikt z nas nie jest w stanie funkcjonować w zgodzie z potrzebami organizmu. Nowoczesny tryb życia charakteryzuje się wszędobylskim stresem, zabieganiem, chronicznym brakiem czasu. Czasem popełniamy błędy nieświadomie, bo któż z nas ma czas na zgłębianie etykiet na produktach spożywczych, które codziennie spożywamy. Inne natomiast za naszym pozwoleniem niszczą zdrowie, np. nałóg papierosowy. Do tego nie mamy w nawyku ćwiczenia i poświęcamy zbyt mało czasu dla siebie.

To wszystko wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, który z czasem zacznie się upominać o chwilę odpoczynku. Początkowe objawy obniżenia odporności to częste infekcje dróg oddechowych, przeziębienia, alergie, infekcje i zakażenia bakteryjne oraz grzybicze, ogólne osłabienie, osowiałość. Te cechy są powszechnie zauważane przez specjalistów i nas samych. Wkrótce będziemy musieli zmierzyć się z rosnącym problemem społecznym jakim jest osłabienie odporności.

Nabyte wady odporności

Coraz częściej mamy niestety do czynienia z wrodzonymi nabytymi wadami odporności. Ich przyczyna w większości przypadków jest możliwa do rozpoznania, co znacznie zwiększa rokowania chorych osób. Defekt immunologiczny powoduje, że organizm nie potrafi efektywnie bronić się przed zagrożeniami i jest na nie dużo bardziej podatny.

Wrodzone zaburzenia odporności wynikają z błędu genetycznego i towarzyszą nam od urodzenia. Dzielą się na pospolite zmienne oraz mieszane niedobory odporności. Przykładami takich chorób są zespół Downa, zespół Wiskotta-Aldricha, zespół Blooma, zespół hiper-IgE. Dużo częstsze są wtórne zaburzenia odporności, które wynikają ze stosowania niektórych leków ale także zabiegów lekarskich. Z tego powodu niektórzy pacjenci odmawiają leczenia antybiotykami bojąc się dalszych powikłań wynikających z ich stosowania. Do osłabienia odpowiedzi immunologicznej dochodzi także na skutek już nabytych chorób przewlekłych, np. cukrzycy czy schorzeń immunologicznych polegających na niszczeniu własnych komórek pod wpływem błędnego rozpoznania ich jako ciało obce. Kolejną chorobą upośledzającą odporność jest nowotwór, szczególnie nowotwór szpiku kostnego i prowadzone wobec niego leczenie – chemioterapia. Jednak najbardziej znanym schorzeniem, któremu poświęcone zostały liczne badania jest AIDS powodowane zarażeniem wirusem HIV. Należy przy tym pamiętać, że dzisiejsze metody leczenia są nieporównywalnie skuteczniejsze niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu i dają szansę na dłuższe życie choremu.

Kwasy Omega-3 na zwiększenie odporności

Jak wzmocnić odporność

Często błędnie powielaną przyczyną spadku odporności są wszechobecne wirusy i bakterie, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym. Gdyby była to prawda, wszyscy chorowalibyśmy w równym stopniu, a tak nie jest. Podczas gdy jedni z nas przeziębiają się średnio co kilka tygodni, inni opierają się chorobie. Dzieje się tak, ponieważ to my sami w znacznym stopniu mamy wpływ na naszą odporność. Dlatego profilaktyka jest tak samo ważna jak leczenie objawów przeziębienia lub grypy. Odporność zależy w dużej mierze od genów, ale także prowadzonego stylu życia. Wzmocnić możemy się na wiele sposobów, na pewno unikając często popełnianych błędów. Nasz organizm osłabia przetworzona żywność, zbyt duża ilość tłuszczów, zbyt mała ilość owoców oraz warzyw bogatych w witaminy. Prowadzimy siedzący tryb życia i zbyt mało się ruszamy, co skutkuje niedotlenieniem organizmu i problemami z ciśnieniem.

W codziennym pędzie brakuje nam czasu na relaks i zbyt dużo się stresujemy, a stres jest główną przyczyną osłabienia układu odpornościowego. Kortyzol uwalniany w czasie stresu zmniejsza liczbę białych krwinek oraz zdolność organizmu do wytwarzania przeciwciał. Obniżenie odporności organizmu i jednocześnie nadmiar hormonu stresu prowadzą do zachwiania naturalnej flory bakteryjnej śluzówek i umożliwiają rozmnażanie się zarazków. Wiedzą o tym doskonale osoby zamieszkujące miasta, które w porównaniu z mieszkańcami wsi są dużo bardziej chorowici.

Środowisko a odporność

Szkodliwe dla środowiska substancje, zaczynają się w środowisku naszego domu, a kończą na zanieczyszczeniu powietrza i emitowanych spalin samochodowych czy zanieczyszczeń pochodzących z elektrowni. Niekorzystnym zjawiskiem jest także nagminne wypisywanie antybiotyków. Większość infekcji dróg oddechowych, z którymi zgłaszamy się do lekarza to wirusówki, natomiast antybiotyk oddziałuje tylko na bakterie. Na dodatek nasz organizm uodparnia się z czasem na podawane leki. W efekcie, gdy jest naprawdę potrzebny, przestaje działać. Z drugiej strony często przesadzamy z troską o nasze zdrowie. Wychowujemy dzieci w sterylnych warunkach, przez co nie mają one styczności z zagrożeniami. Stąd później częste alergie, np. na kurz czy jedzenie. Naszą odporność wzmocnią preparaty z witaminą C i rutyną, np. Rutinoskorbin, Rutinacea oraz bogate w kwasy omega 3: Olimp Gold Omega 3, tran Mollers Forte.

Sporadyczne wahania odporności nie wymagają wizyty u lekarza. Jeśli przeziębienia są lekkie i szybko przechodzą, nie należy martwić się o swoje zdrowie. Nie powinno się natomiast lekceważyć częściej pojawiających się chorób zakaźnych, gdyż mogą świadczyć o problemach z odpornością.

1 komentarz
  1. Alicja mówi

    Zdecydowanie ciężko zadbać o swoją odporność w dzisiejszych czasach, zwłaszcza, że ciężko dostępne są naturalne i nie pryskane chemią produkty spożywcze. One niszczą nie tylko odporność organizmu. Ale poza zdrową dietą mi jeszcze pomógł Odpormax z olejem z wątroby rekina i cynkiem. Już po trzech miesiącach brania różnica była widoczna i zniknęło nawet przewlekłe zmęczenie, które kojarzyłam bardziej z pracą niż brakiem odporności.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Choroby, Układ krążenia, Zdrowie
Pasożyty jelitowe – przyczyny

Zamknij