Prozdrowotne właściwości kawy
Kawa to dla wielu z nas sposób na dobre rozpoczęcie dnia. Pierwszy łyk pobudza i stawia na nogi. Zwykle nie zastanawiamy się nad plusami i minusami spożywania kawy, choć robią to za nas naukowcy. Czy picie kawy rzeczywiście może nam zaszkodzić? Przedstawiamy prozdrowotne właściwości kawy i kilka faktów mówiących o niej nie tylko w pozytywnym świetle.
Ile kofeiny w kawie?
Ilość wypijanej kawy ma duże znaczenie. Dzienny limit na kawę to średnio 3 filiżanki, choć pamiętajmy, że kofeina nieco inaczej wpłynie na osobę dużej, średniej i małej postury. Kofeina to najpopularniejsza naturalna substancja pobudzająca występująca w ziarnach kawy, kakaowca, guaranie, herbacie i yerba mate.
Spożywamy ją, by się pobudzić, zwalczyć senność i poprawić koncentrację, dlatego kofeina to popularny składnik suplementów diety na naukę czy tabletek na ból głowy. Kofeina stanowi około 2% zawartości kawy. W jednej filiżance o pojemności 200 ml znajduje się około 120 miligramów kofeiny. Dla porównania taka sama ilość czarnej herbaty zawiera 50 mg kofeiny a zielona herbata 30 mg, podobnie zresztą jak szklana coli. Czy kawa jest bezpieczna dla kobiet w ciąży? Przyszłe mamy często z niej rezygnują i stawiają na kawę bezkofeinową, ale jeśli twój lekarz nie widzi przeciwwskazań, możesz pić filiżankę kawy dziennie. Pamiętaj tylko, że kofeina to nie tylko kawa, dlatego miej uwagę także na inne jej źródła w diecie.
Działanie kofeiny
Kofeina zawarta w kawie odpowiada za jej główne właściwości, które tak lubimy. To dlatego kawa działa pobudzająco, przyspiesza proces myślenia i zapamiętywania.
Z drugiej strony nadmiar kofeiny może zaszkodzić: powodować kłopoty ze snem, rozkojarzenie, nerwowość, uderzenia gorąca, zawroty głowy, niespokojność rąk.
Najwyższe stężenie kofeiny we krwi występuje po około godzinie od spożycia. To dlatego pobudzające działanie kawy czy herbaty pojawia się z opóźnieniem.
Właściwości kawy
Kawa wspaniale smakuje i niewątpliwie pobudza oraz ułatwia zapamiętywanie, ale to nie wszystkie jej właściwości. Oprócz kofeiny kawa zawiera antyoksydanty, wapń, potas, magnez, fosfor, żelazo, sód, cynk, miedź, kobalt, nikiel, mangan, chrom), witaminy z grupy B oraz kwasy: mrówkowy, octowy, glikolowy i mlekowy. Kawa może jednak wypłukiwać z organizmu magnez, dlatego najwięksi smakosze tego napoju powinni pamiętać o dodatkowej suplementacji magnezem. Ponadto ziarna kawy zawierają kwasy tłuszczowe, błonnik, węglowodany i białka. Tak duże zróżnicowanie sprawia, że kawa znajduje wiele zastosowań nie tylko w farmaceutyce, ale także kosmetyce.
- Właściwości przeciwstarzeniowe: kawa poprawia krążenie, dotlenia wszystkie komórki w ciele, posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
- Właściwości odchudzające: kawa przyspiesza przemianę materii, a szczególnie spalanie tłuszczów. Możesz znaleźć wiele tabletek odchudzających z kofeiną. Ponadto kofeina ułatwia walkę z cellulitem, bo zwiększa wydalanie wody z organizmu.
- Właściwości przeciwnowotworowe: kawa chroni przed nowotworami, neutralizuje wolne rodniki i usprawnia oczyszczanie organizmu z toksyn. Antyoksydanty chronią DNA komórek i przedłużają ich życie.
- Właściwości antyoksydacyjne: kofeina i antyoksydanty zawarte w kawie wpływają na komórki centralnego układu nerwowego, dosłownie stymulują go do pracy. Dlatego uważa się, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy może obniżyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera i zmniejszyć ryzyko lub opóźnić wystąpienie choroby Parkinsona.
- Właściwości antyalergiczne: kawa jest przydatna w leczeniu alergii, ponieważ obniża poziom histaminy typowej dla reakcji alergicznej. Dodatkowo powinny ją spożywać osoby chorujące na astmę, ponieważ kawa rozszerza oskrzela, zwiększa pojemność płuc i tym samym ułatwia oddychanie.
- Właściwości pobudzające: kawa poprawia pamięć i koncentrację, z czego chętnie korzystamy, np. zdając sesję. Jednak pobudzenie nie jest tak chwilowe jakby się nam wydawało. Pierwsze efekty w poprawie myślenia i szybkości reakcji zauważysz już po upływie 15 minut, a działanie kofeiny utrzymuje się do nawet 3 godzin!
Tabletki przeciwbólowe z koefiną na silny ból Apap Extra
Podsumowanie właściwości prozdrowotnych kawy
Kawa to ponad tysiąc różnych smaków i aromatów, czym nie może poszczycić się nawet wino. Najwięcej kawy piją narodowości skandynawskie i nie zaskakuje, że to one cieszą się długowiecznością i zdrowiem. W Polsce pijemy około 5-krotnie mniej kawy, choć statystyki pokazują, że jest to przez nas bardzo lubiany napój. Pijąc kawę i ciesząc się jej pozytywny wpływem na nasz organizm nie zapominajmy, że kofeina osłabia wchłanianie żelaza, magnezu, cynku, witamin z grupy B. Picie dużej ilości kofeiny nie jest wskazane także dla kobiet, ponieważ może wpływać na płodność. Prozdrowotne właściwości kawy to m.in. redukcja rozdrażnienia i senności, a także profilaktyka cukrzycy typu 2, Alzhaimera i demencji starczej. Najbardziej szlachetna i najpopularniejsza zarazem odmiana kawy to ziarno długo palonej arabiki.