Naturalne probiotyki – co to jest, wpływ na organizm, właściwości

Naturalne probiotyki – co to jest, wpływ na organizm, właściwości
2.3 (45.26%) 38 votes

W ludzkich jelitach znajdziemy aż 1000 rożnych gatunków bakterii, jest to złożony ekosystem, dzięki któremu układ pokarmowy pracuje niezwykle harmonijnie. Zdrowy człowiek posiada przewagę przyjaznych bakterii, które zabezpieczają przed atakiem szkodliwych drobnoustrojów pochodzących z pożywienia. Dzięki symbiozie z bakteriami, w naszym organizmie panuje równowaga biologiczna. Niestety pod wpływem rożnych czynników, stan naszej flory jelitowej może gwałtownie się zmienić. Wpływ na to maja miedzy innymi: antybiotykoterapia, liczne zakażenia bakteryjne oraz wirusowe, codzienny stres, radioterapia, niewłaściwa dieta, złe nawyki higieniczne. Naruszanie równowagi organizmu jest przyczyna powstawania rożnych schorzeń, warto wiedzieć jak postępować, by uniknąć niepotrzebnego zagrożenia. Probiotyki i prebiotyki, to substancje którymi możemy wspierać zdrowie swoich jelit.

Czym jest probiotyk – wpływ probiotyków na nasze zdrowie

Probiotyki to żywe organizmy, które wspierają i wzmacniają układ pokarmowy oraz pozytywnie działają na stan naszej odporności. Pożyteczne bakterie, to specjalnie wyselekcjonowane kultury pałeczek kwasu mlekowego, czasami innych, które pomagają przywrócić równowagę zaburzonej flory jelitowej produkując kwasy organiczne utrudniające przetrwanie złym bakteriom.

Wpływ probiotyków na ludzkie zdrowie opisano w 1908 roku, dokonał tego rosyjski mikrobiolog, który za swoją pracę dostał nagrodę Nobla. Biolog opublikował pracę, w której napisał, ze chłopi mieszkający w Bułgarii żyją długo dzięki spożywaniu jogurtów i kefirów. Uważał, ze dużą ilość dobrych bakterii w jelicie ma duży wpływ na długoszowiec. W swoich czasach naukowiec nie był dobrze przyjęty, ponieważ wyparty został przez naukowców będących miłośnikami antybiotyków. Dziś wiemy,ze jedno i drugie nie musi nawzajem się wykluczać.

Działanie probiotyków – dlaczego warto włączyć je do naszej diety

Probiotyki są armia bakterii walczącą dla naszego zdrowia, bronią jelit przed szkodliwymi mikroorganizmami oraz uszczelniają ich ściany, aby szkodliwe substancje nie przedostały się do krwi. Ponadto wspierają system odpornościowy, który w zamian przesyła limfocyty.

Probiotyki:

  • Dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego

  • Wspomagają układ odpornościowy

  • Ułatwiają dostępność do substancji odżywczych i chronią przed przedostawaniem się szkodliwych do krwiobiegu

  • Zmniejszają objawy nietolerancji laktozy

  • Poprawiają jakość życia alergików poprzez zmniejszenie objawów

  • Chronią przed nowotworami.

Prebiotyki – wsparcie dla probiotyków

Probiotyki działają lepiej jeśli zapewnimy im odpowiednie warunki dla rozwoju, dzięki temu szybciej dokonają kolonizacji jelita oraz rozpoczną wspieranie układu odpornościowego. Prebiotyki, to substancje dbające o właściwe odżywienie dobrych bakterii. Najczęściej wykorzystywanym prebiotykiem jest błonnik i jego frakcje np. inulina, znajdziemy go w większości roślin.

Colosan Ex z probiotykami

Kliknij i sprawdź ceny!

Naturalne probiotyki – w czym je znajdziemy?

Aby probiotyki w pastylkach przyniosły korzyść dla naszego organizmu musimy je zażywać przynajmniej 6 miesięcy, o wiele łatwiej będzie nam zmienić swoja dietę i dopasować swój jadłospis w taki sposób, aby znalazło się w nim więcej potraw zawierających dobre szczepy bakterii. Mamy wiele możliwości i na pewno każdy znajdzie swoje ulubione odpowiedniki sztucznie hodowanych bakterii.

  • Kiszonki – kiszone warzywa zawierają ogromna ilość bakterii, najpopularniejsze: ogórki i kapusta są smacznym dodatkiem do obiadu oraz mogą urozmaicić codziennie robione lunche. Pamiętajmy, ze warzywa marynowane w occie nie pozwalają rozwijać się bakteriom, dlatego należy ich unikać. Woda po kiszonkach również jest wartościowa, ponieważ jest bogata w elektrolity i łagodzi skurcze mięśni po intensywnych ćwiczeniach.
  • Kefir – kefir jest jednym z najbogatszych w bakterie produktów, uzyskiwany jest poprzez fermentacje mleka, od niedawna popularne stały się również wegańskie kefiry, które tak samo bazowane są na szczepach bakterii. Według badań kefir łagodzi nietolerancję laktozy. Jeśli nie lubimy jego specyficznego smaku, to możemy urozmaicić go owocami i zrobić pyszny, domowy koktajl.
  • Kimchi – kimchi, to tradycyjne koreańskie danie z fermentowanej kapusty i ogórka lub rzodkiewki. Dzięki zawartości samych warzyw, kimchi jest niskokalorycznym daniem i bogatym źródłem błonnika. Specyficzny smak urozmaici nam obiad i pozwoli zaskoczyć bliskich, tym samym zatroszczymy się o ich zdrowie.
  • Chleb na zakwasie – w chlebie tez znajdziemy probiotyki! Jednak musi być wykonany tradycyjna metodą, czyli na zakwasie, który zawiera duże ilości pożytecznych bakterii.
  • Miso – ta popularna w Azji przyprawa, to soja fermentowana z brązowym ryżem. Proces fermentacji wzbogaca miso o wiele bakterii, ale również sprawia, ze jest zdrowym zastępnikiem soli w kuchni.
  • Kombucha – jest płynem powstałym w procesie fermentacji grzybów i słodkiej czarnej herbaty. Kombucha zaliczana jest do czołówki probiotyków pod względem ilości bakterii probiotycznych. Pijąc ten napój poprawimy kondycję jelit, przyspieszymy trawienie i unormujemy częstotliwość wypróżnień.

Probiotyki a poprawa odporności i jakości życia

Probiotyki zapewniają rozwiązanie problemów z odpornością i jelitami, są także obowiązkowym dodatkiem podczas antybiotykoterapii, ponieważ ochraniają przyjazną florę bakteryjną. Wybór środków jest tak bogaty, ze każdy znajdzie coś dla siebie bez obciążania domowego budżetu. Jeśli nie jesteś przekonany do łatwo dostępnych środków i bogatych w probiotyki pokarmów, to możesz udać się do lekarza, ponieważ istnieją środki medyczne z dużo większą zawartością szczepów bakterii.

Więcej w Dieta, Zasady żywienia
Dereń jadalny – właściwości lecznicze, zastosowanie, ciekawostki

Zamknij