serwis o zdrowiu i leczeniu

Olej z krokosza: właściwości i zastosowanie

Olej z krokosza: właściwości i zastosowanie
5 (100%) 1 vote

Kwas linolowy to niezbędny składnik naszej codziennej diety, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu, jednak z uwagi na fakt, iż nie jest syntetyzowany przez organizm, należy dostarczać go z zewnątrz. Najlepszym źródłem tego kwasu są oleje a w szczególności olej z krokosza barwierskiego. Oprócz kwasu linolowego zawiera on również wiele innych cennych dla zdrowia substancji, które niezwykle korzystnie wpływają na wygląd zewnętrzny oraz układ krążenia.

Czym jest krokosz?

Krokosz barwierski nazywany również szafranem łąkowym to roślina, która znana jest od wielu wieków, ponieważ już w starożytnym Egipcie była wykorzystywana do barwienia różnego rodzaju produktów spożywczych. Barwnik uzyskiwany z rośliny z czasem zaczął być niestety zastępowany substancjami syntetycznymi, jednak roślina nie odeszła w zapomnienie. Krokosza barwierskiego charakteryzują pomarańczowo-czerwone kwiaty, dlatego też w dawnych czasach roślina była stosowana jako zamiennik drogiego szafranu. Ekstrakt z kwiatów krokosza stosowany był jako środek przeczyszczający i wykrztuśny, jednak oprócz tego wykorzystywano go do pobudzenia wzrostu włosów. Obecnie z rośliny wytwarza się olej, który znalazł szerokie zastosowanie nie tylko w medycynie naturalnej, ale również w kosmetyce. Co jednak warto wiedzieć o tym produkcie przed jego zastosowaniem?

Skład oleju z krokosza barwierskiego

Olej z krokosza składa się z wielu niezwykle ważnych substancji takich jak:

  • kwas linolowy
  • kwas palmitynowy
  • kwas stearynowy
  • niezbędny nienasycony kwas oleinowy
  • witamina E zwana witaminą młodości

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe

Jak zostało wspomniane powyżej, olej z krokosza składa się z wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do tego, aby organizm mógł funkcjonować w odpowiedni sposób. Zdecydowaną większość oleju, ponieważ aż 80% stanowi kwas linolowy, który pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi, przy równoczesnym wzroście tego dobrego. Oprócz tego zwiększa on odporność organizmu, a także wpływa niezwykle korzystnie na pracę mózgu. Kwas linolowy można znaleźć również w innych olejach roślinnych, jednak nie w tak dużym stężeniu, dlatego też olej z krokosza warto wprowadzić do codziennego menu. Kto jednak powinien po niego sięgać? Przede wszystkim osoby, które narażone są na rozwój miażdżycy, udar mózgu, zawał serca, a także chorobę wieńcową. Olej można również włączyć do codziennego jadłospisu w celach profilaktycznych, aby ustrzec się nieprzyjemnych dolegliwości i chorób. Z uwagi na dosyć dużą ilość witaminy E olej z krokosza sprawdza się bardzo dobrze do pielęgnacji skóry, ponieważ pomaga ją nawilżyć oraz odżywić. Niezwykle ważne jest również to, iż wspomniana witamina wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym proces starzenia się skóry, a także powstawania zmarszczek mimicznych. W oleju z krokosza można również znaleźć nieznaczne ilości witaminy A, która pomaga wyregulować produkcję sebum, wykazuje lekkie działanie złuszczające, a także wspomaga produkcję nowych komórek, dzięki czemu skóra odzyskuje swój blask oraz świeży wygląd.


Olej z krokosza i jego zastosowanie w kuchni

Olej z krokosza można z powodzeniem wykorzystywać w kuchni, dodając go do różnych potraw, aby wzbogacić ich smak. Wspomniany olej ma delikatny orzechowy smak, dlatego też warto dodawać go sałatek warzywnych, zup oraz koktajli. Warto również wiedzieć o tym, iż olej można spożywać solo jako suplement diety, pamiętając jednak o tym, iż zalecana dzienna dawka to tylko jedna łyżeczka. Regularne spożycie oleju pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy, a także chorób układu krwionośnego. Z uwagi na fakt, iż olej z krokosza barwierskiego zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, to nie można poddawać go obróbce termicznej, ponieważ ma bardzo niską temperaturę dymienia.

Właściwości odchudzające oleju z krokosza

Może to zabrzmieć dosyć dziwnie, jednak regularne spożycie oleju z krokosza może przyczynić się do utraty kilku zbędnych kilogramów. Nadwaga i otyłość to bardzo niebezpieczna dla zdrowia choroba, która wynika przede wszystkim ze spożycia wysoko przetworzonych produktów spożywczych, a także niezdrowych tłuszczy. Olej z krokosza w 100% składa się z tłuszczów, jednak warto mieć świadomość tego, iż są to zdrowe tłuszcze powodujące wzrost adiponektyny, czyli hormonu, który wpływa na przemianę kwasów tłuszczowych oraz glukozy, doprowadzając tym samym do spalania niechcianej tkanki tłuszczowej. Z tego też względu po olej powinny sięgać w szczególności osoby, które nie czują się zbyt dobrze w swoim ciele i chciałyby zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, iż samo spożycie oleju z pewnością będzie niewystarczające, gdyż równie ważna jest odpowiednia dieta oraz uprawianie aktywności fizycznej.

Wykorzystanie oleju w kosmetyce

Olej z krokosza znalazł bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce a w szczególności w pielęgnacji skóry tłustej i mieszanej, ponieważ pomaga załagodzić zmiany trądzikowe oraz stany zapalne. Po produkt warto również sięgać podczas depilacji, ponieważ jego regularne stosowanie może zapobiec wczesnemu odrastaniu włosków. W jaki jednak sposób należy stosować olej? Wystarczy nałożyć go na wydepilowaną skórę, poczekać aż się wchłonie a nadmiar usunąć przy pomocy chusteczki. Po olej warto sięgać zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ pomaga on w odpowiedni sposób nawilżyć i odżywić skórę, dzięki czemu staje się ona gładka i niezwykle miękka w dotyku. Olej najlepiej aplikować na skórę tuż po kąpieli, ponieważ wtedy najlepiej wnika w skórę, dzięki czemu efekt jego użycia jest jeszcze lepszy. Jeśli chodzi o pozostałe wykorzystanie oleju, to można go z powodzeniem stosować na włosy i skórę głowy, zapobiegając tym samym wypadaniu kosmyków. Włosy po użyciu oleju są bardzo dobrze zabezpieczone przed niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, dzięki czemu nie ulegają przesuszeniu. Kilka kropli oleju wystarczy zaaplikować na włosy na około 20 minut, a po upływie wyznaczonego czasu wystarczy go spłukać, myjąc włosy ulubionym szamponem.

Komentarze