Jemioła – właściwości lecznicze, zdrowotne i zastosowanie

Jemioła – właściwości lecznicze, zdrowotne i zastosowanie
5 (100%) 1 vote

Jemioła i jej niezwykłe moce

Jemioła to bardzo charakterystyczny krzew rosnący na drzewach. Zazwyczaj kojarzony jest z obowiązkową ozdobą świąt Bożego Narodzenia, pod którą powinno się całować. Jednak dużo osób nie ma pojęcia o właściwościach leczniczych tejże rośliny. Niezwykłe substancje zawarte w jemiole pomagają między innymi w leczeniu nadciśnienia i osłabieniu skutków działania menopauzy.

Jemiołę wychwalano już wiele lat temu, według spisanych informacji składano jej ofiary i oddawano cześć. Słynny Teofrast jeden z uczniów Arystotelesa sporządził pierwszy spis właściwości leczniczych jemioły. W Europie twierdzono, że rosnąca na dębach jest skutecznym lekiem na epilepsje. W Japonii natomiast była sławna jako lekarstwo stosowane przeciw niepłodności kobiet. W medycynie ludowej stanowiła główne panaceum na różne choroby.

Jemioła to pasożyt i jego zawartość cennych składników zależy od drzewa na którym rośnie. Do najcenniejszych można zaliczyć lektyny, polisacharydy, alkohole cukrowe, aminokwasy. Procent zawartości tychże elementów świadczy o różnorodnych właściwościach. Należy do roślin trujących, dlatego nie używa się jej samodzielnie ze względów bezpieczeństwa.

Główną odnogę jemioły porastają równomiernie rozłożone łodygi z lancetowymi i łatwo łamliwymi  listkami. Cały krzew ma jasnozieloną barwę i charakterystyczne białe kuleczki-owoce. Jemioła doskonale czuje się pasożytując na drzewach liściastych między innymi: topolach, brzozach, lipach i dębach. Rzadko występuje na drzewach iglastych. Rozkwita na przełomie lutego i marca, wówczas zaczynają pojawiać się malutkie jasnożółtawe kwiatuszki, które później przeobrażają się w drobne kuleczki.

Właściwości lecznicze jemioły

Jemioła przede wszystkim działa moczopędnie i uspokajająco. Sprawia, że zwiększa się częstotliwość skurczów serca oraz następuje poszerzenie naczyń krwionośnych i tym samym obniża się ciśnienie krwi. Stosowana przez kobiety w okresie przekwitania w celu obniżenia siły drastycznych skoków ciśnienia. Jemioła usprawnia pracę trzustki i działa wzmacniająco. Dodatkowo zawiera lektyny i wiskotoksyny, które zwalczają komórki nowotworowe, a także wzmacniają układ odpornościowy. Na bazie jemioły powstają lekarstwa pomagające w leczeniu nadciśnienia, chorób serca oraz miażdżycy. Wytwarza się także z niej preparaty niwelujące dolegliwości miesiączkowe. Jemioła polecana jest także w przypadku przeziębień, zapalenia płuc oraz stanach zapalnych woreczka żółciowego. Doskonale sprawdza się jako lek obniżający ciśnienie i zawroty głowy, dlatego też pomaga w walce z demencją. Obniża uderzenia gorąca i przeciwdziała drętwieniu nóg i rąk.

 Podsumowując właściwości jemioły wykorzystywane są w leczeniu:

Jemioła – niebezpieczne skutki uboczne

Jemioła oprócz bogactwa prozdrowotnych właściwości, posiada także swoją ciemną stronę. Należy do roślin trujących, których przedawkowanie może mieć nieprzyjemne skutki dla organizmu. Nadmiar może wywołać drgawki, kolki, biegunki, wymioty co z kolei prowadzi do odwodnienia.

Jak dostarczać jemiołę do organizmu?

Jemiołę można spożywać w formie herbatek i naparów. Do ich sporządzenia potrzebny jest susz z ziela, dostępny w aptekach i sklepach zielarskich. Należy pamiętać, że świeże elementy jemioły są bardzo toksyczne dla człowieka, dlatego też warto korzystać z suszonych gotowych produktów. Jemioła może wywołać skutki uboczne stosowania, przed rozpoczęciem spożywania poleca się konsultacje z lekarzem.

Kilka rad odnośnie zbioru jemioły

Wyróżnia się kilka gatunków jemioły występujących w Polsce. Najpopularniejszym z nich jest jemioła zwyczajna, która porasta drzewa liściaste. Najlepszy czas na zbiór rozpoczyna się w grudniu i kończy w marcu. Zbierać należy liście oraz łodygi odrywając przy tym nie nadające się użytku białe kulki. Odpowiednią temperaturą od wysuszenia zebranych części rośliny jest 25 ºC, zwiększenie jej powoduje, że tracone są najważniejsze substancje. Kiedy ziele osiągnie żółtozieloną barwę, wówczas można je zebrać i wsypać do szczelnej papierowej torebki. Zaleca się przechowywanie ziół w miejscu przewiewnym.

Jemioła jako składnik wielu leków

Jemioła i jej bogate właściwości sprawiły, że z ich substancji wytwarza się wiele lekarstw. Między innymi używana jest to produkcji leków przeciwmiażdżycowych ( Cardiosan, Sclerosan),  łagodzących objawy przekwitania (Klimaktogran) oraz do leczenia nowotworów (Helixor). Do innych preparatów leczniczych można zaliczyć leki o działaniu moczopędnym oraz maści na wypryski skórne.

Coraz częściej słyszy się o niezwykłym działaniu jemioły na nowotwory. Obecnie prowadzone są badania, które powoli wykazują istotne informację odnośnie właściwości przeciwnowotworowych krzewu. Wyciąg  z jemioły przyjmowany przez osoby cierpiące na raka niszczy w pewien sposób komórki nowotworowe. Na przykład zauważono, że jemioła Fraxini może w przyszłości pomóc w leczeniu raka jelita grubego.

Ziele jemioły

Kilka pomysłów na przyrządzenie jemioły:

  1. Macerat z jemioły

Macerat z jemioły to doskonały sposób na złagodzenie rozdrażnienia i nadpobudliwości. Dodatkowo pomaga utrzymać właściwe ciśnienie krwi. Zalecany także do picia w okresie przekwitania dla kobiet i mężczyzn. Należy łyżkę ziela wsypać do szklanki, zalać letnią wodą i odstawić maksymalnie na godzinę. Można pić 2-3 razy dziennie po połowie szklanki.

  1. Odwar z jemioły

Innym sposobem przyrządzenia jemioły jest przygotowanie odwaru pomagającego na stany zapalne narządów płciowych. Wystarczy garstkę ziół zalać dwoma szklankami wody. Następnie mieszaninę podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia przez około 5 minut. Po przecedzeniu mikstury odwar stosować do nasiadówek.

  1. Wino na bazie jemioły

Wino z wyciągiem z jemioły poleca się osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Kuracje należy stosować przez 14 dni. Do przygotowania potrzebne jest około 50 gramów świeżych liści jemioły, które trzeba zalać litrem białego wina. Tak przygotowana mieszanina powinna zostać odstawiona na 10 dni, zaleca się raz na jakiś czas ją przemieszać. Po tym okresie wystarczy przecedzić wino. Spożywać powinno się 2 razy dziennie po jednym kieliszku około 50ml przed posiłkami.

Ciekawostki na temat jemioły

  • Jemioła jest pasożytem, ponieważ pobiera cenne składniki odżywcze z drzew, które porasta. Jednocześnie jej owoce stanowią pokarm dla wielu ptaków, zwłaszcza w czasie zimy. Z kolei ptaki zjadając owoce jemioły, roznoszą jej nasiona na inne drzewa. Nie wątpliwie jemioła stanowi bardzo ważną część ekosystemu.
  •  Jemiołę jest bardzo ciężko samemu zasadzić. W Wielkiej Brytanii istnieje możliwość zakupienia zestawu pozwalającego na szybkie i bezpiecznie posadzenie sadzonki tego krzewu.
  • Jemioła dawnej była nazywana jako drzewo krzyżowe, twierdzono, że krzyż Jezusa wykonany był właśnie z jemioły, dlatego też została przemieniona w krzew pasożytniczy.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Kuchnia
Żelatyna na ból stawów – właściwości, czy działa, czy jest bezpieczna?

Zamknij