Jaka dieta w chorobie wrzodowej? Co jeść, czego nie?
Choroba wrzodowa dotyczy licznego odsetka osób zgłaszających się do lekarza z objawami trawiennymi. Coraz więcej mówi się o tym, że wrzody żołądka czy dwunastnicy wynikają z ogromnego stresu i presji pod jaką żyją dzisiejsze społeczeństwa. Pod wpływem adrenaliny soki żołądkowe zmieniają swoją chemiczną strukturę, stają się dużo bardziej kwaśne i są produkowane w nadmiarze. Powoduje to wydzielanie żrących kwasów żołądkowych przy każdej próbie strawienia spożywanego pokarmu. Nadaktywny płyn zaczyna działać na błonę śluzową żołądka, co prowadzi do jej podrażnienia.
Z czasem oddziaływanie kwasów jest tak duże, że śluzówka nie jest w stanie się zregenerować i zaczyna uwidaczniać ubytki. Nawet niewielkie wrzody są w stanie sprawiać duży ból, utrudniać jedzenie i picie, a nawet odpoczynek. Dieta na wrzody żołądka powinna być lekkostrawna i odciążająca żołądek, a i tak często nie obejdzie się bez przyjmowania leków zobojętniających jak Gaviscon. Ponadto należy zadbać o swoje zdrowie psychiczne, odbyć urlop, uprawiać sport. Co jeszcze powinni zrobić wrzodowcy, by ulżyć swojemu żołądkowi?
Dieta lekkostrawna dla żołądka
Choroba wrzodowa jest uważana za trudną w leczeniu. W rzeczywistości skuteczność wychodzenia z wrzodów jest uzależniona od zmiany naszego stylu życia i prowadzonych nawyków żywieniowych. Jeżeli nic nie zmienimy w swoim postępowaniu, wrzody pozostaną z nami na zawsze, a nawet rozwiną się i zaostrzą nieprzyjemne objawy. Dlatego dieta na wrzód żołądka powinna być wprowadzona odpowiednio wcześnie, by zapobiec dalszemu rozwojowi choroby. Trzeba mieć świadomość, że leczenie nie należy do najprzyjemniejszych a w zaawansowanym stanie wymaga nawet interwencji chirurgicznej.
Niestety wrzody mają także tendencję do odnawiania. Jeżeli raz mieliśmy z nimi do czynienia, powinniśmy zachować ostrożność i mieć na uwadze nasze zdrowie podczas każdego spożywanego dania. Szczególnie lato przysparza nam wielu dylematów dietetycznych. Przebywając u znajomych czy wyjeżdżając z dala od domu chcemy przecież spróbować lokalnych specjałów. Nie wszystkie będą dla nas dozwolone, a niektóre wręcz zakazane. Dużo będzie zależeć od naszej silnej woli i zdyscyplinowania, ale warto leczyć się z pomocą diety i leków, niż iść pod nóż i narażać się na komplikacje zdrowotne.
Produkty dozwolone w chorobie wrzodowej:
- Mąka pszenna: jasne pieczywo, sucharki, czerstwe pieczywo, kasza manna, krakowska, jęczmienna, płatki owsiane, ryż, makaron pszenny
- Niskoprocentowe mleko słodkie, zsiadłe mleko, chudy biały ser, słodka śmietanka, serki homogenizowane
- Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, potrawy z jaj przygotowywane na parze: jajecznica, jaja sadzone, omlety, żółtko do zaprawiania zup
- Chude mięso: drób (kurczaki, indyki – najlepiej mięso z piersi, bez skóry), wołowina, cielęcina, króliki, chude ryby: leszcz, pstrąg, szczupak, sandacz, dorsz, mintaj, morszczuk, sola, chude wędliny wieprzowe i drobiowe: szynka i polędwica
- masło, miękka margaryna, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oleje: sojowy, słonecznikowy i kukurydziany
- ziemniaki gotowane
- warzywa: marchew, kalafior, buraki, dynia, szpinak, kabaczki, młody zielony groszek, młoda fasolka szparagowa, sałata zielona, pomidory bez skórki, warzywa gotowane, z dodatkiem masła lub margaryny
- dojrzałe owoce obrane ze skórki, gotowane i przecierane jabłka, truskawki, morele, brzoskwinie, rozcieńczone, gotowany sok z malin, jeżyn, porzeczki czarnej, porzeczki czerwonej, pomarańczy, cytryny
- cukier, dżem, miód, budyń, kisiel, mus, galaretka, kompot, biszkopt
- mięso gotowane, duszone, pieczone w folii, pulpety
- słaba herbata, słaba kawa zbożowa, mineralna woda
Produkty niedozwolone w chorobie wrzodowej:
- świeże pieczywo z mąki żytniej i razowej, rogaliki francuskie, kasze: gryczana, pęczak, potrawy w mące, smażone, kluski kładzione i naleśniki
- jogurt, kefir, sery: żółty, topiony, pleśniowy i feta, serki fromage, kwaśna śmietana
- jaja gotowane na twardo, smażone, w majonezie
- tłuste mięso: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś, dzik, tłuste wędliny, pasztety, ryby tłuste i wędzone: śledź, makrela, łosoś, sardynki, tuńczyk, konserwy mięsne i rybne
- twarda margaryna, smalec, słonina, boczek
- frytki, smażone ziemniaki, placki ziemniaczane, pyzy, chipsy
- kapusta i warzywa z tej samej rodziny, papryka, szczypior, cebula, ogórek, szczaw, rzepa, rzodkiew, kukurydza, warzywa smażone, w zalewie z octu, grzyby
- surowe i suszone owoce, orzechy
- groch, soja, fasola, bób, soczewica
- czekolada, ciastka produkowane przemysłowo, chałwa, orzechy, kakao
- ostre przyprawy, kostki bulionowe, maggi
- zupy na wywarach z kości i mięsa, zupy rybne, zupy w proszku
- smażone, duszone, pieczone mięso i ryby
- słodkie desery, bita śmietana, kremy, pączki, faworki, keks, makowiec
- kawa, mocna herbata, napoje gazowane, kakao, alkohol
Wrzody żołądka – leki bez recepty
Tak jak to było wspomniane na początku, sama dieta nie wystarczy, aby zachować zdrowie w chorobie wrzodowej. Dieta w chorobie wrzodowej powinna być uzupełniania lekami, które zniosą nieprzyjemne dolegliwości, szczególnie pojawiające się około pół godziny po jedzeniu bóle brzucha. Na zgagę czyli tzw. uczucie palenia w przełyku pomogą Ranigast przyjmowane już po posiłku. Oprócz leków przepisanych przez lekarza, chorzy muszą przyjmować także leki zobojętniające przed posiłkiem. Dobrym pomysłem jest uzupełnienie diety w aloes, który działa niczym opatrunek, bo powleka przełyk, żołądek i dwunastnicę ochronną warstwą. Oczywiście należy unikać produktów niewskazanych i przestrzegać zaleceń diety lekkostrawnej.