Dieta lekkostrawna – zasady żywienia, jak przygotować własną dietę

Dieta lekkostrawna – zasady żywienia, jak przygotować własną dietę
5 (100%) 4 votes

Masz problemy po zwykłym jedzeniu? Obojętnie co zjesz i boli Cię żołądek, masz gazy, bolesne wypróżnienia i pobolewają Cie jelita? Przy tym wiesz, że nie cierpisz na żadne nietolerancje, celiakie czy uczulenia? A może właśnie odbyła się Twoja operacja lub wiesz, że Twój wiek nie pozwala Ci na szaleństwa żywieniowe? To właśnie jest ten czas, aby dowiedzieć się więcej czym jest dieta lekkostrawna, jak przyrządzać według niej dania, czym się kierować, czego unikać. Dieta lekkostrawna oszczędzi Ci bolesnych jelit czy żołądka, zapewni spokojną noc i dzień bez ekscesów żołądkowych!

Co to jest dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna lub inaczej łatwostrawna to specjalny sposób odżywiania się. Dieta ta jest nastawiona na spożywanie produktów tak zwanych łatwostrawnych lub lekkostrawnych, czyli takich, które nie zalegają długo w żołądku lub jelitach czyli z niską zawartością błonnika, ale też nie powodują przeczyszczeń przechodząc przez układ trawienny zbyt szybko. Z drugiej strony są to produkty, które nie powodują wzdęć i wiatrów, nie naruszają ścian jelit i żołądka, a co więcej nie obciążają żołądka i wątroby, czyli raczej nie są smażone i niezbyt bogate w ciężkie tłuszcze zwierzęce! Oprócz tego w tej diecie unika się ostrych i ciężkich przypraw.

Kto powinien stosować dietę lekkostrawną

Każdy, kto czuje, że jego dieta mu nie odpowiada, ciąży i powoduje złe samopoczucie powinien zastanowić się nad swoją dietą. Dieta lekkostrawna jest bardzo zdrowa dla każdego, jednak nie należy jej stosować dłużej niż 2-3 miesiące, aby organizm nie odzwyczaił się od ciężkostrawnych potraw, na które może się w przyszłości natknąć. W innej sytuacji są ludzie starsi, dla których zalecana jest stała dieta lekkostrawna. Oprócz tego osoby które powinny stosować taką dietę to:

  • małe dzieci dopiero przestawiające się z pokarmu matki (z zastrzeżeniem wprowadzania twardych pokarmów)
  • po operacjach
  • przy problemach i chorobach jelit
  • przy zatruciach pokarmowych i nie tylko

Czym się kierować przy przyrządzaniu dań lekkostrawnych

Przy sporządzaniu menu do diety lekkostrawnej trzeba przestrzegać kilku prostych zasad przede wszystkim przy doborze produktów, ale o tym w dalszej części artykułu, ale przede wszystkim sposobie w jaki będziemy przyrządzać potrawy. Przede wszystkim należy unikać smażenia w głębokim oleju, a najlepiej w ogóle. Absolutnie nie wolno przyrządzać potraw smażonych na smalcu, gdyż tłuszcz zwierzęcy jeszcze trudniej rozkładany jest przez wątrobę.

Kolejna rzecz to posiłku powinny być raczej nieduże, nie powinny powodować objedzenia się, a jedynie zaspokojenie głodu na około 3 godziny, ponieważ posiłki przy diecie lekkostrawnej powinny być co 4-5 godzin i najlepiej od 4 do 5 dziennie.

Posiłki powinny być pieczone, gotowane, gotowane na parze, w przypadku deserów i owoców najlepiej aby były to nietłuste składniki i wcześniej upieczone, ugotowane lub przetarte.

Jakie produkty można jeść w diecie lekkostrawnej

Oto lista produktów, które warto i można jeść na diecie lekkostrawnej:

Mięsa:
  • mięsa delikatne i nie tłuste to znaczy: królik, drób – najlepiej indyk
  • nietłuste ryby np. tuńczyk
Nabiał:
  • biały ser
  • mleko maksymalnie 2%
  • naturalne masło, jednak w niedużych ilościach (nadal smażenie na maśle jest zabronione)
  • jaja (nie smażone)
  • jogurty
Pieczywo, zboża i kasze
Napoje:
  • woda
  • naturalne przeciery z owoców i warzyw (bez konserwantów, najlepiej wyciskane samemu)
  • kawa zbożowa
  • owocowe herbaty
  • delikatne napary i herbatki ziołowe
Owoce i warzywa:
  • owoce jagodowe: jagody, truskawki, maliny – najlepiej w formie przecierów lub pieczone
  • jabłka – najlepiej pieczone lub przetarte
  • warzywa gotowane: marchew, ziemniaki
  • owoce świeże i nie suszone
  • pomidory tylko obrane ze skórki

Czego unikać na diecie lekkostrawnej

A oto lista produktów zakazanych, które mogą powodować zaparcia, niestrawności i bóle trzewi.

Mięsa:
  • wołowina
  • wieprzowina!
  • Inne mięsa z wysoką zawartością tłuszczu
  • tłuste ryby na przykład w zalewach olejowych
Nabiał:
  • tłuste mleko
  • tłuste śmietany (z czego warto unikać śmietan)
  • żółte sery i sery pleśniowe

Tefal VS 4003

Tłuszcze:
  • smalec
  • twarda margaryna
Pieczywo, zboża i kasze:
  • pieczywo ziarniste
  • ziarna i pestki
  • pieczywo ciemne i na zakwasie
  • kasze grube: gryczana, jęczmienna, pęcak
  • owsianki
Napoje:
  • kawa
  • mocna herbata czarna
  • napoje gazowane
  • alkohole
Owoce i warzywa:
  • śliwki (suszone i świeże)
  • gruszki (zawarta w nich sklerenchyma ciężko się trawi)
  • daktyle
  • rośliny strączkowe: groch, soja
  • kapusty i inne warzywa wzdymające
Przyprawy:
  • ostre przyprawy typu: chilli, pieprz
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • ocet
Słodycze:
  • czekolady
  • bita śmietana
  • chałwa
  • orzechy
A do tego:
  • żadnych przetworów marynowanych, kwaszonych ani octowych
  • majonez
  • sosy winigret

Jak skonstruować dietę lekkostrawną

Chociaż można spotkać wiele przykładowych dań, jednak jak przygotować własne potrawy, czym się kierować i o czym pamiętać sporządzając własną dietę? Przyda się do niej parowar.

Jak przygotowywać śniadania przy diecie lekkostrawnej

Twoje śniadanie nie może zawierać pestek, ani ciężkiego pieczywa z dużą zawartością błonnika. Zdecyduj się na pszenne pieczywo, delikatne chude wędliny, biały ser. Pomidor powinien być obrany ze skórki, ale pamiętaj że możesz też zjeść świeżą nie wędzoną a pieczoną rybę na zimno!

Jak przygotowywać obiady przy diecie lekkostrawnej

Odstaw grube kasze, smażone ziemniaki czy frytki, postaw na ziemniaczane puree lub miękki kleisty ryż. Mięso upiecz, możesz je podać z pieczonymi warzywami, delikatnie doprawiaj koprem, pietruszką, solą i odrobiną ziołowego pieprzu.

Jak przygotowywać przekąski przy diecie lekkostrawnej

Przy przekąskach postaw na owoce i warzywa! Zmiksuj, ugotuj lub upiecz! Zrób własne owocowe koktajle z jogurtem i łyżeczką miodu i gotowe!

Jak przygotowywać kolacje przy diecie lekkostrawnej

Kolacje zjedz najpóźniej dwie godziny przed snem! Postaw na nieduży posiłek, raczej zrezygnuj z owoców a postaw na pieczywo lub same warzywa z białym serem. Najważniejsze, aby kolacja była nieduża i niezbyt sycąca!

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Lecznicze i oczyszczające, Zasady żywienia
Muchomor sromotnikowy – objawy zatruciem, po czym rozpoznać zatrucie grzybami

Zamknij