Grzybica gardła – przyczyny, objawy, leczenie
Grzybica gardła to podstępna choroba, o której istnieniu możemy nie wiedzieć latami. Nagłe pogorszenie zdrowia i dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego są łączone z odbijaniem czy zgagą a w rzeczywistości ich przyczyna może leżeć w grzybicy. Grzybica gardła i przełyku to poważna dolegliwość, której należy szybko zapobiegać, inaczej dojdzie do zakażenia całego organizmu.
Grzybica gardła – przyczyny
Grzybicę wywołują grzyby – drożdżaki należące do gatunku Candida albicans, tzw. bielnik biały. Grzybicę wywołaną przez ten szczep nazywamy kandydozą. Kandydoza jest najpopularniejszą postacią grzybicy występującej w ciele człowieka. Choć grzyby pozostają neutralne dla środowiska człowieka, to pod wpływem osłabionej odporności są w stanie zwielokrotnić swoją masę i przejąć kontrolę nad naszym organizmem. Z oportunisty przekształca się w atakującego chorobotwórczego grzyba, który pogarsza nasz stan zdrowia i prowadzi do rozwoju grzybicy. Naturalnym środowiskiem grzyba w ciele jest przewód pokarmowy, ale w niektórych wypadkach może dojść do tego, że grzyb wychodzi poza obszar jelit i przemieszcza się do żołądka a następnie przełykiem do gardła. Przyczyny grzybicy gardła to najczęściej:
- Osłabiona odporność
- Długotrwałe przyjmowanie leków: antybiotyków, steroidów, przeciw wrzodom
- Choroby przewlekłe: cukrzyca, RZS, toczeń, niedoczynność przytarczyc, niedrożność przełyku
- Choroba bakteryjna lub wirusowa
- Niedożywienie, zespół złego wchłaniania, AIDS
- Przebyte operacje
- Nadużywanie alkoholu, narkomania
- Nieodpowiednia dieta z przewagą cukrów prostych
- Anemia spowodowana niedoborem witamin A, B1, B2 i żelaza
Grzybica gardła – objawy
Grzybica gardła
Objawy grzybicy gardła są dość trudne do rozpoznania, ponieważ grzyby rosną powoli i powodują różne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Przede wszystkim obserwujemy wtedy biały nalot na języku i migdałkach.
Przy przełykaniu czujemy ucisk i utknięcie jedzenia. Możemy mieć także problem ze zwiększonym wydzielaniem śluzu, który spływa nam po tylnej ścianie gardła i powoduje zatkanie nosa. Przy kandydozie możemy także skarżyć się na refluks czyli palenie w przełyku i pieczenie za mostkiem. Do tego mogą dochodzić bóle brzucha, nudności, biegunki i wymioty, które świadczą o szybkim namnażaniu grzyba. W poważniejszym przypadkach zakażenie może objawiać się grypopodobnymi symptomami jak dreszcze, gorączka. Do tego na powierzchni języka, jamy ustnej i warg mogą pojawiać się afty, które świadczą o braku witamin (głównie z grupy B) a więc osłabieniu całego ciała. U innych osób przebieg grzybicy gardła może nie dawać żadnych objawów. Jeżeli podejrzewamy u siebie grzybicę gardła, powinniśmy zgłosić się do lekarza, który zleci wykonanie odpowiednich badań.
Tabletki Tymianek i Propolis
Grzybica gardła – leczenie
Objawy grzybicy gardła mogą świadczyć o współistnieniu wielu innych chorób, np. wrzodów żołądka i dwunastnicy, dlatego niezbędne jest wykonanie badań.
Badania na obecność grzybów pokażą czy mamy do czynienia z kandydozą czy inną chorobą grzybiczą. Pamiętajmy także, że naszym celem nie jest usunięcie grzyba z naszego gardła, ale zmniejszenie jego ilości w przewodzie pokarmowym, ponieważ obecność grzybów jest normalna, a chorobą możemy nazwać niekontrolowany wzrost patogenów wywołujących dolegliwości zdrowotne. Drożdżak tworzy charakterystyczne, białe plamy i nalot, które będą widoczne w badaniu podstawowym i gastroskopowo. Ponadto błona śluzowa gardła może być obrzęknięta i zaczerwieniona, a nawet z widocznymi owrzodzeniami. Grzyby mogą prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej, trudnej w leczeniu i bolesnej w przebiegu. Wtedy może dochodzić także do wymiotów, które będą miały w sobie krew. Takich zmian nie należy lekceważyć, ponieważ może się to skończyć zakażeniem.
Podstawową formą leczenia grzybicy gardła jest stopniowe podnoszenie odporności, zaleczenie chorób towarzyszących, prowadzenie zdrowego stylu życia i zbilansowanej diety. Grzyby rozwijają się pod wpływem dostarczanej do jądra komórkowego energii, która z kolei pochodzi z cukru. Cukier, którym słodzimy herbatę, spożywamy w daniach i wyrobach cukierniczych prowadzi do obniżenia odporności i wzrostu grzybów. Grzybica gardła może być zahamowana jeżeli znacznie ograniczymy ilość cukru i węglowodanów prostych w diecie. Aby wzmocnić odporność należy przyjmować suplementy diety z witaminami, które uzupełnią niedobory mikro i makroelementów.
Warto pić sok aloesowy, który wzmacnia witalność i parzyć herbaty z oregano, ponieważ roślina działa grzybobójczo i jest naturalnym, w pełni zdrowym, pozbawionym skutków ubocznych antybiotykiem.
Florę jelit należy wzmacniać wprowadzając do przewodu pokarmowego bakterie rywalizujące z grzybami. Probiotyki jak Colosan EX są w stanie wzmocnić nasz układ pokarmowy, zapobiegać bólom brzucha i wzmocnić przyswajanie składników odżywczych, co przyczynia się do poprawy stanu naszej odporności. Dobrze jest także kontrolować poziom cukru, aby przeciwdziałać wzrostom glukozy we krwi sprzyjającej rozwojowi grzyba. Do diety można wprowadzić herbaty dla diabetyków, które pomagają uregulować poziom glikemiczny we krwi. Dobrze zadziała także propolis, który działa antyseptycznie, łagodząco i osłania śluzówkę gardła. Należy bezwzględnie unikać alkoholu i używek, które niweczą leczenie i mogą powodować zaostrzenie choroby. Nadżerki i owrzodzenia smarujmy maściami zmniejszającymi bolesność i przyspieszającymi gojenie. Jeżeli wykryto u nas istnienie grzyba, ale nie doświadczamy żadnych dolegliwości, to leczenie grzybicy gardła nie będzie wskazane. Istotne jest natomiast leczenie osób z grupy podwyższonego ryzyka.