Dieta przy chorej tarczycy

Problemy z tarczycą ma już coraz więcej z nas. Za głównego winowajcę chorej tarczycy uważa się stres. To on niszczy nasze zdrowie i prowadzi do rozregulowania wszystkich organów organizmu. Stres prowadzi do niedoborów witamin, które w dalszym ciągu pogarszają nasze zdrowie i wpływają na coraz nowe tereny naszego ciała. Zdrowa dieta, bogata w witaminy i minerały pomoże nam stanąć na nogi i odzyskać pogodę ducha.

Objawy chorej tarczycy:

Jak zadbać o tarczycę

Jeśli zastanawiasz się jak zadbać o tarczycę musisz mieć świadomość co najbardziej jej szkodzi. Oprócz stresu za chorą tarczycę odpowiadają:

  • Stany zapalne
  • Toksyny (pestycydy, rtęć, kadm, ołów)
  • Infekcje
  • Niektóre leki
  • Zaburzenia nerek i wątroby
  • Fluor
  • Nietolerancja glutenu

Stąd mamy także podpowiedź rozwiązania powszechnych problemów wywołujących chorobę tarczycy. Rady te dostosują się zarówno do osób ze stwierdzonymi chorobami tarczycy jak i w profilaktyce osób zagrożonych podwyższonym ryzykiem choroby.

Dieta przy tarczycy

Dieta przy tarczycy powinna uwzględniać duże ilości jodu. Najczęściej niedoczynność tarczycy powoduje niedobór jodu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Jod jest także potrzebny do działania naszej trzustce, tarczycy czy narządom płciowym. Jodu praktycznie nie można przedawkować. Japończycy spożywają go ponad normę i cieszą się jeszcze lepszym zdrowiem. Nie wystarczy nie mieć woli tarczycowych, by mieć pewność, że w naszym organizmie nie brakuje tego pierwiastka. Dodatkowo wiele związków wypiera jod z naszego organizmu. Jak temu zapobiec? Jednym z największych antagonistów jodu jest fluor. Czasami już zmiana pasty bez fluoru (np. pasta do zębów Ziajka bez fluoru) daje nam większą zasobność jodu w organizmie. Rtęć, kadm i ołów będziemy w stanie wyeliminować spożywając czosnek, spirulinę i chlorellę w tabletkach Swanson. Dieta przy tarczycy powinna uwzględniać także pierwiastki śladowe: selen, żelazo i cynk, które przeciwdziałają starzeniu i umieraniu komórek. Chronią błony komórkowe, wzmacniają je, są naturalnymi antyoksydantami. Oprócz fluoru, który znajdziemy w glebie (a przez to w warzywach i owocach) oraz wodzie, czarnej i zielonej herbacie czy winie kalifornijskim, jest jeszcze chlor i brom. Je także znajdziemy w pożywieniu. Jod możemy uzupełniać także od zewnątrz, np. smarując suchą i delikatną skórę jodyną. Należy to jednak robić pod kontrolą lekarza. Jod uzupełnią ryby, choć zawierają one zarówno szkodliwą rtęć i brom. Oprócz nich możemy zjadać także żółtka ekologicznych jaj, masło z mleka, a pewne ilości jodu zawierają pomidory, ziemniaki, płatki owsiane, banany, suszone śliwki.

Jak dbać o tarczycę

Dieta przy chorej tarczycy powinna zawierać dużo witamin: B, C, D i E, a także pierwiastki selen, żelazo, cynk i magnez. Magnez pomaga we wchłanianiu jodu i jego niedobory także są powszechne. Magnez obniża wszędobylski stres, dlatego dobrze jest go przyjmować. Magnez dobrze wchłania się z witaminą B6 (HelaMag B6) i łagodzi problemy z pamięcią i uwagą, zmniejsza senność i osłabienie towarzyszące niedoborom jodu. Bogatym źródłem magnezu są surowe warzywa zielone. Dobrze jest włączyć do diety olej kokosowy, który nie tylko podnosi poziom jodu, ale także odchudza. Coraz więcej kobiet i mężczyzn uskarża się na spowolniony metabolizm, osłabienie, zatrzymanie wody w organizmie? bardzo często są to pierwsze objawy niedoczynności tarczycy. Spożywajmy także witaminę C, która uczestniczy w wytwarzaniu hormonu tarczycy. Witaminę C warto przyjmować w tabletkach a do diety włączyć dodatkowo owoce: kiwi, cytrynę, jabłka, zaś z warzyw paprykę. Naturalnym sposobem na poprawę wytwarzania hormonu tarczycy są zioła na tarczycę, takie jak mieszanka Kozłek na niedoczynność tarczycy.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.