Gdy ktoś w naszym towarzystwie podaje hasło „borówki amerykańskiej”, zazwyczaj wyświetla nam się w głowach obraz „trochę większych, polskich jagód”. To prawda, borówki amerykańskie są od naszych leśnych jagód nieco większe i bardziej przez to zauważalne. Czy doceniane? Do niedawna niestety nie. Szereg badań nad amerykańską borówką sprawił, że odkryto w niej wiele zalet, o które jeszcze kilka lat temu byśmy jej nie podejrzewali.
Amerykańscy naukowcy zaczęli bowiem przeprowadzać szereg doświadczeń na grupach kobiet oraz mężczyzn w różnym wieku, by sprawdzić dotychczasowe walory borówki amerykańskiej, a przy okazji odkryć zupełnie nowe. Okazało się, że borówka amerykańska ma ogromny wpływ na walkę z zanikami pamięci, poprawia koncentrację oraz pozwala z powodzeniem walczyć z wszystkimi objawami nadciśnienia. To wystarczający powód do tego, by na bazie borówek amerykańskich móc wytwarzać leki w światowym przetwórstwie farmaceutycznym. Biznesmeni ze środowiska farmaceutyków już zacierają ręce, a nam nie pozostaje nic innego, niż szukanie własnych, domowych sposobów na preparaty na bazie borówki.
Borówkowy szał!
Sezon borówkowy zaczyna się już w czerwcu, a ich zbiory trwają zazwyczaj do okresu wczesnej jesieni. W Polsce funkcjonuje wiele plantacji borówki amerykańskiej. Można ją kupić w wielu miejscach:
- na plantacjach u gospodarzy zajmujących się hodowlą na szeroką skalę
- w sklepach spożywczych
- w warzywniakach
- w supermarketach (małe, plastikowe opakowania)
Najczęściej borówka amerykańska pakowana jest w plastikowe opakowania różnej objętości. Na dnie każdego opakowania znajduje się maleńki kawałek papieru przepuszczający sok, jeśli ewentualnie taki się pojawi, gdy borówka przechowywana będzie w ciepłym pomieszczeniu. Po zakupie borówek w takiej formie poleca się wysypać je z opakowania zaraz po powrocie do domu i dokładnie przemyć pod bieżącą wodą. Są soczyste i bardzo słodkie. Po rozpakowaniu pudełka z borówkami trudno się oprzeć, by nie spożyć ich w trybie natychmiastowym. Są świetnym środkiem zastępczym na tradycyjne słodycze. Są przede wszystkim zdrowe!
Borówka amerykańska jako owoc wszechstronnego użytku
Borówka amerykańska służyć może jako trzon do wielu soków i syropów przydatnych w sytuacjach, gdy zmagamy się ze zdrowotnymi niedyspozycjami. Z ich pomocą przygotować można syropy leczące nadciśnienie, choroby krwi, niedobory żelaza. Borówka ma silne właściwości detoksyzacyjne, czyli usuwające z naszego organizmu wszelki nadmiar produktów niepożądanych, utrudniających codzienne funkcjonowanie. Naukowcy potwierdzają, że już jedna szklaneczka soku z borówek poprawia koncentracje i usprawnia proces krążenia. Dla zdrowia warto pić szklaneczkę soku z borówek amerykańskich rano oraz wieczorem. Z borówek robić można właściwie wszystko, co jadalne i pitne:
- soki
- wina
- przeciery
- konfitury
- kompoty
- maści
- galaretki
Pomocne w tej sytuacji okazać się może posiadanie własnej sokowirówki lub wyciskarki do owoców. Wrzucając do takiego urządzenia zasoby borówki hodowanej w naturalnych warunkach, bez szkodliwych nawozów w formie spryskiwaczy, mamy pewność, że otrzymujemy sok o najwyższych wartościach odżywczych. Wino z borówek jak najbardziej ma także silne właściwości lecznicze. Najważniejsze, aby korzystać z niego z określonym umiarem i profilaktycznie.
Borówki a nasze zdrowie
Jeśli zmagacie się z zawyżonym ciśnieniem i chorobami serca, kuracje borówkowe w postaci soków i syropów na pewno pomogą Wam łatwiej znosić wszelkie dolegliwości. Poza tym w stronę pozytywnych właściwości borówek powinny zwrócić się wszyscy, którzy:
- chcą poprawić jakość wzroku
- działają profilaktycznie w dziedzinie chorób nowotworowych
- zmagają się z marskością wątroby
- cierpią na niedobory żelaza
- zmagają się z zakażeniami układu pokarmowego, borówki niszczą bakterie coli
W borówkach znajdziemy całe zastępy witamin. Do tej grupy należą między innymi:
- witamina C
- tiamina
- ryboflawina
- niacyna
- witamina B6
- kwas foliowy
- witamina A
- witamina E
- witamina K
Jak widać, warto borówkami wspomóc codzienną dietę. Mimo że sezon na nie kończy się dość szybko, w ciągu całego roku kalendarzowego nie ma większego problemu ze zdobyciem ich w sklepach. Zawsze można nakupować borówek na zapas, by potem zamrozić je w celu dalszych obróbek na różne okazje. Świeże borówki mają charakterystyczny, biały nalot o woskowej konsystencji. Z kolei zamrożone borówki amerykańskie nabierają charakterystycznej sypkości. Z łatwością przechowuje się je w plastikowych pojemnikach lub foliowych woreczkach.
Borówkowe połączenia wartościowe dla naszego zdrowia
Syrop z borówek może jak najbardziej być pozbawiony obecności innych owoców, ale smaczniejsze rozwiązanie stoi po stronie łączenia borówek z innymi wartościowymi nośnikami witamin. Za każdym razem, gdy przygotowywać będziemy domowy syrop lub sok na bazie borówek, możemy stosować inny owoc. Do połączeń z borówkami znakomicie nadają się:
- pomarańcze
- cytryny
- grapefruity
- jabłka
- gruszki
- żurawina
- wiśnie
- aronie