Skorzonera to nieco zapomniane i rzadko pojawiające się na naszych stołach warzywo, które w smaku przypomina szparagi. Jego cudowne właściwości znali już starożytni Rzymianie. Obecnie uprawia się ją głównie w Hiszpanii, ale także na Syberii i w Kaukazie. Roślina charakteryzuje się ciemnobrązowym korzeniem, który osiąga do 30 centymetrów. W środku znajduje się biały miąższ i jadalne mleko. Nad powierzchnię ziemi wyrastają zielone pędy o wysokości do 125 centymetrów. Zielone listki były dodawane do zup już w średniowieczu, głównie jednak skorzonera była wykorzystywana w celach leczniczych w medycynie ludowej. Do naszego kraju dotarła prawdopodobnie w okresie średniowiecza; nazywano ją tutaj wężymordem, ponieważ uważano, że jest ona w stanie pomóc po ukąszeniu żmii. Miała także wspomagać leczenie dżumy. Jest to roślina, która spokojnie może przezimować w ziemi, dlatego możemy się cieszyć jej smakiem przez wiele lat. Niestety ostatnio jest spożywana coraz rzadziej, a szkoda, ponieważ zawiera całe mnóstwo witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Skorzonera – wartości odżywcze
Skorzonerę możemy nazwać skarbnicą witamin i minerałów, właśnie dlatego powinniśmy włączyć ją do codziennego jadłospisu. W korzeniu rośliny znajdziemy między innymi:
- Błonnik
- Witamina C
- Witamina B1
- Witamina B2
- Witamina PP
- Witamina E
- Magnez
- Potas
- Sód
- Żelazo
- Wapń
- Karoten
- Chlor
- Fosfor
- Inulina
Dodatkowo w 100 gramach produktu znajdziemy jedynie 86 kalorii
Skorzonera – właściwości lecznicze
Dzięki dużej zawartości różnego rodzaju witamin oraz minerałów, uważa się, że wężymord może pomóc przy leczeniu wielu chorób oraz korzystnie wpłynąć na ogólny stan organizmu.
Dzięki dużej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności, po skorzonerę mogą spokojnie sięgać osoby, które planują zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Błonnik zapewnia uczucie sytości na kilka godzin, a dodatkowo wspomaga pracę jelit. Dodatkowo wężymord może pomóc ci pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, co przyspieszy uzyskanie wymarzonej sylwetki.
Zawarta w roślinie witamina C podnosi odporność organizmu. Dlatego warto używać skorzonery do walki z kaszlem i przeziębieniem. dodatkowo wzmacnia także nasze naczynia krwionośne, dzięki czemu spożywanie skorzonery może przyczynić się do zapobiegania powstawania zatorów.
Wężymord charakteryzuje się również właściwościami, które korzystnie wpływają na stan skóry. Wprowadzenie jej do diety może okazać się pomocne podczas leczenia trądziku, czy liszaju. Dodatkowo witamina E, którą znajdziemy w roślinie pomoże nam w zachowaniu pięknej, jędrnej i elastycznej skóry bez zmarszczek na długi czas, ponieważ charakteryzuje się ona działaniem opóźniającym procesy starzenia się skóry.
Z kolei witaminy B1 i B2 wpływają korzystnie na stan naszych dróg oddechowych, a także przyczyniają się do nawilżenia błon śluzowych.
Po skorzonerę powinny sięgać również osoby, u których stwierdzono anemię lub niedokrwistość, gdyż warzywo zawiera duże ilości żelaza.
Włączenie skorzonery do diety polecane jest także wszystkim, którzy narażeni są na przewlekły stres, często odczuwają zmęczenie i znużenie. Wężymord dodatkowo usprawnia pracę naszego mózgu.
Kiedyś stosowano ją również jako lek przeciwbólowy oraz przy leczeniu chorób serca.
Skorzonerę poleca się również diabetykom, głównie ze względu na wysoką zawartość inuliny.
Warzywo charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem, kiedy spożywamy ją na surowo. Natomiast po ugotowaniu w smaku przypomina szparagi, dlatego skorzonera funkcjonuje również pod nazwą zimowych szparagów.
Skorzonera – zastosowanie
Skorzonera ma jak widać szerokie zastosowanie w medycynie. Warto również wiedzieć, jak możemy korzystać z rośliny w kuchni. A możemy zdziałać wiele. Roślina nadaje się do podawania na surowo, na przykład z sosem. Świetnie smakuje także marynowana, gotowana, duszona, smażona oraz pieczona. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do sałatek oraz baza do zup. Oto kilka przykładowych sposobów na przyrządzenie przepysznych dań z użyciem wężymordu.
- Zapiekana skorzonera
Składniki: 10 korzeni skorzonery, 10 plastrów boczku wędzonego, 250 ml śmietany, 10 plastrów ulubionego żółtego sera, 1 mała cebulka, 3 ząbki czosnku, bułka tarta, starty parmezan.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy w drobne kawałeczki podsmażamy, do momentu aż cebula się zarumieni. Korzenie skorzonery zawijamy w plastry boczku i sera, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Takie ruloniki układamy na dnie naczynia żaroodpornego, dodajemy podsmażoną cebule i czosnek i zalewamy śmietaną, możemy dodać ulubione przyprawy, aby wzbogacić smak. Posypujemy zapiekankę parmezanem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotową potrawę możemy udekorować pomidorkami koktajlowymi oraz świeżą bazylią.
- Skorzonera z patelni
Składniki: 8 korzeni skorzonery, 3 garści szpinaku, kukurydza z puszki, 250 gram ryżu, 150 gram piersi z kurczaka, 1 czerwona papryka, 6 suszonych pomidorów, 300 ml jogurtu naturalnego, 3 ząbki czosnku, papryczka chilli, suszona bazylia, sól, pieprz.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Skorzonerę kroimy na mniejsze kawałki, podobnie jak paprykę oraz suszone pomidory. Gotujemy ryż. Następnie wrzucamy go na patelnię razem z warzywami i kurczakiem i smażymy przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli oraz suszoną bazylię i odrobinę soli do smaku. Wlewamy sos na patelnię i czekamy, aż uzyska odpowiednią gęstość.
Skorzonera
- Sałatka ze skorzonerą
Składniki: dwie garści ulubionej sałaty, 10 orzechów włoskich, 3 korzenie skorzonery, 10 pomidorków koktajlowych, kostka sera lazur, kilka plastrów szynki parmeńskiej, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól, czosnek suszony do smaku.
Pomidorki kroimy na pół, skorzonerę siekamy w kostkę podobnie jak ser Lazur. Szynkę parmeńską kroimy w cienkie paseczki. Wrzucamy wszystkie składniki do miski. Mieszamy oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i czosnkiem. Tak powstałym dressingiem polewamy sałatkę i mieszamy.