Niewydolność wątroby

Niewydolność wątroby
5 (100%) 18 votes

Niewydolność wątroby może dać o sobie znać w każdym momencie naszego życia. Cechuje ją chwilowa niezdolność do prawidłowego funkcjonowania, co objawia się bólem w nadbrzuszu, nudnościami i wymiotami. Może być zwiastunem poważniejszych chorób, dlatego niewydolności wątroby nie powinno się lekceważyć. Jakie są prawdopodobne przyczyny niewydolności wątroby, jak diagnozować i leczyć to schorzenie?

Niewydolność wątroby jest stanem, w którym narząd pracuje w zakłóconym rytmie i nie jest w stanie w pełni wykorzystać swojego potencjału. Może być wynikiem chorób przewlekłych, ale także prowadzić do nich, np. przewlekłej niewydolności wątroby, która niesie za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Chora wątroba nie potrafi skutecznie syntezować, magazynować i filtrować, co zaburza cały metabolizm organizmu. Nawet niewielkie odstępstwa od normy prowadzą do szeregu komplikacji. Chory odczuwa wtedy nudności, wymioty, ból promieniujący do pleców, brakuje mu także apetytu. Od strony biochemicznej niewydolność wątroby powoduje nadciśnienie, powiększenie i obrzmienie narządu, a może skończyć się żółtaczką.

Wątroba spełnia szereg ważnych dla naszego zdrowia i życia funkcji, m.in. syntezuje czynniki krzepnięcia krwi, wytwarza żółć oraz albuminę, która odpowiada za krzepliwość krwi, produkuje heparynę, magazynuje enzymy, syntezuje tłuszcze. Dodatkowo odpowiada za unieszkodliwianie trujących związków, np. alkoholu, leków, amoniaku, który przekształca w mocznik. Magazynuje żelazo oraz witaminy, które uwalnia w razie potrzeby do krwi. U dorosłych reguluje poziom cukru we krwi, a u płody pełni funkcję krwiotwórczą. Podsumowując, wątroba unieszkodliwia toksyny, filtruje, magazynuje i spełnia funkcję metaboliczną. Gdy jej praca zostaje zaburzona podnosi się ciśnienie, obniża zdolność krzepnięcia krwi, wzrasta stężenie amoniaku, a zmniejsza wydzielanie żółci. Organizm mniej toleruje glukozę pochodzącą z aminokwasów, kwasu mlekowego i glicerolu. Nie wykorzystuje także w należytym stopniu witamin, co może skończyć się ich niedoborem. Utrzymujący się stan niewydolności wątroby powoduje przewlekłą niewydolność wątroby, którą stopniowo wyniszczają toksyny niewydalane w całości z organizmu. Stąd późniejsze choroby – marskość oraz zapalenie wątroby o różnym pochodzeniu a także ostra niewydolność wątroby.

Suplement diety wspomagający pracę wątroby

Co powoduje niewydolność wątroby

Najczęstszą przyczyną niewydolności wątroby jest nadużywanie alkoholu o szkodliwym wpływie etanolu na organ. Ryzyko wystąpienia choroby zwiększa także przebyte w przeszłości wirusowe zapalenie wątroby HBV i HCV. Niewydolności wątroby sprzyjają niewłaściwa dieta. Nie dbamy o to co spożywamy. Na naszych stołach goszczą tłuste, kaloryczne posiłki, które jemy w pośpiechu i stresie. Wątroba nie nadąża oczyszczać organizmu z toksyn, jest przeciążona, w wyniku czego może dojść do jej uszkodzenia bądź różnych chorób. Gdy do podstawowych objawów dołączają także inne, bardziej niepokojące, przyczyną może być także rak wątroby.

Z kolei ostrą postać niewydolności wątroby powodują nagłe wypadki, takie jak zatrucia lekami przeciwbólowymi (głównie paracetamolem) i toksyny pochodzące, np. z trujących grzybów czy narkotyków. Ostra niewydolność wątroby może być wynikiem WZW typu B, zakrzepicy żył wątroby lub powikłaniem choroby Wilsona, autoimmunologicznego zapalenia wątroby i posocznicy, czyli zakażenia krwi.

Objawy niewydolności wątroby

Niewiele osób może pochwalić się zdrową wątrobą, ponieważ na co dzień zapominamy o przestrzeganiu zdrowej diety i oszczędzaniu naszej wątroby. Objawy choroby dają o sobie znać późno, ale i tak nie są często wystarczające do poprawnego zdiagnozowania. Wątroba nie jest silnie unerwiona, dlatego najczęściej nie boli, a wysyła inne sygnały, łatwe do pomylenia z przemęczeniem, stresem itp.

Problem z wątrobą może objawiać się za pomocą zgagi, nudności, wzdęć, niestrawności, co jest symptomem kojarzonym raczej z przewodem pokarmowym. Wątroba już wtedy może być uszkodzona, mimo swoich zdolności regeneracyjnych. Inne objawy niewydolności wątroby to:

  • zmęczenie, osłabienie organizmu,
  • brak łaknienia połączone z uczuciem przejedzenia
  • powiększenie wątroby,
  • wymioty z krwią,
  • tendencje do krwawień – łatwo powstające krwiaki, sinienie,
  • ciemne zabarwienie moczu,
  • odbarwienie kału,
  • ból brzucha,
  • kolka wątrobowa,
  • żółty odcień skóry i białek oczu
  • świąd skóry,
  • drżenie rąk,
  • poszerzone żyły,
  • wodobrzusze – powiększony obwód brzucha wypełnionego płynem, które obserwuje się w zaawansowanym etapie rozwoju choroby,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • spadek libido,
  • zmniejszona masa ciała.

Ostatnim etapem niewydolności wątroby są głębokie zaburzenia metaboliczne (kwasica metaboliczna) i śpiączka wątrobowa, a w konsekwencji śmierć.

Niewydolność wątroby – leczenie

Niewydolność wątroby można leczyć farmakologicznie do momentu aż uszkodzenie obejmie większość narządu. Wtedy jedyną skuteczną metodą okazuje się przeszczepienie wątroby od dawcy. Dlatego o wątrobę należy dbać, by nie dopuścić do jej całkowitej niewydolności. W niewydolności wątroby bardzo ważne jest uzupełnienie witamin: A, C, K i z grupy B oraz żelaza, których wchłanianie i wykorzystywanie jest upośledzone, a które charakteryzują się ochronnym działaniem. We wspomaganiu procesu regeneracyjnego wątroby poleca się naturalny ostropest plamisty, np. Zioła w tabletkach Ostropest Plamisty, Ostropest Plamisty mielony. Wskazane jest wyrównywanie niedoborów cynku, który bierze udział w przemianie amoniaku w mocznik oraz wzmaga apetyt. Na co dzień, można korzystać z suplementów diety o kompilacji składników sprzyjających wątrobie, np. Doppelherz Aktiv, HepaDetox.

Suplement diety wspomagający pracę wątroby

Niewydolność wątroby – dieta

W diecie wątrobowej najważniejsze jest zachowanie niskiego poziomu białka. Najlepiej, by pochodziło ono z produktów mlecznych i roślinnych, które znajdziemy w maśle, mleku, twarogu, jajkach i gotowanym mięsie cielęcym, wołowym, drobiu i rybach. Zalecane jest unikanie potraw tłustych i ciężkich. Niewielka ilość białek wyrównuje bilans azotowy i zmniejsza stężenie amoniaku we krwi. Ilość kalorii powinna odpowiadać dziennemu zapotrzebowaniu osoby dorosłej. Produkty niskobiałkowe znajdziemy w punktach ze zdrową żywnością, które posiadają pieczywo, mąkę i makarony, np. bezglutenowe o niskim poziomie białka. Korzystne działanie na wątrobę mają cukry, które odkładają się w postaci glikogenu w wątrobie i ograniczają jej stłuszczenie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Układ pokarmowy
Zespół jelita drażliwego

Zamknij