Czarnuszka – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, jaki produkt wybrać

Czarnuszka – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie, jaki produkt wybrać
5 (100%) 2 votes

Czarnuszka siewna jest powszechnie uważana za jedną z najzdrowszych roślin, które rosną na naszej planecie.  Lekarze stwierdzają wiele właściwości leczniczych czarnuszki, twierdzą również, że są one silniejsze niż wiele antybiotyków. Może pomóc w pozbyciu się z organizmu odpornego na metycylinę gronkowca złocistego oraz pomóc w odtruciu ciała po zanieczyszczeniu go bronią chemiczną. To jednak nie wszystkie magiczne właściwości cudownej rośliny.

Znawcy określają czarnuszkę mianem super leku. Uważa się, że może ona pomóc przy leczeniu nowotworów, różnych alergii czy chorób związanych z układem krążenia.

Czarnuszka – wartości odżywcze

W dzisiejszych czasach ponownie odkrywamy cudowne właściwości czarnuszki. Warto wiedzieć ile cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych zawiera. Są to między innymi:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas alfa-linolenowy,
  • Fosfolipidy i fitosterole,
  • Flawonoidy i równie cenne saponiny,
  • Białka,
  • Węglowodany,
  • Alkaloidy na przykład: nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę,
  • Olejek eteryczny zawierający między innymi: tymochinon, limonen, karwakrol, karwon i inne,
  • Witaminy A,
  • Witamina E,
  • Witamina F,
  • Witamina B1,
  • Witamina B3,
  • Witamina B6,
  • Biotyna,
  • Związki mineralne cynku,
  • Związki mineralne selenu,
  • Związki mineralne magnezu,
  • Związki mineralne wapnia,
  • Związki mineralne żelaza,
  • Związki mineralne sodu,
  • Związki mineralne potasu.

Czarnuszka – właściwości zdrowotne

                Dzięki tak wielu składnikom odżywczym, możemy wymienić wiele właściwości zdrowotnych czarnuszki. Będą to między innymi:

  1. Antybakteryjne, antywirusowe i przeciwgrzybicze działanie. Szczególnie poleca się stosowanie czarnuszki przy przeziębieniach oraz nieżytach górnych dróg oddechowych i leczeniu kataru.. Dzięki zawartości olejków eterycznych rozszerzają się oskrzela, a to z kolei poprawia ich pracę.  Olejki eteryczne wpływają również na zmniejszenie ilości śluzu i ułatwiają jego wydzielanie z organizmu. Oprócz leczenia przeziębień, czarnuszka pomaga również przy leczeniu różnego rodzaju infekcji grzybiczych.
  2. Pomocne działanie przy leczeniu cukrzycy.  Naukowcy przeprowadzili badania, których wyniki dowodzą, że czarnuszka zmniejsza poziom glukozy we krwi, przy czym zwiększa również wydzielanie insuliny.
  3. Pomoc w leczeniu nadciśnienia. Spożywanie czarnuszki pozwala obniżyć tętnicze ciśnienie krwi i chroni przed zakrzepami. Uważa się również, że osoby, które wprowadziły do swojej diety czarnuszkę są mniej narażone na zachorowanie na miażdżycę.
  4. Działanie przeciwpasożytnicze.  Lekarze potwierdzają, że olej z czarnuszki wspomaga leczenie:
  • tasiemca,
  • owsików,
  • blastocytozy,
  • włośnia krętego.

W tym przypadku olej z czarnuszki okazuje się być bardziej leczniczy od oleju czosnkowego.

  1. Przeciwdziałanie alergiom.  Olej z czarnuszki charakteryzuje się działaniem antyhistaminowym. Jego właściwości niwelują objawy alergii, a także pozwalają na łatwiejsze i bardziej komfortowe przetrwanie czasu pylenia roślin lub okresu działania innych alergenów.
  2. Pomoc w leczeniu kamicy nerkowej. Spożywanie czarnuszki obniża ilość wytwarzania szczawianów w moczu, przez co kamienie nie mogą się formować.
  3. Właściwości umożliwiające leczenie nowotworów oraz chroniące przed skutkami promieniowania. Spożywanie oleju z czarnuszki wpływa na zahamowanie procesu rozrostu komórek nowotworowych oraz zabija niektóre ich odmiany. Dodatkowo zapobiega negatywnym skutkom promieniowania podczas stosowania radioterapii.
  4. Korzystny wpływ na układ oddechowy – Azjaci powszechnie stosują czarnuszkę w leczeniu astmy czy przy zapaleniu oskrzeli. W 2007 roku w Iranie przeprowadzono badania na chorych na astmę. Ich wyniki dowiodły, że grupa która stosowała czarnuszkę przez 3 miesiące miała o wiele lepsze wyniki od grupy kontrolnej. Przy czym grupa „czarnuszkowa” zmniejszyła ilość normalnie przyjmowanych leków.
  5. Pomoc przy leczeniu chorób i zmian skórnych.  Stosowanie czarnuszki sprawdza się szczególnie przy schorzeniach takich jak:
  • Trądzik,
  • Łuszczyca,
  • Atopowe zapalenie skóry,
  • grzybica
  • wysypki wywołane przez bakterie.

Jeżeli mamy problemy związane z powyższymi problemami, powinniśmy pamiętać o tym, by oprócz wewnętrznego stosowania czarnuszki, powinniśmy stosować ją również zewnętrznie. Możemy smarować skórę olejem lub tonikiem, który z łatwością wykonamy w domowym zaciszu.

  • Pomocne działanie w problemach z bólem głowy lub zatokami – Istnieje pewna odmiana czarnuszki, szczególe popularna w Maroko, która choć wygląda podobnie do tej znanej nam – jadalnej, posiada zupełnie inny zapach. Jest on silnie mentolowy, przez co wspomaga leczenie bólów głowy i dolegliwości związane z zatokami.
  • Pomoc przy problemach związanych ze skórą głowy i włosami.  Czarnuszka wspomaga leczenie chorób skóry, z czego wynika, że pomoże również przy problemach ze skórą głowy i włosami. Spożywanie czarnuszki wspomaga ich wzrost, zapobiega powstawaniu łupieżu oraz leczy stany zapalne skóry głowy.
  • Pomoc w podwyższeniu odporności organizmu.
  • Pomoc w leczeniu zatruć i problemów trawiennych.


Czarnuszka

Czarnuszka – zastosowanie

Czarnuszkę stosuje się często jako dodatek do chlebów lub serów, szczególnie do sera korycińskiego. Aby jednak najbardziej wykorzystać jej zdrowotne właściwości najlepiej jest spożywać je na surowo lub pod postacią oleju.  Olej okazuje się formą bardziej skoncentrowaną, co powoduje większe stężenie magicznych substancji, które zawiera czarnuszka. Olej jest również dobrą alternatywą dla osób, którym nie przypada do gustu smak czarnego kminu. Zdecydowanie łatwiej będzie przełknąć łyżkę oleju lub dodać go do ulubionej sałatki niż przegryźć zmielone nawet ziarna czarnuszki.

Czarnuszka – jaki produkt wybrać?

                Czarnuszkę w formie jadalnej spotkamy  dwóch postaciach:

  • Nasion
    Można je stosować zamiennie z pieprzem, gdyż ma podobny ostrawy smak, przy czym nie powoduje tak jak on zakwaszenia organizmu.
  • Oleju z nasion
    Można go stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie w przypadku chorób skórnych.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Lecznicze i oczyszczające, Zioła
BCAA – czym jest, suplementacja, dla kogo, korzyści

Zamknij