serwis o zdrowiu i leczeniu

Miód spadziowy jako naturalny antybiotyk – właściwości i  zastosowanie

Miód spadziowy jako naturalny antybiotyk – właściwości i  zastosowanie
5 (100%) 6 votes

Miód spadziowy to jeden z najdroższych miodów dostępnych w Polsce a dzieje się tak nie bez przyczyny. Wszystko dzięki temu, że spadź z którego powstaje, występuje miejscami nawet co kilka lat. Z tego również względu niewiele się go pojawia i niewiele o nim mówi – przez co ludzie nie są świadomi jego niesamowitych, uniwersalnych właściwości. Jest to idealny, naturalny lek, pomocny w profilaktyce wielu schorzeń, a także łagodzeniu ich różnorakich symptomów.

Miód to naturalny antybiotyk

Naukowcy udowodnili, że jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie znacznie wzmacnia odporność organizmu, ponieważ miód posiada właściwości bakteriobójcze i łagodzące infekcje – te wewnętrzne i zewnętrzne. Dlatego nadaje się również do smarowania spierzchniętych warg.

Miód jest substancją bogatą w cukry proste, białka,  enzymy (inhibinę), olejki eteryczne, kwasy organiczne i witaminy takie jak: A, B2, C i PP. W miodzie znajdują się również mikroelementy (wapń, fosfor, magnez, żelazo bądź cynk).

Powszechnie znane jest antybakteryjne działanie miodu, który idealnie nadaje się do zwalczania drobnych infekcji, a nawet stosowany jest jako antybiotyk. Jest bogaty w antyoksydanty (np. witaminę C i flawonoidy)- dzięki czemu pomaga świetnie na kaszel. Wzmaga również produkcję śliny co pomaga nawilżyć drogi oddechowe. Rozcieńczony i podawany na zimno – działa przeciwbiegunkowo, dla odmiany bardziej stężony i podgrzany -poprawia trawienie i zwalcza zaparcia.


Właściwości zdrowotne miodu spadziowego

Miód spadziowy najlepiej działa na choroby dróg oddechowych. Działa przeciwzapalnie, antyseptycznie i wykrztuśnie. Idealnie zatem nadaje się do leczenia przeziębienia czy nawet poważniejsze choroby jak zapalenie płuc. Dzięki bogactwu flawonoidów, które zawarte są w jego składzie – stosowany jest również przy wszelakich schorzeniach układu krwionośnego. Natomiast  właściwości przeciwmiażdżycowe wywołują pozytywny wpływ na serce. Na dokładkę miód ten wspomaga układ nerwowy i posiada lecznicze właściwości pomagające na schorzenia stawów.

Pomimo szeregu właściwości leczniczych wymienionych powyżej, miód spadziowy działa również odtruwająco. Będzie to szczególnie korzystne dla osób, które zażywają lub też zażywały silne leki (np. sterydy) lub pracują w szkodliwych warunkach, nieopodal toksycznych substancji.

Miód ten przypisane ma jeszcze kilka właściwości leczniczych, które podkreślają jego uniwersalność i niezaprzeczalne korzyści dla zdrowia. Sprawdza się on w leczeniu anemii, astmy, kamicy nerkowej, a także reguluje przemianę materii. Polecany może być także przez stomatologów, ze względu na właściwości, które zapobiegają tworzeniu się kamienia nazębnego. Ostateczną zaletą są również wspomniane właściwości przeciwrakowe.

Z czego powstaje miód spadziowy?

Najprościej mówiąc – miód spadziowy powstaje ze spadzi, czyli soku niektórych drzew. Jest to bardzo lepka substancja występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach. Wydzielana jest przez mszyce i czerwce, które wysysają soki z młodych pędów liści.

Spadź jest dosyć trudna do pozyskania, jednak są na to dwa sposoby. Pierwszy z nich to bezpośrednie zebranie spadzi nagromadzonej na roślinie, drugi zaś – zbieranie z mszyc wgryzających się w roślinę i wydalających również spadź. Pszczoły zbierają tę substancję z miejsc nakłutych przez pasożytujące na roślinach owady i z niej właśnie produkują miód.

Miód spadziowy iglasty

Istnieją dwa rodzaje miodu spadziowego, pierwszym z nich jest miód pochodzący z drzew iglastych. Pozyskuje się go najczęściej ze świerku, jodły, sosny czy modrzewia. Spadź iglasta ma łagodniejszy smak niż ta pochodząca z drzew liściastych, ma charakterystyczny kolor – ciemny, prawie czarny z odcieniem zieleni lub nawet szarości. Spadź drzew iglastych jest łagodna, słodka, lekko żywiczna.

Ten rodzaj miodu najlepiej sprawdza się w leczeniu dróg oddechowych, przewodu pokarmowego, biegunkach zaparciach, chorobach serca, naczyń krwionośnych i nerwicy.

Miód spadziowy liściasty

Drugi rodzaj miodu spadziowego pochodzi z drzew liściastych oraz owocowych. Spadź pochodzi najczęściej z drzew takich jak: lipa, klon, brzoza, buk czy wierzba. Miód ten ma jasną barwę, która jednak ciemnieje pod wpływem światła i tlenu. Zapach miodu spadziowego z drzew liściastych nie jest zbyt przyjemny, natomiast ten z drzew owocowych ma ładny, kwiatowy zapach oraz barwę złocistożółtą.  Smak tego miodu jest łagodny , lecz ze względu na specyficzny aromat nie każdemu przypadnie do gustu.

Polecany jest przy chorobach dróg moczowych oraz nerek, a także na wątrobę oraz drogi żółciowe.

f-polska-pasieka-miod-spadziowy-iglasty-1000g Miód spadziowy jako naturalny antybiotyk - właściwości i  zastosowanie

Miód spadziowy
Kliknij i sprawdź ceny!

Zastosowanie miodu spadziowego

Oczywistym jest, że ze względu na wyżej wymienione właściwości lecznicze, miód ten jest w dużej mierze wykorzystywany w lecznictwie naturalnym i domach wielu osób.

Codzienne spożywaniu miodu spadziowego zmniejszyć może szkodliwy wpływ nadmiernej ilości herbaty, kawy czy nawet alkoholu. Do prostego i szybkiego stosowania na co dzień, świetnie sprawdza się rozpuszczony w wodzie. Za pomocą miodu, z powodzeniem słodzić można również naleśniki czy owsiankę – pamiętając jednak, że traci on swoje właściwości w temperaturze wyższej niż 40 stopni.

Należy jednak pamiętać, że jako miód – jest to substancja dość mocno kaloryczna i osoby mające problemy z wagą lub odchudzające się nie powinny używać go zbyt wiele.

Podsumowując – warto zaopatrzyć się w miód spadziowy, który posiada tak szeroki wachlarz właściwości leczniczych i dbać chociażby o własną odporność, którą wzmacnia. Jego bogactwo w wiele witamin, substancji odżywczych i minerałów, które są nam potrzebne każdego dnia sprawiają, że zdecydowanie warto posiadać słoik tego naturalnego lekarstwa w swoim domu.

 

Komentarze