Serce to centralny narząd układu krwionośnego położony w klatce piersiowej, składający się z dwóch przedsionków i dwóch komór. Wady serca i zawał są konsekwencją nie dość dobrej troski o ten narząd. Dieta ma w tym względzie duże znaczenie, ponieważ może zarówno przyspieszać zużycie żył i mięśnia sercowego jak i może je spowalniać. Wszystko zależy już od ciebie, dlatego pytamy: co jeść na zdrowe serce i odpowiadamy poniżej.
Niewydolność serca to jeden z najpoważniejszych stanów chorobowych przed którymi wydajemy się pozostawać bezradni. Przewiduje się, że zapadalność na to jedno schorzenie wzrośnie o niemal ? w przeciągu najbliższych lat. A wystarczyłoby nieco zmodyfikować nasze żywienie i styl życia. Dieta dla serca nie lubi czerwonego mięsa, cukru, tłuszczów zwierzęcych. Czego jeszcze unikać a co wprowadzić na stałe, by móc cieszyć się zdrowiem i długowiecznością?
Dieta śródziemnomorska na serce
Kuchnia z basenu Morza Śródziemnego to przykład diety na zdrowe serce. Tamtejsi mieszkańcy dużo rzadziej zapadają na choroby układu krążenia i mają sprawniej bijące serce od Europejczyków czy Amerykanów. Podstawą jadłospisu Greka czy Włocha są podobnie jak w Polsce produkty zbożowe, ale w trosce o nasze zdrowie zwróćmy lepszą uwagę na jakość poszczególnych z nich. Mieszkańcy Morza Śródziemnomorskiego uwielbiają ponadto owoce i warzywa: pomidory, paprykę, fasolę, groch, soję, orzechy. Charakterystycznym punktem ich dnia są także wysokiej jakości jogurty greckie i sery typu feta. Mięsa stanowią u nich głównie ryby i owoce morza, czasem są to drób i jaja.
Dieta śródziemnomorska ma za zadanie dostarczyć nam potrzebnej ilości kalorii, jednocześnie nie zapychając naszego żołądka zbędnymi tłuszczami, cukrami i innymi niechcianymi dodatkami. Postaw w tym względzie na minimalizm, niech twoje produkty wkładane do koszyka będą lekkie, o prostym składzie. Zamiast gotowego sera z ziołami wybierz dobrej jakości twaróg i sam dodaj do niego potrzebnych przypraw ? będzie taniej i zdrowiej. Taki jadłospis będzie odpowiednią profilaktyką w chorobach serca i nadaje się do stosowania po przebytym zawale.
Obniżaj ciśnienie naturalnie
Produkty bogate w błonnik mają tę zaletę, że wpływają na wiele układów w organizmie. Dieta bogata w błonnik pomaga w utrzymaniu zdrowej masy ciała, co uzyskuje się przez m.in. dobroczynny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo błonnik obniża ciśnienie tętnicze, dlatego świetnie radzi sobie z zapobieganiem wielu chorobo jak zawał serca czy udar mózgu.
Dieta na zdrowe serce wymaga pewnych ograniczeń, a szczególnie wskazane jest zrezygnować z soli odpowiedzialnej za skoki ciśnienia i cukru, który okazał się w tym temacie jeszcze szkodliwszy. Cukru nie musisz konsumować wprost ze słodyczy, wystarczy że nie stronisz od napojów, dżemów, ketchupu. Zarówno cukier jak i syrop glukozowo-fruktozowy lepiej zastąpić własnymi wyrobami z owoców i warzyw, które będą dodatkowo pozbawione wszystkich zbędnych barwników, konserwantów, polepszaczy smaku.
Wzmacniaj serce z czosnkiem
Czosnek możesz spożywać w postaci surowej lub przyjmując suplementy diety z czosnkiem. Jeden ząbek czosnku dziennie obniża poziom złego cholesterolu we krwi o 10% i zmniejsza ryzyko zawału serca. Znajdziesz w nim około 100 czynnych chemicznie związków. Najważniejszy z nich allicyna wykazuje korzystny wpływ na cały organizm, bo wzmacnia odporność i zapobiega rozwojowi infekcji w ciele. Inne związki chemiczne zawarte w czosnku mogą być równie skuteczne jak aspiryna w hamowaniu tworzenia się zakrzepów krwi.
Wydaje się, że czosnek działa podobnie jak leki przepisywane na receptę, które hamują produkcję cholesterolu przez wątrobę, tłuszczowej substancji przyczyniającej się do tworzenia złogów i zwiększającej ryzyko choroby serca. Czosnek poprawia krążenie krwi w całym organizmie, nie tylko w tętnicach wieńcowych. Sprzyja rozszerzeniu naczyń, co oznacza, że pod jego wpływem obniża się ciśnienie krwi. Prawdopodobnie poprawia też elastyczność tętnic.
Kapsułki Omega-3 forte Natur Kaps na zdrowe serce
Kwasy Omega na zdrowe serce
Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, dlatego nie dostarczają sobie wielu cennych składników odżywczych. Konsekwencją tego jest zwiększona podatność na choroby serca, których można byłoby uniknąć, gdybyśmy tylko jedli kilka ryb w ciągu tygodnia. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromne właściwości profilaktyczne w miażdżycy, arytmii, stanie zapalnym mięśnia sercowego, nadmiernej krzepliwości. Naturalnymi produktami, które zawierają te kwasy, są przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak łosoś czy makrela, a także niektóre oleje roślinne i warzywa. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca suplementację kwasów z rodziny omega-3 zarówno w formie gotowych preparatów, jak i w formie naturalnej. Co ciekawe kwasów omega-3 dostarczy ci także siemię lniane.
Co jeść na zdrowe serce? Na to pytanie najlepiej odpowiedzieć następująco: pamiętajmy, że żywotność serca to nie tylko nasza dieta, ale i emocje. Ludzie szczęśliwsi, optymistyczni i w bliskich związkach z innymi rzadziej chorują i żyją dłużej.