serwis o zdrowiu i leczeniu

Banan – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie, właściwości

Banan – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie, właściwości
5 (100%) 2 votes

Owoce są podstawą zbilansowanej diety. Powinny stanowić element naszej codziennej diety niezależnie od wieku, czy stanu fizycznego. Od dłuższego czasu owoce są propagowane w szkołach czy przedszkolach, próbując wyrobić w dzieciach od najmłodszych lat odruch sięgania po owoce, zamiast słodkich przekąsek i słodyczy. Ponadto, owoce są ogromną składnicą wielu witamin, takich jak A,E, C czy K. W dzisiejszym artykule przedstawię owoc, jakim jest banan – jego wartości odżywcze, zastosowanie oraz właściwości.

Skąd wzięły się banany?

Jest to owoc z ogromną tradycją i bogatą historią. Od wielu tysiącleci znano jego niesamowite działanie i własności odżywcze. Szacuje się, że początki upraw bananów sięgają aż 7000 lat temu, a kolebką tych upraw była Malezja. W niedalekim odstępie czasowym zaczęto hodować je również w Indiach i Afryce, gdzie do dziś prężnie rozwijają się hodowle.

Banan – wartości odżywcze:

Jeden banan o wadze 150 g zawiera :

  • Wartość energetyczna: 135 kcal
  • Tłuszcz: 0.49 g
  • Białko ogółem: 1.58 g
  • Błonnik: 3.9 g
  • Węglowodany: 34 g
  • Cukry proste: 18.5 g

    Minerały:

  • Wapń: 7.5 mg
  • Sód: 1.5 mg
  • Fosfor: 33 mg
  • Magnez: 40 mg
  • Potas: 538 mg
  • Cynk: 0.23 mg
  • Żelazo – 0.39 mg

    Witaminy:

  • Witamina E: 0.15 mg
  • Witamina A: 94 IU
  • Witamina B6: 0.5 mg
  • Witamina C: 13.2 mg
  • Tiamina: 0.046 mg
  • Ryboflawina: 0.12 mg

Zalety spożywania bananów:

Banany są przede wszystkim ogromną skarbnicą potasu – zaledwie jeden banan zawiera aż 538 mg tego dobroczynnego minerału, który wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Spożywanie bananów ma swoje odzwierciedlenie w poprawie stanu i ochronie naszego układu krążenia. Jest idealną alternatywą posiłku po ciężkim treningu – neutralizując tym samym wolne rodniki, oraz dostarczając naszemu organizmowi odpowiedniej dawki glukozy, a co za tym idzie – z treningu wychodzimy pełni sił. Regularne spożywanie bananów ma również działanie jeśli chodzi o lepszą koncentrację i lepszą pamięć dzięki dużej ilości magnezu.

Banany zawierają hormon szczęścia!

Niesamowite jest to, że spożywanie bananów może wpłynąć na nasze lepsze samopoczucie i lepszy humor. Jak to możliwe? Banany charakteryzują się dużą ilością tryptofanu, który jest odpowiedzialny za wytwarzanie w naszym organizmie hormonu szczęścia – serotoniny. Hormon ten doskonale poprawia jakość naszego snu, koncentrację, oraz sprawia, że jesteśmy pełni sił witalnych

Banany, a choroby nowotworowe:

Badania dowodzą, że regularne spożywanie tych smacznych owoców zmniejsza szanse zachorowania na nowotwory nerek i trzustki aż o połowę. Skrobia, która zawarta jest w skórce bananów – szczególnie tych niedojrzałych jest również wspaniałą alternatywą w zwalczaniu nowotworów dróg moczowych oraz jelita grubego.

Banany na biegunkę?

Wykazano, że dojrzałe owoce bananów są dość niekonwencjonalną metodą, jeśli chodzi o problemy niestrawności i zaparcia. Dojrzałe, a wręcz przejrzałe owoce pomagają regulować pracę naszego układu pokarmowego. Ponadto, zmiksowane banany z dodatkiem wody mineralnej są lekkostrawnym posiłkiem, który możemy spożywać w okresach dolegliwości związanych z nieprzyjemnościami żołądkowymi.

 

maska-do-włosów-300x300 Banan – wartości odżywcze, kalorie, zastosowanie, właściwości

Bananowa maska do włosów

Kliknij i sprawdź ceny!

 

Zastosowanie bananów w kuchni:

Banany są częstym dodatkiem do ciast czy sałatek. Najczęściej podawane są na surowo, jako smaczny i słodki dodatek. Są również wspaniałą alternatywą, jeśli chodzi o musy, dżemy czy soki. W połączeniu z mlekiem czy kefirem tworzą smaczny, sycący napój o dużej zawartości dobroczynnych właściwości i witamin. Ponadto sprawdzą się jako dodatek do owsianki, płatków jaglanych czy orkiszowych oraz ciast. Latem sprawdzą się świetnie w postaci zdrowych, smacznych i bez cukrowych lodów.

Przepis na zdrowe lody bananowe:

  • 2 duże banany
  • 1 łyżka płatków owsianych/ jaglanych
  • 30 ml mleka
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)
    Banany zblendować, odstawić do zamrażarki na ok. 2 godziny. Po tym czasie pozostałe składniki dodać, zblendować ponownie. Przełożyć do plastikowego pojemnika na minimum 3 godziny. Gotowe lody można podawać w połączeniu z innymi owocami lub miodem.

Zastosowanie bananów w pielęgnacji:

Od dłuższego czasu coraz częściej mówi się o tym, że skórka od bananów jest wspaniałym wybielaczem zębów. Otóż regularne stosowanie i „nacieranie” naszych zębów wewnętrzną warstwą skórki znacznie poprawi wygląd i wybieli nasze zęby. Efekty tego zabiegu będą widocznie po upływie około 14 dni. Ten rodzaj naturalnego wybielacza jest świetną alternatywą, gdyż pochodzi z natury i nie zawiera ogromu szkodliwych związków i substancji chemicznych. Ponadto banan coraz częściej używany jest jako składnik maseczek, czy odzywek do twarzy. Duża ilość witaminy C, którą zawiera wpływa na poprawę kolorytu oraz odżywia naszą cerę. Dodatkowo może być świetnym sposobem na domowe maseczki dla osób cierpiących na problem wysuszającej się skóry twarzy i szyi w okresie zimowym. Niektórzy uważają również skórkę banana jako wspaniały lek na ukąszenia komarów. Zaleca się pocieranie wewnętrzną stroną skórki od banana miejsca ukąszenia w celu złagodzenia bólu oraz zmniejszenia dolegliwości związanych ze swędzeniem.

Komentarze