Dieta przy grzybicy skóry

Grzybica skóry to dolegliwość, która występuje coraz częściej a przy tym jest ciężka do pozbycia się. Uważa się, że przyczyny grzybicy leżą w osłabionej odporności, której sprzyja prowadzony dziś tryb życia. Do obniżenia odporności dochodzi na skutek przyjmowania silnych leków na receptę, wszechobecnego stresu, naturalnie obniżonej odporności i braku działań zmierzających do jej poprawy. Zapobieganie grzybicy skóry to świadomość czynników, które nam szkodzą i przybliżają do choroby grzybiczej skóry.

Jedną z przeważających przyczyn rozwoju grzybicy skóry jest niewłaściwa dieta. To co jemy ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki zmianie diety będziemy potrafili przezwyciężyć grzybicę od wewnątrz. To zdecydowanie skuteczniejsza forma leczenia niż zażywanie tabletek działających na krótką chwilę lub terapie zewnętrzne, które mogą wyleczyć grzybicę skóry, lecz nie poprawią kondycji naszego organizmu. Najlepszą, sprawdzoną i skuteczną metodą jest odpowiednia dieta przy grzybicy skóry.

Co jeść przy grzybicy

Zastanawiając się nad wprowadzeniem zmian do diety z pewnością musimy zadać sobie pytanie co jeść przy grzybicy, ale właściwsze byłoby postawienie pytania przeciwnego. Istnieje bowiem grupa produktów surowo zabronionych przy przechodzeniu grzybicy bez względu na to czy będzie ona dotyczyła skóry, narządów płciowych czy przewodu pokarmowego. Wsparcie naszego organizmu od wewnątrz jest tu sprawą kluczową i przeważającą dla całkowitego wyleczenia.

Produkty niewskazane przy grzybicy to przede wszystkim:

Eliminacja cukru z diety nie jest zadaniem łatwym, ponieważ jest on silnie uzależniającą substancją. Cukier znajduje się niemal wszędzie, nawet tam, gdzie zupełnie się tego nie spodziewamy. Dlatego najlepiej jest nie zajadać się cukrem w postaci chemicznej, bardzo niezdrowej, kalorycznej i szkodliwej dla zdrowia. Cukier obniża naszą odporność, niszczy szkliwo i przede wszystkim jest pożywką dla drożdży. Pod jego wpływem namnażają się w organizmie i wypierają bakterie. Równowaga pomiędzy bakteriami i grzybami to najważniejsza z zasad utrzymania wysokiej odporności i zachowania zdrowia. W przypadku gdy cukier idzie w parze z wysoką ilością węglowodanów efekt jest jeszcze groźniejszy. Węglowodany nie są złe same w sobie, ale warto ograniczyć je, gdy stanowią zbyt duży udział w diecie.

Oprócz cukru niewskazane jest spożywanie produktów typu: Mleko i jego przetwory (oprócz masła), Ocet spirytusowy, Proszek do pieczenia, jedzenie zawierające konserwanty (glutaminian sodu), Oleje oprócz pozyskiwanego z siemienia lnianego, oliwek i pestek winogron, Wędliny i parówki ze sklepu, Owoce oprócz grejpfrutów i cytryny, czarna kawa, kawa zbożowa i czarna herbata, kiszona kapusta i ogórki, tofu, miód, Alkohol.

Co jeść przy grzybicy skóry, aby zwalczyć grzyby od środka:

  • Czosnek zawierający allicynę, która hamuje dostęp glukozy do komórek grzyba
  • Owoc noni (Nonivita) zawiera serotoninę, która bierze udział w przekazywaniu bodźców w obrębie mózgu. Pomaga przeciwdziałać zmęczeniu i rozdrażnieniu na skutek wzrostu liczby grzybów w organizmie.
  • Aloes pomaga w leczeniu stanów zapalnych skóry i wprowadza do organizmu korzystne zasadowe pH. Ponadto działa na niemal cały organizm likwidując ból, zmniejszając pieczenie i swędzenie skóry. Sokiem z aloesu można przecierać skórę i spożywać go
  • Białka w postaci jajek, mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu, ryb, białek roślinnych (wszelkiego typu orzechy), kefir, jogurt, zsiadłe mleko
  • Jarzyny i soki warzywne, bo zawierają dużo wapnia i są bogate w witaminy
  • Tran i lecytyna, którą znajdziemy w rybach oraz orzechach i przyjmować je z suplementami diety. Dobrze jest także zażywać suplement Chela-Min marki Olimp, który dostarczy niezbędnych środków chelatujących – oczyszczających organizm z toksyn
  • Kasza gryczana i brązowy ryż
  • Witamina C (Natur C Acerola), beta karoten i witamina E
  • Wskazana jest dieta bezglutenowa, ponieważ pszenica ma silnie drażniące działanie na przewód pokarmowy, co może pogłębić zaburzenia pracy jelit związane z infekcją grzybiczą
  • Grejpfruty i cytryny, które pomimo kwaśnego smaku tworzą w organizmie środowisko zasadowe

Podsumowanie

Leczenie grzybicy skóry powinno więc łączyć nie tylko środki farmakologiczne stosowane na skórę (leki doustne nie powinny być przyjmowane długotrwale, ponieważ niszczą przyjazną florę bakteryjną i w efekcie choroba po leczeniu szybko powraca). Powinniśmy zmienić swój sposób odżywiania, unikać produktów zabronionych, a spożywać jak najwięcej tych zalecanych. Dobrze jest przez pewien czas wyeliminować produkty z glutenem, aby nasz przewód pokarmowy zregenerował się. Łącząc produkty dbajmy o to, by miały one odpowiedni indeks glikemiczny. Zażywajmy preparaty pro biotyczne, odżywiajmy się jak najzdrowiej i ćwiczmy, aby oczyścić nasz organizm. Do tego pijmy dużo nisko zmineralizowanej wody. Dieta przy grzybicy skóry jest wymagająca, ale stosujemy ją tylko do czasu wyleczenia, a więc przez około 6 miesięcy. Później możemy stopniowo wprowadzać nowe produkty.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.