Kapusta kiszona – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, kalorie

Kapusta kiszona – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie, kalorie
5 (100%) 4 votes

Warzywa powinny stanowić ważny element naszej codziennej diety, ponieważ są skarbnicą niezbędnych witamin i minerałów regulujących i usprawniających pracę naszego organizmu. Szczególnie wiele działań dobroczynnych przypisuje się warzywom zielonym, do których należy szpinak, kapusta czy brokuły. Zielone warzywa zawierają ogrom magnezu i żelaza, które to wpływają pozytywnie na nasz układ krwionośny, odporność i poprawiają kondycję naszych włosów i paznokci. Warzywa znajdują zastosowanie w wielu sferach, nie tylko kulinarnych. Regularne przetwarzanie i urozmaicanie dań pozwala nam cieszyć się lepszym smakiem. Jednym z najbardziej popularnych, typowo polskich warzyw, które zostało „przetworzone” dla lepszego smaku i właściwości jest kapusta kiszona. Jakie właściwości niesie za sobą ten popularny w Polsce przysmak?

Kapusta kiszona – czym jest?

W najprostszym pojęciu, kapusta kiszona jest wynikiem zasolenia i fermentacji uprzednio przygotowanej, poszatkowanej surowej kapusty. Najczęściej do tego celu wykorzystuje się kapustę białą. Należy pamiętać, że do poszatkowanej kapusty dla urozmaicenia i ulepszenia smaku dodaje się drobno krojoną marchew, jabłko oraz sól. Przygotowaną do kiszenia kapustę powinniśmy przechowywać w szczelnej, najlepiej drewnianej beczce z denkiem, w zacienionym miejscu, w temperaturze nie przekraczającej 15 stopni Celsjusza. Należy wspomnieć również o tym, że w trakcie procesów wydzielania dwutlenku węgla, objętość kapusty diametralnie się zwiększa, dlatego też beczka powinna być dopasowana do ilości kapusty, którą chcemy ukisić.

Wartości odżywcze kiszonej kapusty:

200 g kiszonej kapusty zawiera:

  • Wartość energetyczna (kcal): 36
  • Tłuszcz: 0.2 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0.2 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0 g
  • Cholesterol: 0 g
  • Sód: 1322 mg
  • Potas: 340 mg
  • Węglowodany: 8.6 g
  • Błonnik: 5.8 g
  • Cukry: 3.6 g
  • Białko: 1.8 g
  • Witamina A: 36 IU
  • Wapń: 60 mg
  • Witamina D: 0 IU
  • Kwas askorbinowy: 29.6 mg
  • Żelazo: 3 mg
  • Witamina B6: 0.2 mg
  • Magnez: 26 mg

Właściwości kiszonej kapusty:

  • wzmocnienie odporności organizmu, dzięki dużym ilościom witamin i magnezu
  • stymulowanie metabolizmu
  • pomaga w leczeniu bezsenności
  • działa leczniczo i zapobiegawczo w chorobach jelit
  • regularne spożywanie kiszonej kapusty uśmierza bóle stawów i mięśni
  • zawiera antyoksydanty wpływające na profilaktykę antynowotworową
  • działa przeciwgrzybiczo
  • zalecana szczególnie osobom otyłym, ponieważ w dużym stopniu obniża cholesterol
  • pozytywnie wpływa na stan i wygląd skóry, włosów i paznokci

BIO sok z kapusty kiszonej

Zastosowanie kulinarne kiszonej kapusty:

Kapusta kiszona ma wiele zastosowań, szczególnie kulinarnych. Jest wspaniałym dodatkiem do dań mięsnych, bigosów, czy chociażby wigilijnych, tradycyjnych polskich potraw. Sok z kiszonej kapusty znany jest ze swoich cudownych właściwości leczniczych i wspomagających naszą odporność. Spożywanie kapusty kiszonej ze względu na jej dobroczynny wpływ zaleca się szczególnie w okresach przejściowych, między poszczególnymi porami roku, kiedy to nasz organizm narażony jest na choroby i infekcje.
Przepis na zdrowy i niskokaloryczny kapuśniak:

  • 200 g kiszonej kapusty
  • 300 g kapusty świeżej
  • 300 g surowej piersi z kurczaka lub filetu z indyka
  • 3 duże marchewki
  • 4 ziemniaki
  • seler, natka pietruszki
  • dwa woreczki kaszy jęczmiennej
  • 30 g suszonych grzybów
  • pół główki cebuli czerwonej

Kapustę wrzucić do dużego garnka i gotować przez około 25 minut. Dla lepszego smaku zaleca się dodanie liścia laurowego, pieprzu ziarnistego i gałki muszkatołowej. Do zagotowanej kapusty dodać pokrojone w kostkę warzywa oraz pokrojone w plastry mięso i suszone grzyby. Po upływie 15 minut do powstałego wywaru dodać pokrojone ziemniaki. Po upływie 30 minut przyprawić według uznania. Kaszę jęczmienną ugotować osobno, dodać do kapuśniaku. Tak przyrządzony kapuśniak jest wspaniałą alternatywą posiłku po treningu, czy ciężkim wysiłku fizycznym. Danie to jest sycące i smaczne, a przy tym niskokaloryczne.

Sok z kiszonej kapusty na kaca?

Dzięki ogromnej ilości witamin i minerałów, sok z kiszonej kapusty świetnie sprawdzi się w roli leczenia kaca, lub zapobieganiu nieprzyjemnościom po zakrapianych imprezach. Sok z kiszonej kapusty ukoi uczucie pragnienia, a dzięki właściwościom regeneracyjnym, usprawni pracę naszej wątroby oraz pomoże uniknąć jej uszkodzeń, które niesie za sobą częste spożywanie alkoholu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Przepisy
Dynia – właściwości zdrowotne dyni i jej zastosowanie

Zamknij