Czym jest jarmuż – zdrowotne właściwości Jarmużu

Wiele osób słyszało już o warzywie jakim jest jarmuż. Mówi się, że to rewolucja zdrowego odżywiania i niesamowite odkrycie żywieniowe. Jarmuż uzyskał status jednego z najzdrowszych zielonych liści. Skąd taki wielki sukces i jakie właściwie korzyści przynosi nam picie soków z jarmużu i jedzenie jego liści? Za chwilę postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.

Zapomnijmy o szpinaku – czas na jarmuż!

Jeszcze nie tak dawno temu we wszystkich restauracjach, które proponowały „zdrowe” jedzenie, podawano dania składające się głównie ze szpinaku. Moda z Nowego Jorku i Wielkiej Brytanii przyniosła nam właśnie Jarmuż. Jest to warzywo, które rośnie jak kapusta – więc Polskie warunki mu odpowiadają. Jako, że Jarmuż trafił do nas z zachodu, uważany jest za luksusowy posiłek oraz stał się głównym elementem zdrowych diet.

Co więc zawiera taki jarmuż, że jest tak docenianym warzywem na całym świecie? Otóż jarmuż posiada wiele wspaniałych właściwości:

  • zawiera silne przeciwutleniacze;
  • posiada właściwości przeciwzapalne;
  • zawiera niezwykle dużą dawkę witaminy C (prześciga go jedynie papryka i natka pietruszki);
  • zawiera olbrzymią dawkę witaminy K (dlatego odradza się go ludziom przyjmującym leki rozrzedzające krew);
  • jest doskonałym źródłem witaminy B;
  • zawiera także:

Dokładny skład jarmużu (na 100 gram):

  • kalorie – ok. 30 kcal;
  • białko – ok. 3 g;
  • tłuszcz – 0,60 g;
  • węglowodany – ok. 7 g;
  • błonnik – ok. 2,5 g;
  • witamina C – ok. 80 mg;
  • Tiamina – ok. 0,1 mg;
  • ryboflawina – ok. 0,1 mg;
  • niacyna 0 ok. 1 mg;
  • witamina B6 – 0,2 mg;
  • kwas foliowy –  ok. 100 μg;
  • witamina K – ok. 700 μg;
  • witamina A – ok. IU;
  • wapń – 150 mg;
  • żelazo – ok. 1 mg;
  • magnez – 20 mg;
  • fosfor – ok. 50 mg;
  • potas – ok. 300 mg;
  • sód – 23 mg;
  • cynk – ok. 0,3 mg.

Na co pomaga jarmuż?

Jarmuż (jak inne warzywa kapustne) posiada sulforafan, który ma działanie antynowotworowe. Ten przeciwutleniacz może nas uchronić przed rakiem prostaty, płuc i jelita grubego. Jako, że  procesie gotowania większość witamin jest wytracana, zaleca się gotowanie jarmuży na parze maksymalnie przez 4 minuty.

Jarmuż wspomaga także prace układu sercowo-naczyniowego. Wszystko to głównie dzięki potasowi (drożność naczyń krwionośnych) i wapnu (odpowiada za prawidłowe pompowanie krwi). Witaminy te również regulują ciśnienie krwi. Witamina C zawarta w jarmużu wzmacnia naczynia krwionośne oraz hamuje utlenianie „złego” cholesterolu (czyli zapobiega miażdżycy).  Do tego chroni przed anemią oraz obniża ciśnienie krwi. Witamina K pomaga w krzepnięciu krwi (w tym zmniejsza krwawienie miesiączkowe).

To warzywo pomaga także na wrzody żołądka i dwunastnicy. Sulforafan zawarty w jarmużu niszczy bakterie Helicobacter pylori.

Beta-karoten zawarty w jarmużu pomaga organizmowi wytwarzać witaminę A, która bierze udział w procesie widzenia. Zapobiega także kurzej ślepocie i zespołowi suchego oka.

Co można przyrządzić z jarmużu?

Jarmuż posiada specyficzny smak i zapach, dlatego odpowiednie przygotowanie go jest niezbędne. Jak w przypadku kapusty, liście jarmużu są twarde i można je jeść na surowo w sałatkach lub „na sucho”. Oczywiście dobre przyprawienie i przyrządzenie na patelni lub w garnku definitywnie poprawia smak tej rośliny.

Podajemy przykładowy sposób na przyrządzenie jarmużu.

Potrzebujemy:

  • 300 gram jarmużu (bez twardych części);
  • pół szklanki wody;
  • 3 łyżki oleju ryżowego;
  • 2 pokrojone papryki;
  • 100 gram nerkowców;
  • puszka mleka kokosowego;
  • goździki;
  • 2 strączki kardamonu;
  • 1 cebula pokrojona w kostkę;
  • łyżeczka kminku;
  • kostka tofu;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • łyżeczka kolendry;
  • pół łyżeczki kozieradki;
  • sól;

Jarmuż trzeba udusić z wodą w garnku około 20 minut. Pół nerkowców zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Paprykę udusić na oleju ryżowym. Namoczone nerkowce zmiksować z mlekiem kokosowym. Jarmuż dodać do mleka kokosowego i całość zmiksować. Na wok lub patelnię dodać olej ryżowy, goździki i kardamon. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę, kmin, chilli i tofu. Smażyć około 3 minut. Następnie mieszamy wszystko razem i gotujemy przez 3 minuty. Podajemy z uprażonymi nerkowcami, ryżem lub pieczywem.

Sezon na jarmuż rozpoczyna się jesienią i trwa całą zimę. Najlepsze są liście zielone, jędrne i kruche. Jarmuż można kupić w wielu marketach, a jego popularność ciągle rośnie. Jarmuż nadaje się także do zamrożenia.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.