Zielony jęczmień – na odchudzanie, efekty stosowania, wpływ na zdrowie

Zielony jęczmień – na odchudzanie, efekty stosowania, wpływ na zdrowie
5 (100%) 1 vote

Zielone koktajle szturmem podbiły serca ludzi na całym świecie. Popularność zyskały nie tylko ciekawym wyglądem, ale również spektakularnymi właściwościami detoksykującymi, ich systematyczne stosowanie pomaga uporać się z różnymi dolegliwościami organimu, oczyszcza jelita i walczy z brakami witaminowymi. Głównym składnikiem takich koktajli zazwyczaj jest zielony młody jęczmień.

Z czego składa się zielony jęczmień?

Młody jęczmień możemy spożywać na dwa sposoby, sami wyciskamy sok z hodowanej rośliny, lub kupujemy jego sproszkowaną wersję i dodajemy do koktajli i soków, dzięki czemu zyskują ten charakterystyczny zielony odcień. Sproszkowany sok jest skoncentrowany i zawiera najwięcej witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, potasu, magnezu, wapna, cynku, beta-karotenu, witaminy C, E, K, A, B1, B2, B5, B6, niacyny, biotyny i kwasu foliowego. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo aminokwasów i błonnika pokarmowego, który oczyszcza układ pokarmowy z resztek jedzenia, dzięki czemu czujemy się lekko a proces odchudzania zostaje przyspieszony. Nie bez powodu gladiatorów w starożytnym Rzymie nazywano zjadaczami jęczmienia, a byli to jedni z najsprawniejszych i najwytrzymalszych ludzi w mieście.

Zielony jęczmień na odchudzanie

Zielony jęczmień nie jest cudownym lekiem, który zapewni nam utratę kilku kilogramów tygodniowo, jednak jego spożywanie znacząco nam w tym pomoże. Dzięki bogatemu składowi uzupełni braki powstające podczas niskiej podaży jedzenia, a błonnik usprawni jeszcze niedawno słabo pracujące jelita i przygotuje je na duże porcje ruchu, jakie im zaserwujemy. Te wszystkie dobrodziejstwa sprawiły, że jęczmień określa się mianem zielonej krwi lub zielonego mleka. Warto wiedzieć, że chlorofil poprawia metabolizm tłuszczu i obniża poziom złego cholesterolu, a do tego działa oczyszczająco oraz poprawia kondycje włosów i paznokci. To świetny wybór, jeśli boimy się skutków ubocznych diet.

Przyjaciel cukrzyków – młody jęczmień

Wszystkie witaminy, aminokwasy, minerały i chlorofil jakie zawiera młody jęczmień, mają pozytywny wpływ na ciało osób chorych na cukrzycę. Regularnie spożywany potrafi obniżyć poziom cukru we krwi i uregulować jego wahania. Dodatkowo cukrzycy często cierpią z powodu braku witaminy B i C, a jęczmień zawiera je w dużych ilościach.

Zielony jęczmień chroni przed nowotworami

Dzięki dużej ilości składników chroniących przed wolnymi rodnikami zielony jęczmień nie tylko zadba o naszą cerę, ale również zdrowie komórek, co jest niezmiernie ważne jeśli zależy nam na przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. To jeden z niewielu suplementów, który podczas stosowania odwdzięczy się nam zdrowiem i dłuższą młodością.

Młody jęczmień na rynku, co wybrać i gdzie kupić

Cena młodego jęczmienia zależna jest od ulubionego sposoby przyjmowania, ponieważ sproszkowany jęczmień będzie najdroższy, a najtańsza będzie własna hodowla i produkcja świeżego soku. Sproszkowany sok z jęczmienia znajdziemy w większości dobrze zaopatrzonych sklepów na dziale medycyny naturalnej lub zdrowej żywności, można też go zamówić przez internet z wybranej firmy, która specjalizuje się w tego typu produktach. Jego cena oscyluje w przedziale od 40 do 60 złotych za 100 gramowe opakowanie. Naszą uwagę powinny przykuć produkty opatrzone certyfikatami, które są informacją o pochodzeniu i sposobie uprawy, a także upewniają nas, że w pojemniku jest 100% jęczmienia. Warto porównać kilka firm, ponieważ często drożej nie znaczy lepiej. Sproszkowane liście młodego jęczmienia są najtańszym produktem, jednak zawierają mniej odżywczych składników niż sok. Powodem tego jest sposób obróbki i późniejszego przygotowania. Opakowanie sproszkowanych liści dostaniemy już za kilkanaście złotych. Zielony jęczmień w tabletkach ma największe wahania cenowe, ponieważ zaczyna się od kilku złotych a może skończyć nawet na stu! Wszystko określa jakość samego produktu. Warto wiedzieć, że tabletki mogą powstać na bazie sproszkowanego soku lub liści. Ich częstotliwość spożywania zależna jest od gramatury i skoncentrowania preparatu.

MedFuture, BIO Młody Zielony Jęczmień

Jak powstają preparaty z jęczmienia?

Pewnie zastanawiacie się w jaki sposób produkuje się preparaty, skoro część z nich to sproszkowany sok. Produkcja takich suplementów jest skomplikowanym procesem i związana jest z wieloma narzuconymi normami, im więcej certyfikatów ma dany produkt, tym więcej punktów musi otrzymać wyprodukowany proszek. W przypadku suszonego soku, w pierwszej kolejności z rośliny pozyskuje się sok, a następnie przez określony czas suszy się go w specjalnych warunkach. Uzyskany proszek zamyka się w opakowania które nie przepuszczają promieni słonecznych, gdyż skutkuje to utratą wartości odżywczych. Preparaty z liści otrzymuje się poprzez suszenie całych liści, podczas suszenia traci sok a więc część swoich odżywczych właściwości. Atutem sproszkowanych liści jest o wiele większa zawartość błonnika w porównaniu do sproszkowanego soku. W przypadku preparatów w tabletkach procedury są podobne, jednak na końcu odciska się pastylki lub proszek zamyka w specjalnych osłonkach. Producent może wzbogacać tabletki dodatkiem innych witamin i minerałów niż te, które pierwotnie zawiera sam jęczmień.

Skutki uboczne jęczmienia

Pamiętajmy, że suplementy to nie produkty, które powinniśmy spożywać w nadmiarze i jęczmień nie jest pełnowartościowym pokarmem, który zastąpi nam cały posiłek, pomimo że zawiera ogrom substancji odżywczych. Osoby z wrażliwym żołądkiem mogą mieć problemy natury gastrycznej, ponieważ taka ilość błonnika może być dla nich za duża. W razie wątpliwości możemy rozpocząć zażywanie od małej dawki i stopniowo ją zwiększać, aż uzyskamy najwyższą, którą toleruje nasz organizm.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Zdrowie
Woda utleniona- właściwości i zastosowanie

Zamknij