Zielony jęczmień – na odchudzanie, efekty stosowania, wpływ na zdrowie

Zielone koktajle szturmem podbiły serca ludzi na całym świecie. Popularność zyskały nie tylko ciekawym wyglądem, ale również spektakularnymi właściwościami detoksykującymi, ich systematyczne stosowanie pomaga uporać się z różnymi dolegliwościami organimu, oczyszcza jelita i walczy z brakami witaminowymi. Głównym składnikiem takich koktajli zazwyczaj jest zielony młody jęczmień.

Z czego składa się zielony jęczmień?

Młody jęczmień możemy spożywać na dwa sposoby, sami wyciskamy sok z hodowanej rośliny, lub kupujemy jego sproszkowaną wersję i dodajemy do koktajli i soków, dzięki czemu zyskują ten charakterystyczny zielony odcień. Sproszkowany sok jest skoncentrowany i zawiera najwięcej witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, potasu, magnezu, wapna, cynku, beta-karotenu, witaminy C, E, K, A, B1, B2, B5, B6, niacyny, biotyny i kwasu foliowego. Ponadto zielony jęczmień to bogactwo aminokwasów i błonnika pokarmowego, który oczyszcza układ pokarmowy z resztek jedzenia, dzięki czemu czujemy się lekko a proces odchudzania zostaje przyspieszony. Nie bez powodu gladiatorów w starożytnym Rzymie nazywano zjadaczami jęczmienia, a byli to jedni z najsprawniejszych i najwytrzymalszych ludzi w mieście.

Zielony jęczmień na odchudzanie

Zielony jęczmień nie jest cudownym lekiem, który zapewni nam utratę kilku kilogramów tygodniowo, jednak jego spożywanie znacząco nam w tym pomoże. Dzięki bogatemu składowi uzupełni braki powstające podczas niskiej podaży jedzenia, a błonnik usprawni jeszcze niedawno słabo pracujące jelita i przygotuje je na duże porcje ruchu, jakie im zaserwujemy. Te wszystkie dobrodziejstwa sprawiły, że jęczmień określa się mianem zielonej krwi lub zielonego mleka. Warto wiedzieć, że chlorofil poprawia metabolizm tłuszczu i obniża poziom złego cholesterolu, a do tego działa oczyszczająco oraz poprawia kondycje włosów i paznokci. To świetny wybór, jeśli boimy się skutków ubocznych diet.

Przyjaciel cukrzyków – młody jęczmień

Wszystkie witaminy, aminokwasy, minerały i chlorofil jakie zawiera młody jęczmień, mają pozytywny wpływ na ciało osób chorych na cukrzycę. Regularnie spożywany potrafi obniżyć poziom cukru we krwi i uregulować jego wahania. Dodatkowo cukrzycy często cierpią z powodu braku witaminy B i C, a jęczmień zawiera je w dużych ilościach.

Zielony jęczmień chroni przed nowotworami

Dzięki dużej ilości składników chroniących przed wolnymi rodnikami zielony jęczmień nie tylko zadba o naszą cerę, ale również zdrowie komórek, co jest niezmiernie ważne jeśli zależy nam na przeciwdziałaniu chorobom nowotworowym. To jeden z niewielu suplementów, który podczas stosowania odwdzięczy się nam zdrowiem i dłuższą młodością.

Młody jęczmień na rynku, co wybrać i gdzie kupić

Cena młodego jęczmienia zależna jest od ulubionego sposoby przyjmowania, ponieważ sproszkowany jęczmień będzie najdroższy, a najtańsza będzie własna hodowla i produkcja świeżego soku. Sproszkowany sok z jęczmienia znajdziemy w większości dobrze zaopatrzonych sklepów na dziale medycyny naturalnej lub zdrowej żywności, można też go zamówić przez internet z wybranej firmy, która specjalizuje się w tego typu produktach. Jego cena oscyluje w przedziale od 40 do 60 złotych za 100 gramowe opakowanie. Naszą uwagę powinny przykuć produkty opatrzone certyfikatami, które są informacją o pochodzeniu i sposobie uprawy, a także upewniają nas, że w pojemniku jest 100% jęczmienia. Warto porównać kilka firm, ponieważ często drożej nie znaczy lepiej. Sproszkowane liście młodego jęczmienia są najtańszym produktem, jednak zawierają mniej odżywczych składników niż sok. Powodem tego jest sposób obróbki i późniejszego przygotowania. Opakowanie sproszkowanych liści dostaniemy już za kilkanaście złotych. Zielony jęczmień w tabletkach ma największe wahania cenowe, ponieważ zaczyna się od kilku złotych a może skończyć nawet na stu! Wszystko określa jakość samego produktu. Warto wiedzieć, że tabletki mogą powstać na bazie sproszkowanego soku lub liści. Ich częstotliwość spożywania zależna jest od gramatury i skoncentrowania preparatu.

MedFuture, BIO Młody Zielony Jęczmień

Jak powstają preparaty z jęczmienia?

Pewnie zastanawiacie się w jaki sposób produkuje się preparaty, skoro część z nich to sproszkowany sok. Produkcja takich suplementów jest skomplikowanym procesem i związana jest z wieloma narzuconymi normami, im więcej certyfikatów ma dany produkt, tym więcej punktów musi otrzymać wyprodukowany proszek. W przypadku suszonego soku, w pierwszej kolejności z rośliny pozyskuje się sok, a następnie przez określony czas suszy się go w specjalnych warunkach. Uzyskany proszek zamyka się w opakowania które nie przepuszczają promieni słonecznych, gdyż skutkuje to utratą wartości odżywczych. Preparaty z liści otrzymuje się poprzez suszenie całych liści, podczas suszenia traci sok a więc część swoich odżywczych właściwości. Atutem sproszkowanych liści jest o wiele większa zawartość błonnika w porównaniu do sproszkowanego soku. W przypadku preparatów w tabletkach procedury są podobne, jednak na końcu odciska się pastylki lub proszek zamyka w specjalnych osłonkach. Producent może wzbogacać tabletki dodatkiem innych witamin i minerałów niż te, które pierwotnie zawiera sam jęczmień.

Skutki uboczne jęczmienia

Pamiętajmy, że suplementy to nie produkty, które powinniśmy spożywać w nadmiarze i jęczmień nie jest pełnowartościowym pokarmem, który zastąpi nam cały posiłek, pomimo że zawiera ogrom substancji odżywczych. Osoby z wrażliwym żołądkiem mogą mieć problemy natury gastrycznej, ponieważ taka ilość błonnika może być dla nich za duża. W razie wątpliwości możemy rozpocząć zażywanie od małej dawki i stopniowo ją zwiększać, aż uzyskamy najwyższą, którą toleruje nasz organizm.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.