Woreczek żółciowy – położenie, funkcje, objawy chorego woreczka żółciowego, dieta

Nasz organizm składa się z wielu elementów i narządów, których zastosowanie i funkcje są nam nie do końca znane. O wielu z nich nie wiemy, dopóki nie dotkną nas dolegliwości bólowe, dotyczącego danego miejsca czy narządu. Aby poprawnie określić ból i lokalizacje tego bólu, niezbędna jest podstawowa znajomość anatomii naszego organizmu, oraz reagowania naszego ciała na różnego rodzaju bodźce. Narządem, o którym większość z nas wie tylko tyle, że jest, jest woreczek (pęcherzyk) żółciowy. Jakie objawy mogą świadczyć o tym, że dolegliwości bólowe dotyczą akurat tego narządu ?

Woreczek żółciowy – położenie i funkcje:

Woreczek żółciowy, jak wskazuje nazwa jest małym, gruszkowatym narządem, który leży poniżej naszej wątroby. Stąd też często dolegliwości bólowe związane z pęcherzykiem żółciowym, mylone są z bólami wątroby.Według najprostszego podziału zbudowany jest z dna, trzonu i szyjki. Pęcherzyk żółciowy jest narządem o małych rozmiarach, gdyż osiąga wielkość około 10 centymetrów. Główną funkcją woreczka żółciowego jest magazynowanie produkowanej w sąsiednim narządzie żółci. Mimo niewielkich rozmiarów, pęcherzyk jest w stanie pomieścić aż około 60 ml żółci. Ponadto, pęcherzyk żółciowy służy do zagęszczania żółci, która uwalniana jest najczęściej wskutek sytych posiłków.

Objawy świadczące o chorobie woreczka żółciowego:

  • skurczowe, promieniujące bóle
  • niesmak i gorycz w ustach
  • wzdęcia i problemy z załatwianiem potrzeb fizjologicznych
  • częste wzdęcia brzucha
  • wymioty, nudności
  • żółte zabarwienie gałek ocznych
  • ból zlokalizowany w okolicy wątroby
  • tzw. kolka żółciowa
  • dreszcze
  • znaczny wzrost tętna i ciśnienia

Czynniki sprzyjające wystąpieniu chorób pęcherzyka żółciowego:

  • podeszły wiek
  • otyłość, cukrzyca typu II
  • przyjmowanie niektórych leków i antybiotyków
  • wahania hormonalne
  • restrykcyjne odchudzanie i głodówki
  • infekcje i zapalenia dróg żółciowych
  • dziedziczność i obciążenia genetyczne

Najczęstsze schorzenia woreczka żółciowego:

  • kamica woreczka żółciowego
  • zapalenie pęcherzyka żółciowego
  • rak woreczka żółciowego
  • polip pęcherzyka żółciowego

Diagnostyka chorób woreczka żółciowego:

Najprostszym badaniem jest badanie laboratoryjne krwi, które ma na celu określenie liczby leukocytów we krwi.Najczęściej wykonywanym badaniem, które ma na celu wykluczenie lub potwierdzenie problemów zdrowotnych zlokalizowanych w woreczku żółciowym jest badanie ultrasonograficzne jamy brzusznej. Badanie to pozwala na wykrycie szczególnie kamicy woreczka żółciowego – ustalenie wielkości kamieni w woreczku i ich struktury. Niewątpliwie badaniem bardziej szczegółowym jest tomografia komputerowa, która ma na celu szczegółowy wgląd do jamy brzusznej.

Herbata wspomagająca wątrobę i woreczek żółciowy

Dieta – jakich produktów unikać przy chorobach pęcherzyka żółciowego?

Należy pamiętać, aby wystrzegać się szczególnie ogromnych porcji jedzenia, oraz nieregularnych sytych posiłków. Ponadto, powinniśmy wystrzegać się spożywania alkoholu, tłustych potraw, napojów gazowanych, słodkich i słonych przekąsek. Niezdrowe jedzenie wpływa nie tylko na pogorszenie i zwiększa ryzyko wystąpienia chorób pęcherzyka żółciowego, ale również wpływa na stłuszczenie naszej wątroby, oraz sprzyja powstawaniu chorób przewlekłych, takich jak otyłość, cukrzyca typu II czy nadciśnienie tętnicze. Niezdrowe posiłki i brak aktywności fizycznej mogą prowadzić również do poważnych zmian miażdżycowych, a nawet zawału serca, który może prowadzić nawet do śmierci.

Dieta – jakich produktów używać przy chorobach pęcherzyka żółciowego?

Przede wszystkim – nie powinniśmy bać się lekkich, zdrowych przekąsek. Podstawowymi produktami w jadłospisie osoby cierpiącej na schorzenia pęcherzyka żółciowego powinny być owoce i warzywa, szczególnie te gotowane. Wspaniałą alternatywą są również zupy w formie kremu, które nie dość, że są bardzo zdrowe i niskokaloryczne to dodatkowo syte i smaczne. Dodatkowo, tłuste i niezdrowe mięsa powinniśmy zastąpić chudymi mięsami (indyk, kurczak), a wysokokaloryczne ziemniaki – kaszą, ryżem lub kuskusem. Należy również pamiętać, że kluczem do zdrowego wyglądu i samopoczucia jest regularne nawadnianie organizmu, dlatego też powinniśmy pamiętać, aby dziennie pić przynajmniej 2 litry wody, najlepiej mineralnej, oraz herbaty ziołowe. 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.