Tłuszcz trzewny- przyczyny powstawania i sposoby redukcji.

Tłuszcz trzewny- przyczyny powstawania i sposoby redukcji.
5 (100%) 3 votes

Tłuszcz trzewny to tłuszcz osadzający się na narządach wewnętrznych. Nie jest to zjawisko w stu procentach złe! Zachowanie odpowiedniego poziomu tłuszczu trzewnego jest bardzo ważne- chroni on narządy wewnętrzne przed urazami mechanicznymi, wstrząsami tip. Tłuszcz trzewny jest więc konieczny aby zachować pełnię zdrowia. Niestety jego nadmierna ilość może stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia a nawet życia! Według najnowszych statystyk 30% Polaków jest otyłych, a aż 60% naszych rodaków ma nadwagę. To jest widoczne na każdym kroku- szczupłe osoby są rzadkością na naszych ulicach. Jednak to czego nie widzimy to zagrożenia jakie niesie ze sobą nadwaga i otyłość. Jednym z nich jest nagromadzenie tłuszczu trzewnego. Jakie są tego konsekwencje i jak pozbyć się nadmiaru tego tłuszczu dowiesz się z naszego dzisiejszego artykułu! Zapraszamy do lektury.

Tłuszcz trzewny

Tłuszcz trzewny inaczej nazywany tłuszczem wisceralnym powstaje przez złe nawyki  żywieniowe. Często do niego odnosi się nazwa „tłuszcz dietozależny”. To właśnie od diety zależy gromadzenie się tłuszczu trzewnego. Jeżeli więc w Twoim jadłospisie występuje wysokoprzetworzone jedzenie, wiele węglowodanów prostych oraz tłuszczów trans istnieje duże prawdopodobieństwie, że prędzej czy później zbytnie nagromadzenie tłuszczu trzewnego będzie i Twoim problemem.

Co wpływa na gromadzenie tłuszczu trzewnego?

Tak jak pisaliśmy wyżej, główną przyczyną odkładania nadmiernych ilości tłuszczu trzewnego są cukry proste oraz tłuszcze trans. Poniżej wyjaśniamy dlaczego akurat te składniki mają aż tak duży wpływ na gromadzenie tłuszczu trzewnego oraz w jaki sposób oddziaływają na nasz organizm.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans są to nic innego jak utwardzane tłuszcze roślinne. Oznacza to że są poddane obróbce termicznej, która powoduje uwodornienie kwasów omega. Innymi słowy- tracą wartość, a wręcz stają się niebezpieczne dla naszego zdrowia. Według niektórych badaczy zdecydowanie zdrowiej jest jeść bekon smażony na maśle codziennie niż te utwardzane tłuszcze roślinne. Kilka lat temu Uniwersytet Harvard przeprowadził badania z których jasno wynika, że spożywanie tłuszczów trans zwiększa ryzyko zawału mięśnia sercowego nawet o 50%. Dla naszej diety oznacza to, że każda potrawa smażona z użyciem tłuszczu roślinnego stanowi źródło tłuszczy tran. zwiększa ryzyko zawału serca o 50%.

Wszystko co jest smażone na olejach roślinnych oraz przetworzona żywność- to główne źródła tłuszczów trans. Uwielbiane frytki, chipsy ziemniaczane, smażone orzeszki, ciasta i ciasteczka oraz słodycze wszelkiej maści, a ponadto fast foody i margaryny powinny być wykluczone z diety osoby dbającej o siebie.

Cukry proste

Oprócz tłuszczy trans, drugą przyczyną nagromadzenia tłuszczu trzewnego są cukry proste. Węglowodany proste w dużych ilościach znajdują się w przetworzonych produktach. Węglowodany dają naszemu organizmowi prawdziwego energetycznego kupa! Jednak przez to, e zdecydowana większość z nas prowadzi siedzący tryb życia, tak duże dawki energii nie mogą zostać należycie spożytkowane. Są więc przekształcane w tłuszcze i magazynowane do czasu aż nasz organizm w końcu ich użyje (co często nie nadchodzi). Przy węglowodanach należy wspomnieć też o alkoholu. Jest on prawie tak kaloryczny ja tłuszcz, jednak w tłuszczach rozpuszczalne są niektóre witaminy i lipidy ogólnie potrzebne są do prawidłowego rozwoju- alkohol nie. Kufel piwa kalorycznie odpowiada siedmiu kromkom białego pieczywa! A 1 gram wódki dostarcza około 10 zupełnie pustych kalorii!

Jak spalić tłuszcz trzewny?

Tłuszcz trzewny jak już wspominaliśmy jest to tłuszcz “dietozależny”. Oznacza to, że samymi tylko ćwiczeniami nie jesteśmy w stanie skutecznie obniżyć jego ilości. Przede wszystkim należy zadbać o zdrowe odżywianie. Należy zupełnie wykluczyć, lub chociaż znacznie zmniejszyć ilość przyjmowanych niezdrowych tłuszczy oraz produktów wysoko przetworzonych. Aby pozbyć się nagromadzonego tłuszczu trzewnego niezbędna jest dieta o ujemnym bilansie kalorycznym. Dodatkową pomocą oczywiście będą ćwiczenia fizyczne. Dzięki treningowi wzmocnimy mięśnie, zmniejszymy ilość tłuszczu oraz zniwelujemy zagrożenie „obwisłej skóry” po zrzuceniu kilogramów.

Zdrowe tłuszcze

Pamiętaj- nie wolo rezygnować z tłuszczu w 100 %! Tłuszcz jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak stosować zdrowe tłuszcze roślinne takie jak:

  • oliwa z oliwek,
  • olej lniany,
  • olej kokosowy,
  • orzechy,
  • awokado.

Wszystkie oleje roślinne zawsze należy spożywać na zimno! Istotny jest również sposób przygotowania posiłków. Obróbka termiczna jest niezastąpiona, jednak warto gotować na parze, dusić czy piec (można bez tłuszczu) nasze posiłki. Olej kokosowy może śmiało pełnić rolę masła w naszej zdrowej kuchni.

Konsekwencje nadmiaru tłuszczu trzewnego

Nadmiar tłuszczu trzewnego niesie ze sobą wiele konsekwencji dla naszego zdrowia i samopoczucia.

  • Tłuszcz trzewny nie jest bierny. Pokrywa brzuch i wątrobę i uwalnia substancje toksyczne do układu krwionośnego.
  • Tłuszcz trzewny może powodować stwardnienie tętnic.
  • Sprzyja rozwijaniu chorób, na przykład cukrzycy insulinoodpornej (cukrzyca typu II) oraz niektórych rodzajów raka.
  • Może powoduje różnego rodzaju zapalenia, co może prowadzić do stwardnienia tętnic.
  • Tłuszcz trzewny może też powodować znaczne problemy z całym układem pokarmowym.
  • Często jest także przyczyną powstawania cukrzycy i niektórych rodzajów raka.
  • Może wpływać negatywnie na samopoczucie powodując ogólne zmęczenie, wahania nastroju, uczucie stresu i niepokoju. Może też przyczynić się do rozwoju depresji.
  • Nadmiar tłuszczu trzewnego upośledza pracę organów wewnętrznych.
  • Wpływa na zwiększenie poziomu złego cholesterolu we krwi.
  • Wpływa na szybszy rozwój choroby miażdżycowej.
  •  Może prowadzić do chorób zwyrodnieniowych kręgosłupa oraz stawów (przez zbytnie obciążanie kręgów i stawów).
  • Nadmiar tłuszczu trzewnego może prowadzić do impotencji.
  • Powoduje zaburzenia hormonalne.
  • Sprzyja powstawaniu kamieni żółciowych.
  • Może powodować zaburzenia cyklu miesiączkowego.

Podsumowanie:

Tłuszcz trzewny jest zupełnie normalnym i bardzo potrzebnym zjawiskiem. Jednak nadmiar tego tłuszczu może prowadzić do wielu bardzo przykrych konsekwencji zdrowotnych. Zła dieta i brak ruchu są głównymi przyczynami nadmiernego odkładania się tłuszczu trzewnego.

Zrzucenie go nie jest niestety proste, jednak nie jest też niemożliwe! Należy przede wszystkim zmienić złe nawyki żywieniowe oraz włączyć do rutyny dnia ćwiczenia fizyczne. Z czasem efekty staną się widoczne, co wpłynie na zwiększenie motywacji do dalszych zmian!

Więcej w Dieta, Lecznicze i oczyszczające, Odchudzające
Twaróg- przyjaciel diety. Właściwości i wartości odżywcze twarogu

Zamknij