Syrop z czarnego bzu – jak go przygotować, właściwości lecznicze

Syrop z czarnego bzu – jak go przygotować, właściwości lecznicze
5 (100%) 2 votes

Syrop z czarnego bzu był doceniany już w epoce wiktoriańskiej. Rozcieńczano go z wodą i chętnie spożywano w upalne letnie dni. W dzisiejszych czasach sok z bzu nie jest już taki popularny. Zazwyczaj wchodzimy do sklepu i sięgamy po orzeźwiający napój z lodówki. A szkoda, ponieważ syrop z czarnego bzu ma wiele korzystnie wpływających na nasze zdrowie składników. Można go stosować nie tylko latem, by ugasić pragnienie, ale dodawać go do herbatek wzmacniających w okresie jesienno-zimowym. Syrop charakteryzuje się silnym aromatem bzu oraz specyficznym, słodko-kwaskowatym posmakiem.

Syrop z czarnego bzu – jak przygotować?

Czarny bez zaczyna owocować na przełomie sierpnia i września. Aby syrop, który przygotujemy był smaczny, należy pamiętać o tym, że zrywamy tylko i wyłącznie dojrzałe owoce – te w kolorze filetowo-czarnym. Niedojrzałe mogą zepsuć nam smak syropu. Znajdują się nich substancje szkodliwe dla naszego żołądka.

  • Syrop z owoców czarnego bzu

Składniki: 1 kilogram owoców czarnego bzu, 1 szklanka cukru, 1 cytryna, 2 szklanki wody.

Sposób przygotowania: Umyj dokładnie owoce, wyrzuć szypułki lub niedojrzałe owoce, które ewentualnie mogły się zaplątać. Wrzuć owoce do garnka i zalej wodą. Dosyp dwie szklanki cukru. Gotuj owoce czarnego bzu na wolnym ogniu przez kwadrans, od czasu do czasu mieszając. W momencie kiedy owoce popękają, wyciśnij sok z cytryny (uważaj na pestki), a następnie dodaj go do garnka. Wymieszaj zawartość i dokładnie odcedź. Teraz możesz przelać powstały syrop do wyparzonych uprzednio słoików lub szklanych butelek. Ustaw je w dużym garnku i zalej wodą. Gotuj tak przez 20 minut. Następnie ustaw słoiki do góry dnem na ścierce na podłodze. Przykryj je i odczekaj kilka godzin, aż ostygną. Syrop będzie wtedy gotowy do spożycia.

  • Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki: 400 gram kwiatów czarnego bzu, 2 cytryny, 2 limonki, 1,25 litra wody, 1 kilogram cukru, 50 gram kwasku cytrynowego.

Sposób przygotowania: Oddzielamy kwiaty od łodyżek i szypułek. W garnku przygotowujemy syrop z cukru oraz wody. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy kwiaty czarnego bzu, cytryny, limonki oraz kwasek cytrynowy. Lekko podgrzewamy i wyłączamy gaz. Owijamy garnek folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy już się schodzi, wstawiamy go do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu, możemy przelać syrop do pasteryzowanych butelek.

Syrop z czarnego bzu – właściwości lecznicze

Syrop z czarnego bzu jest dobrym lekarstwem na wiele chorób. Przede wszystkim jest to środek naturalny, dzięki czemu nie obciążamy nim wątroby. Stosowanie syropu z czarnego bzu poleca się miedzy innymi w wypadkach takich jak:

  • Artretyzm – syrop z czarnego bzu dodajemy do herbaty i pijemy 3 razy dziennie.
  • Ból gardła – zarówno kwiaty, jak i owoce mają właściwości bakteriobójcze i wirusobójcze. Jeżeli dojdzie do infekcji gardła, poleca się picie szklanki herbaty z sokiem z owoców lub kwiatów. Oraz płukanie gardła naparem z kwiatów. Te same właściwości sprawiają, że syrop z czarnego bzu powinno stosować się przy przeziębieniach i grypach. Powinno się go również podawać w celu zwiększenia odporności, szczególnie dzieciom i osobom starszym, którzy najbardziej narażeni są na infekcje.
  • Kaszel – nieważny, czy jest on suchy czy mokry. Aby go zwalczyć należy popijać syrop z czarnego bzu. Sok z kwiatów możemy również dolać do herbaty.
  • Nerwobóle – sok z owoców oraz kwiatów czarnego bzu świetnie sprawdza się przy leczeniu nerwobóli. Poleca picie się kilku szklanek syropu w ciągu dnia.
  • Półpasiec – w celu zwiększenia odporności, do szklanki wody dodajemy 20 kropli syropu z czarnego bzu. Pijemy robiąc małe hausty. Najlepiej wypić kilka szklanek dziennie.
  • Sok z czarnego bzu możemy podawać również dzieciom, gdy dosięgną ich choroby takie jak: odra czy ospa wietrzna.

Syrop z czarnego bzu
Kliknij i sprawdź ceny!

Spożywanie soku z czarnego bzu w większych ilościach regularnie wspomaga także proces oczyszczania organizmu z nagromadzonych w nim toksyn. Dodawanie syropu do herbaty lub wody sprawdzi się również u wszystkich, którzy marzą o zrzuceniu kilku zbędnych kilogramów. W przypadku dzieci należy podawać im sok w dwóch dawkach po 5 mililitrów na dobę. U dorosłych nie ma limitów przyjmowania syropu. Nie stwierdzono także żadnych skutków ubocznych czy przeciwwskazań do jego stosowania.

Więcej w Kuchnia, Przepisy, Zioła
Kozieradka pospolita – właściwości zdrowotne, lecznicze i zastosowanie

Zamknij