Spirulina – wartości odżywcze, właściwości lecznicze, zastosowanie

Spirulina – nazwa, która wielu z nas zupełnie nic nie mówi, a powinna, ponieważ okazuje się, że jest ona substancją, która ma zbawienny wpływa na każdy rodzaj skóry. Spirulina jest niewidoczną dla gołego oka niebiesko-zieloną algą, która kształtem przypomina spiralę. Należy do grupy najstarszych roślin na świecie. Można było ją spotkać na świecie już ponad 3,5 miliarda lat temu.  Można pokusić się o stwierdzenie, że spirulina przyczyniła się do tego, że możemy żyć na naszej planecie, a to dlatego, że przyczyniła się do powstania tlenu na Ziemi.  Algę odkryli i docenili już Aztekowie oraz ludy pierwotnie zamieszkujące okolice jeziora Czad w Afryce.

Spirulina – wartości odżywcze

                Domyślać się można, że skoro spirulina zyskała popularność już u ludów pierwotnych, oznacza, że coś w sobie ma. W jej składzie znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych, które korzystnie wpływają na ludzki organizm. Będą to między innymi:

  • Witamina A
  • Witamina B1
  • Witamina B2
  • Witamina B3
  • Witamina B6
  • Witamina B12
  • Witamina C
  • Witamina E
  • Inositol
  • Biotyna
  • Kwas foliowy
  • Kwas pantotenowy
  • Superoksydaza nadtlenkowa SOD
  • Karotenoidy
  • C-fitocyjaniny
  • Chlorofil
  • Mangan
  • Cynk
  • Miedź
  • Bor
  • Potas
  • Sód
  • Fosfor
  • Magnez
  • Selen
  • Molibden
  • Wapń
  • Kwas palmitynowy
  • Kwas arachidonowy
  • Kwas oleinowy
  • Kwas stearynowy

Spirulina – właściwości

Niektórzy naukowcy uważają, że spirulina może zapobiec niedożywieniu na świecie, głównie ze względu na mnogość składników odżywczych, jakie zawiera. Pojawiają się również nieśmiałe stwierdzenia, że można by przeżyć pewien okres czasu, odżywiając się samą spiruliną.

Spirulina wspomaga zachowanie odpowiedniego balansu gospodarki kwasowo-zasadowej w organizmie, ponieważ jest w 100% zasadowa, kiedy nasz organizm jest zakwaszony przez dużą zawartość kwasów w produktach, które na co dzień spożywamy.

Zielona barwa algi pochodzi od dużej zawartości chlorofilu, natomiast niebieski kolor zawdzięcza pigmentowi nazywanemu  – fikocyjaniną. Chlorofil posiada niezwykłe odtruwające i oczyszczające właściwości. Dzięki niemu ludzki organizm jest w stanie pozbyć się nagromadzonych w nim ciężkich metali, które wchłonął wraz z produktami spożywczymi. Z kolei fikocyjanina jest w dużej mierze odpowiedzialna za produkcję komórek macierzystych w szpiku kostnym. Komórki te w razie potrzeby są przekształcane w białe bądź czerwone krwinki. Czerwone krwinki odpowiedzialne są za dostarczenie tlenu do komórek, natomiast białe pełnią ważną funkcję w układzie odpornościowym. Ponadto chińscy naukowcy dowiedli, że fikocyjanina pomaga w tworzeniu krwi.

Spirulinę uważa się za kompletne źródło białek, ponieważ zawiera ich w swoim składzie od 65 do 71%. Znajdziemy w niej 18 aminokwasów, z czego aż 8 z nich jest niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ budują ważne dla nas białka. Większej ich ilości nie znajdziemy w żadnym pokarmie.. Białka są niezwykle potrzebnym składnikiem dla organizmu, nie tylko ze względu na to, że są składnikiem budulcowym naszych mięśni, charakteryzują się również innymi korzystnymi właściwościami, na przykład – przyczyniają się do wyrównania poziomu cukru we krwi, wpływają na podniesienie wytrzymałości organizmu, wspomagają również system odpornościowy, byśmy szybciej mogli poradzić sobie z chorobą.

Kiedy w organizmie brakuje niektórych aminokwasów, które są odpowiedzialne za budowę białek, mogą pojawić się różnego rodzaju problemy zdrowotne.  Załóżmy, że w organizmie brakuje aminokwasu nazywanego tryptofanem, w związku z tym organizm nie produkuje wystarczającej ilości serotoniny, hormonu, który pozwala na na walkę ze stresem i pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Ponadto białko zawarte w spirulinie jest jednym z najbardziej przyswajalnych białek, dla przykładu, przyswaja się cztery razy szybciej niż białko zawarte w wołowinie.  Naukowcy dowiedli, że około 50% białek zawartych w mięsie jest niszczonych podczas obróbki cieplnej. Spirulina takiej obróbki nie wymaga, dlatego jest ona zdecydowanie lepszym źródłem protein.

Substancje zawarte w algach ponadto korzystnie wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Pomagają one w produkcji cytokin i przeciwciał, które z kolei są odpowiedzialne za ochronę organizmu przed infekcjami wirusowymi oraz bakteriowymi.   Wspomagają również funkcje ochronne organizmu, gdyż zwiększają liczbę makrofagów w organizmie.

W spirulinie znajdziemy również całe mnóstwo kwasu gamma linolenowego – GLA, którego największe ilości znajdują się naturalnie w mleku matki. Kwas ten charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, a także wspomaga leczenie wielu chorób skórnych. Rosyjscy naukowcy przeprowadzili badania, które wykazały, że kwas GLA pochodzący ze spiruliny może pomóc w leczeniu alergii.

Dzienna dawka spiruliny powinna wynosić około 6 gram. Taka ilość zawiera ilości beta karotenu porównywalne do zawartości substancji w 550 jabłkach lub 28 szklankach mleka. Beta karoten oraz inne karotenoidy, które znajdziemy w składzie spiruliny, wydłużają życie, wspomagają odporność organizmu oraz korzystnie wpływają na skórę.

Spirulina jest także świetnym źródłem żelaza. Zawiera go od 25 do 50 razy więcej niż znane z dużej zawartości żelaza czerwone mięso. Jak wykazują badania niedobór żelaza to jeden z najczęściej występujących niedoborów na świecie, w wielu przypadkach powoduje anemię.

Spirulina  – jaką wybrać?

Na ogół uważa się, że smak spiruliny nie należy do najprzyjemniejszych, dlatego ciężko spożywać ją w naturalnej postaci. Medycyna odkryła jednak świetną alternatywę dla czystej spiruliny, są to tabletki. W większości przypadków nie zawierają one żadnych dodatków, jedynie sprasowane algi. Tabletki nie mają już charakterystycznego smaku. Wystarczy spożyć 3 kapsułki dziennie, by zapewnić organizmowi dzienne zapotrzebowanie na białko oraz żelazo.

Spirulina – mit

Wydawać by się mogło, że wystarczy połknąć kilka kapsułek spiruliny, by zapewnić organizmowi pełen zasób wszelkich niezbędnych substancji. Nic bardziej mylnego. Algi te są jedynie suplementem diety. Aby wykazywały maksimum swoich cudownych właściwości nie możemy zapominać o zbilansowanej diecie i prowadzeniu zdrowego trybu życia.


Spirulina

Spirulina – zastosowanie w kosmetyce

                Spirulina cieszy się zastosowaniem nie tylko w przemyśle spożywczym, ale i kosmetycznym. Można ją stosować do każdego rodzaju skóry. Kwasy tłuszczowe, proteiny oraz inne substancje

 zawarte w algach wpływają na:

  • Regenerację skóry
  • Odbudowę komórek
  • Stymulację komórek skóry
  • Odbudowę zniszczonych włosów
  • Ochronę skóry głowy
  • Spowolnienie procesów starzenia
  • Wyraźne spłycenie zmarszczek
  • Wyrównanie kolorytu cery
  • Odżywienie skóry
  • Lifting i rozjaśnienie zmęczonej, poszarzałej cery

Spirulinę do zastosowań kosmetycznych spotyka się zazwyczaj w postaci proszku, o charakterystycznym zapachu, który w połączeniu z wodą tworzy zawiesinę. Możemy ją stosować jako maskę. Jeżeli jednak nie chcemy sami bawić się w kosmetologa, w sklepach znajdziemy wiele produktów zawierających spirulinę. Będą to między innymi maski do twarzy, włosów, kremy, toniki czy sera do twarzy.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.