Mocznik – sposób na gładką i nawilżoną skórę w zimie

Mocznik – sposób na gładką i nawilżoną skórę w zimie
Oceń ten post

Zimowy sezon jest jednym z najtrudniejszych dla naszej skóry. Każdy z nas odczuł na sobie skutki przesuszonego ogrzewaniem powietrza w mieszkaniu, czy szczypiącego w twarz mrozu. Miejsca najbardziej wrażliwe na utratę wody: twarz, kolana, łokcie i dłonie, zaczynają się łuszczyć i przypominać w dotyku kartkę szorstkiego papieru. Jednym ze sposobów na walkę z zimowym problemem jest używanie kosmetyków z mocznikiem w składzie, dzięki niemu nasza skóra znów stanie się aksamitna.

Mocznik – czym jest?

Mocznik to substancja występująca w naturze, powstaje w wyniku przemian białek jako produkt uboczny. Jest wydzielany z organizmu przez skórę i wraz z moczem. Rozpuszcza się w wodzie i przybiera formę kryształów.
Pierwszy raz został wydzielony przez Niemca Friedricha Wöhlera w 1828 r.
Zdrowa skóra zawiera średnio 28 mikrogram na centymetr kwadratowy mocznika, odwodniona aż o 50% mniej, zaś skóra ludzi borykających się z egzemą aż 80%. Mocznik to składnik naturalnego czynnika nawilżającego skóry, wraz z wiekiem jest go w nim coraz mniej – jest to przyczyną coraz częstszego przesuszania się skóry gdy jesteśmy starsi. W kosmetyce używa się syntetycznie izolowanego odpowiednika, dzięki temu specjaliści mają pewność, że jego działanie zawsze będzie takie samo.

Działanie mocznika jak mocznik nawilża skórę

Działanie mocznika zależy od jego stężenia w środku jakim jest zawarty. W małych stężeniach: 3-10%, ma tylko pośrednie działanie nawilżające, osłania miejsca, gdzie w skórze gromadzona jest woda i tym samym zapobiega jej utracie. Gdy jego stężenie jest wyższe, na poziomie 10-30%, rozrywa wiązania keratyny (działanie keratolityczne), dzięki czemu wygładza szorstką skórę, ułatwia jej przepuszczalność i redukuje przebarwienia. Gdy stężenie waha się od 30 do 50 % i więcej, bywa wykorzystywany jako środek złuszczający. Nie odkryto negatywnego wpływu mocznika na ludzką skórę. Jako, że jest naturalnym jej składnikiem nie powoduje alergii.

Mocznik w kosmetykach na co stosować mocznik?

  • Działanie higroskopijne. Mocznik ma zdolności do chłonięcia wody, dzięki czemu redukuje ilość jaka może zostać utracona. Właściwość może być szczególnie pomocna, gdy wiemy, że nasza skóra będzie narażona na trudniejsze warunki otoczenia.
  • Wspomaganie bariery ochronnej. Poprzez zwiększenie poziomu specjalnych enzymów syntetyzujących lipidy oraz zdolności wiązania wody sprawia, że ta staje się mniej dostępna dla drobnoustrojów. Mocznik może pełnić funkcje konserwującą.
  • Naturalny eksfoliant. W połączeniu z kwasem mlekowym (substancją nawilżającą, mającą zdolność do przenikania przez warstwę rogową naskórka oraz jej złuszczania) stanowi świetny środek usuwający martwy naskórek. Po zabiegu skóra pozostaje gładka, ponieważ oba silnie nawilżają.
  • Działanie antyseptyczne. Mocznik stosowany jest również w leczeniu zainfekowanych ran, przyśpiesza ich gojenie poprzez aktywne usuwanie martwej tkanki. Jest także idealny dla delikatnej i problematycznej cery trądzikowej.
  • Wspomaganie innych kosmetyków. Dzięki zdolnościom penetrującym, ułatwia wchłanianie innych środków do głębszych warstw naskórka.
  • Silne nawilżanie. Jeśli nasza skóra staje się wiotka i wysuszona, to znak, że ubywa mocznika. Po posmarowaniu jej środkiem z mocznikiem szybko zauważymy poprawę.
  • Pielęgnacja włosów. Mocznikiem nie tylko nawilżymy skórę, ale też włosy. Po jego zastosowaniu staną się widocznie gładsze i błyszczące. Dzięki właściwościom złuszczającym może być też wykorzystany w walce z łupieżem – oczyszcza mieszki włosowe. Najłatwiej go zastosować w formie płukanki lub dodać do ulubionej odżywki.

 

Ziaja Med Mocznik – mocznik 15%, Krem Do Stóp 100ml

Użycie mocznika w leczeniu chorób dermatologicznych

Preparaty z mocznikiem z powodzeniem mogą być stosowane jako wsparcie leczenia dermatologicznego. Preparaty o stężeniu 10% i więcej widocznie poprawiają stan skóry dotkniętej nadmiernym rogowaceniem i łuszczycą. Połączenie mocznika z d-panthenolem sprawi, że pieczenie czy świąd będą mniej odczuwalne, a skóra stanie się bardziej sprężysta.

Dodawanie mocznika do domowych kosmetyków kosmetyki DIY z mocznikiem

Na pewno w kosmetyczce każdego z nas znajdą się jakieś produkty, które sami zrobiliśmy. Mogą być to mieszanki olejów lub maseł, mgiełki nawilżające, maski do włosów.
Dodanie mocznika do takich produktów, to świetny pomysł. Urea świetnie łączy się z typowymi emolientami, takimi jak: masło shea, lanolina, oleje, ale też z substancjami aktywnymi: wspomnianym wcześniej d-panthenolem, kwasem hialuronowym, gliceryną.
W mieszaninach oleju z wodą mocznik działa szybciej, jednak długość jego działania będzie zależała od ilości wody. Mocznik w formie mgiełki, przyniesie szybką ulgę zmęczonej pobytem w suchym pomieszczeniu skórze.
Wystrzegajmy się jednak dodawania mocznika do mazideł zrobionych ze składników o wysokim stężeniu ureazy, na przykład kremu z olejem z pestek dyni lub sojowym. Ureaza przyspiesza rozkład mocznika, a co za tym idzie, w miarę jak jest rozkładany zaczyna coraz intensywniej wydzielać zapach moczu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Ciało, Kosmetyki, Piękno
Marakuja – naturalny środek nasenny; właściwości marakui

Zamknij