Seler naciowy na odchudzanie – właściwości zdrowotne, triki i przepisy

Seler naciowy na odchudzanie – właściwości zdrowotne, triki i przepisy
5 (100%) 1 vote

Seler w 95% składa się z wody. Jest to warzywo mające silne właściwości zasadowe. Zawiera dużo błonnika. Korzyści w odchudzaniu są znane każdemu dietetykowi, ale zdziwisz się, gdy poznasz jego inne, zdrowotne właściwości. Seler naciowy można uznać za nadjedzenie – które powinniśmy spożywać codziennie!

8 właściwości zdrowotnych selera

  1. Seler naciowy zmniejsza ciśnienie krwi. Zawiera aktywne ftalidy, które rozluźniają mięśnie tętnic regulujących ciśnienie – dzięki rozszerzaniu się.
  2. Seler naciowy pomaga zrzucić wagę.
  3. Liście selera stanowią źródło antyoksydantów flawonoidowych – zeaksantyny, luteiny i beta-karotenu, które mają funkcje przeciwutleniające, chroniące przed rakiem i wspomagające pracę układu odpornościowego.
  4. Nasiona selera pomagają w leczeniu przeziębienia, zapalenia stawów, chorób wątroby i śledziony w medycynie ajurwedyjskiej.
  5. Nasiona mogą również leczyć zapalenie stawów i zmniejszać stan zapalny, ale badania na ten temat są nadal w trakcie.
  6. Wyekstrahowany olejek eteryczny z selera stosuje się w leczeniu nerwicy, a także zapalenia kości i stanów zapalnych stawów.
  7. Nasiona i korzenie selera naciowego wspomagają produkcję mleka matki.
  8. Zawiera witaminy B1, B2 oraz B6 – wpływające na zdrowie skóry, włosów i paznokci.

Odchudzające właściwości selera naciowego

  1. Seler naciowy to jedno z warzyw kalorycznie – ujemnych. Oznacza to, że organizm zużywa więcej kalorii do jego przetrawienia, niż sam seler mu dostarcza. Pojedyncza łodyga selera ma tylko kilka kalorii z powodu celulozy. Dodanie selera to diety w znacznym stopniu ułatwi odchudzanie. Stanowi element wielu diet redukujących masę ciała.
  2. Seler zawiera hormony roślinne, które uspokajają centralny układ nerwowy, co sprawi, że utrata masy ciała będzie łatwiejsza.
  3. Badania Centrum Medycznego Uniwersytetu Maryland potwierdziły, że nasiona selera zwiększają objętość moczu – dzięki temu łatwiej pozbędziemy się toksyn. Jest to zasługa takich składników, jak limonen, selen i asparagina. Ma także właściwości antybakteryjne.
  4. Seler uważa się za mądry węglowodan. Nie zawiera białego cukru i ma wysoki poziom wartości odżywczych w stosunku do poziomu węglowodanów.
  5. Seler to żywność o silnych właściwościach zasadowych. Większość ludzi ma zbyt zakwaszony organizm, co może powodować problemy z chudnięciem. Seler odkwasza organizm, pomaga więc w odchudzaniu.
  6. Seler dobrze się trawi w kombinacji z każdym innym posiłkiem. Jego składniki nie wchodzą w niepożądane reakcje z żadną inną żywnością.

Ciekawostki o selerze naciowym

  • Sól selerowa – połączenie soli z liśćmi, nasionami lub korzeniami selera to znana przyprawa używana do przygotowania Krwawej Mary
  • W Iliadzie Homera konie Myrmidonów pasały się na dzikim selerze rosnącym na bagnach Troi.
  • Liście selera odnaleziono w grobowcu faraona Tutanchamona, zmarłego w 1323r. p.n.e.
  • Korzeń selera można pociąć na kawałki i zjeść tak samo, jak każde inne warzywo.
  • Aż do wieku XVII łodygi selera nie były zwykle jadane.

Seler naciowy – wartości odżywcze, alergeny i porady

Kaloryczność

21 kcal
Białko1,6 g
Tłuszcz0,3 g
Węglowodany7,7 g
Błonnik4,9 g

 

  • Seler naciowy najlepiej przechowywać w lodówce. Jeśli łodygi stały się wiotkie, odetnij 2 dolne centymetry i zanurz w wodzie – nabiorą ponownie gibkości.
  • Porada dietetyczna – pałeczki selera na ratunek! Miej zawsze w lodówce pojemnik zawierające pocięte i umyte kawałki selera. Gdy dopada cię głód, seler to najlepsza przekąska.
  • Oczywiście, dodawaj seler do sałatek. Wrzucaj go do woka, do zup, gulaszu i zapiekanek.

Seler może powodować ostre reakcje alergiczne. W niektórych przypadkach może doprowadzić do potencjalnie śmiertelnego wstrząsu anafilaktycznego. W Unii Europejskiej, wszystkie produkty mogące zawierać seler naciowy, muszą zawierać stosowną adnotację na opakowaniu.

Seler ma mało kalorii, można by więc pomyśleć, że dieta oparta na samym selerze to świetny sposób na zrzucenie wagi. Pół kubka pociętego selera to ok. 8kcal – aby osiągnąć minimalne 1200kcal dziennie musielibyśmy zjeść prawie 6 kilogramów tego warzywa! Poza tym, seler nie ma odpowiedniej ilości białka ani zdrowych kwasów tłuszczowych.

Seler naciowy

Seler naciowy – jak jeść? przykładowe przepisy na śniadanie, obiad i kolację.

Śniadanie – koktajl z selera, ananasa i ogórka.

Koktajl taki najlepiej wypić przed śniadaniem. W ten sposób zapewnisz niezbędne witaminy i minerały dla swojego organizmu aż do obiadu. Ten koktajl ma także właściwości wypełniające żołądek – twoje następne posiłki będą mniejsze , a uczucie sytości potrwa dłużej. Połączenie ananasa i ogórka ma natomiast zdolności oczyszczające.

Składniki:

  • 2-3 łodygi selera
  • Pół ogórka
  • 2 plastry ananasa
  • 1 łyżka otrąb owsianych

Przygotowanie:

Zacznij od umycia wszystkich składników. Pokrój ogórek i seler, obierz ananasa. Dodaj łyżkę otrąb owsianych i blenduj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Możesz dodać także łyżkę miodu a także wodę – by konsystencja była rzadsza.

Obiad – zupa selerowa na utratę wagi

Tę prostą zupę możesz jeść nawet trzy razy w tygodniu. Ma właściwości oczyszczające, sycące, pomaga też spalać tłuszcz. Poza tym, jest pyszna.

 

Składniki:

  • 6 łodyg selera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • Szczypta pieprzu i soli
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 litr rosołu lub wody z kostką rosołową
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie:

Umyj i pokrój w małe części seler i cebulę. Do garnka wlej odrobinę oliwy. Po rozgrzaniu wrzuć seler i cebulę. Następnie dodaj rosół i liść laurowy. Gdy zacznie wrzeć, dodaj mąkę kukurydzianą w celu zagęszczenia zupy. Mieszaj od czasu do czasu.

Wyrzuć liść laurowy i dodaj nieco pieprzu i soli do smaku. Zblenduj wszystko aż do uzyskania kremowej masy. Jest to bardzo zdrowa i łatwa do przyrządzenia zupa, którą możesz też zabrać do pracy jako lunch.

Kolacja – koktajl z selera i kiwi

Idealny do wypicia przed kolacją. Zapewni uczucie sytości –  dzięki temu nie będziesz musiał jeść sytej kolacji.

Składniki:

  • 2 duże kiwi
  • 3 łodygi selera
  • 1 gałązka natki pietruszki
  • 2 pomarańcze

Przygotowanie:

Obierz kiwi i pokrój w kawałki. Natkę posiekaj na mniejsze części. Wyciśnij sok z pomarańczy i pokrój seler. Wszystkie składniki zblenduj. Jeśli chcesz by koktajl był słodszy, dodaj łyżeczkę miodu.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Kuchnia, Odchudzające, Przepisy
Nieżyt żołądka – po czym go rozpoznać i jak przeciwdziałać

Zamknij