Poznaj fantastyczne przepisy na nasiona chia

Nasiona Chia czyli szałwia hiszpańska to nasiona bogate w witaminy i minerały, która stałą się podstawowym składnikiem w każdej kuchni.

Właściwości nasion Chia

  • nasiona Chia mają bardzo mało kalorii
  • Wspomagają nawilżanie organizmu ponieważ mogą zatrzymywać dziesięciokrotność swojej wagi.
  • Spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi.
  • Są bogate w wiele ważnych składników odżywczych, takich jak wapń, fosfor, magnez i białka, co zapewnia zdrowe kości.
  • Nasiona Chia to również źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
  • Zawiera witaminy: E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacyna.
  • Cechuje je duża zawartość błonnika który działa korzystnie na układ trawienny.
  • Są bogatym źródłem wapnia.

Kilka zdrowych przepisów z wykorzystaniem nasion Chia

BEZGLUTENOWY CIENKI CHLEB Z NASIONAMI CHIA

Składniki

  • 4 łyżki nasion Chia
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 4 łyżki ziaren dyni
  • 4 łyżki płatków jaglanych ( może być mąka jaglana lub maka lub płatki gryczane)
  • 2 łyżki mąki gryczanej (lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka mąki konopnej (lub innej mąki bezglutenowej
  • 1 łyżka syropu klonowego ( może też być karob lub miód)
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki (może być sezam)
  • 1/2 łyżeczki różowej soli morskiej ( może być inna gruba, nieoczyszczona sól)
  • 160 ml wody do zalania nasion Chia
  • 200 ml wody

Wykonanie

  • Nasionka Chia zmielić w młynku i zalać ciepłą wodą, odstawić na około 20 minut. Powstanie z nich gęsty budyń.
  • Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać „budyń” z Chia i wymieszać.
  • Ciasto przełożyć na blachę i łyżką, dokładnie „rozsmarować”.
  • Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Wyjąć formę z piekarnika, przełożyć chlebek na kratkę, a kiedy ostygnie, pokroić.
  • Chlebek można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni.

KAKAOWY PUDDING CHIA

Składniki

  • 150 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia (szałwii argentyńskiej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżeczki kakao
  • 0,5 łyżeczka miodu lub syropu daktylowego (opcjonalnie)
  • 30 g owoców (w sezonie świeżych, poza sezonem mrożonych, np. borówki, maliny, jeżyny, porzeczki)
  • kilka owoców do dekoracji

Wykonanie

  • Do garnka wlać mleko roślinne i podgrzać, doda kakao i przyprawy.
  • Całość gotować jeszcze 2-3 minuty. Odstawić do ostygnięcia.
  • Następnie dodać nasiona Chia, wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Przygotować sos owocowy: owoce umieść w pojemniku blendera, dodać łyżeczkę miodu lub syropu daktylowego i zmiksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • W szklankach umieść kakaowy pudding Chia, polać owocowym sosem i udekorować owocami.

 

JAGODOWY KOKTAJL Z NASIONAMI CHIA

Składniki

  • 2 łyżki nasion Chia,
  • szklanka mleko do namoczenia nasion,
  • mrożone jagody,
  • mleko lub woda do koktajlu (ilość według gustu),
  • pół banana,

Wykonie

  • Nasiona Chia namoczyć w szklance mleka.
  • Pozostawić na kilka godzin do napęcznienia.
  • Dodać do nich pół banana, borówki i mleko.
  • Całość zblendoewać do uzyskania jednolitej masy.
  • Jeżeli koktajl będzie za gęsty, doda więcej mleka.

jagodowy koktajl z nasion chia

BEZGLUTENOWE PTASIE MLECZKO Z NASIONAMI CHIA

Składniki

SPÓD:

  • 1 i 1/2 szklanki blanszowanych migdałów – podprażonych na suchej patelni
  • 3/4 szklanki suszonych moreli – namoczonych przez 30 min w gorącej wodzie i dokładnie odsączonych
  • szczypta soli
  • 1 łyżka karobu w proszku (można użyć dobrej jakości kakao)

PTASIE MLECZKO:

  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 500 ml mleka roślinnego
  • 8 łyżek nasion Chia
  • 5-6 łyżek miodu (w wersji wegańskiej syrop z agawy)
  • 2 łyżki pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki agaru

ptasie mleczko z nasion chia

JAGODOWO-BORÓWKOWY TOP:

  • 300 g świeżych jagód
  • garść borówek
  • 60 g ksylitolu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 płaska łyżeczka agaru

Wykonanie

  • Zacząć od przygotowania spodu. Migdały wraz solą zmiksować.
  • Dodać odsączone z wody morele i karob. Całość blendować na gładką masę.
  • Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem.
  • Gotowy spód włożyć do lodówki.
  • Wszystkie składniki, oprócz agaru, umieścić w garnku. Całość dokładnie zmieszać trzepaczką i pozostawić na ok. 1 h.
  • Masę podgrzać na małym ogniu. Gdy masa się zagotuję, dodać agar i bardzo dokładnie mieszać. Całość gotować jeszcze ok. 10 min.
  • Zdjąć garnek z ognia i pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
  • Ciepłą masę przelać do tortownicy wyłożonej migdałowo-morelowym spodem. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 3 h, najlepiej na całą noc.
  • Jagody wsypać do rondelka, dodać ksylitol i sok z cytryny. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 2-3 min, aż jagody puszczą sok.
  • Za pomocą cedzaka wyjąć jagody i przełożyć je do miseczki.
  • Do soku dodać agar.
  • Całość dokładnie zmieszać i gotować jeszcze 10 min.
  • Zdjąć sok z agarem z gazu, dodać do niego jagody i dokładnie wymieszać.
  • Gotowy mus jagodowy wylać na gotowy spód z Chia. Całość posypać świeżymi borówkami.

borowkowy koktajl z nasion chia

KOKOSOWYM PUDDINGIEM CHIA

Składniki

  • 125 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 0,5 łyżeczka miodu
  • 100 g truskawek
  • 10 g gorzkiej czekolady
  • bakalie do dekoracji: orzechy włoskie, pistacje, płatki migdałowe

Nasiona Chia – zamów TUTAJ

Wykonanie

  • Do słoika wsypać nasiona Chia, zalać mlekiem i dodać miód.
  • Słoik dobrze zakręć i bardzo dokładnie wymieszać zawartość.
  • Pudding wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Truskawki oczyść z szypułek, dokładnie opłukać i zmiksować przy pomocy blendera, aż do uzyskania gładkiego, jednolitego musu.
  • Na warstwę kokosowego puddingu z nasion Chia wyłożyć mus truskawkowy i udekorować świeżymi owocami i bakaliami.

JOGURT NATURALNY Z NASIONAMI CHIA

Składniki

  • mały jogurt naturalny,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • borówki, granat. listki mięty do dekoracji,
  • miód do smaku dla chętnych.

Wykonanie

  • Wymieszać jogurt naturalny z nasionami (ewentualnie miodem) odstawić na godzinę do lodówki.
  • Przed podaniem ułożyć na nim ulubione owoce. Podawać schłodzony.

jogurt z nasion chia

PASTA Z UPRAŻONYCH NASION SEZAMU Z NASIONAMI CHIA

Składniki

  • 125 ml mleka migdałowego
  • 1 dojrzały banan
  • 2 suszone daktyle
  • 0,5 łyżka pasty sezanmowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka nasion chia

Wykonanie

  • Uprażone na patelni nasiona sezamu, należy zblendować, aż powstania gładka masa
  • Banana obrać ze skórki, podzielić na mniejsze kawałki i wrzucić do pojemnika blendera.
  • Zalać mlekiem roślinnym. Dodać suszone daktyle i pastę sezamową.
  • Całość miksować aż powstanie jednolity napój.
  • Koktajl przelać do szklanek i serwować posypany nasionami chia i cynamonem.

DESER JABŁKOWY Z ZIARENKAMI CHIA

Składniki

BUDYŃ Z NASION CHIA

  • 2 łyżki nasion Chia
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich
  • na czubek łyżeczki pasty z wanilii lub pół łyżeczki wyciągu z wanilii
  • kilka orzechów włoskich albo migdałów

DŻEM JABŁKOWY

  • 4 jabłka
  • 1 banan
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki soku jabłkowego
  • 1 łyżka nasion chia

Wykonanie

  • Nasiona Chia i płatki owsiane zalać zimnym mlekiem. Dodać wanilię, wymieszać i wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Można też nastawić je na noc, a deser przygotować następnego dnia.
  • Jabłka pokroić w kostkę.
  • Włożyć pokrojone jabłka do rondelka, dodać rozgniecionego widelcem banana, cynamon, sok jabłkowy i nasion Chia.
  • Wymieszać i smażyć w rondelku, mieszając od czasu do czasu około 20 minut, aż jabłka będą miękkie.
  • Zdjąć z ognia i przestudzić.
  • Uprażyć na patelni bez tłuszczu 1 łyżkę płatków owsianych do posypania deseru i kilka orzechów włoskich.
  • Do szklanki wkładać na przemian łyżkę dżemu jabłkowego z łyżką budyniu z nasion Chia.
    Na koniec posypać uprażonymi płatkami owsianymi i orzechami.
    I deser jest już gotowy.
  • Można go przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet 3 dni.
Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.