Probiotyki – czym są, właściwości, występowanie
Coraz częściej w reklamach telewizyjnych i mediach słyszy się o produktach zawierających zdrowe i dobre bakterie i mikroorganizmy. Przeciętnemu człowiekowi bakterie kojarzą się z czymś złym, oraz z czymś czego powinniśmy się wystrzegać. Jednakże, w wielu produktach codziennego użytku, mimo że nie zdajemy sobie z tego sprawy, występuje wiele mikroorganizmów i bakterii, które mają jak najbardziej pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, oraz stanowią swoistego rodzaju bariery ochronne, które przeciwdziałają wielu infekcjom, czy chorobom. Mikroorganizmy przyjmowane wraz z pokarmem nie powinny kojarzyć się źle, lecz jak najbardziej pozytywnie. W artykule przyjrzymy się bliżej pojęciu probiotyk – czym jest probiotyk, jego właściwościom, występowaniu i działaniu oraz wpływie probiotyków na nasz organizm.
Probiotyki – czym są?
W najprostszym pojęciu, probiotykami nazywały wszystkie żywe mikroorganizmy, które dzięki swoim właściwościom, wnikając do organizmu tworzą tzw. kolonie w wielu miejscach naszego organizmu. Najczęściej mikroorganizmy kolonizują się w przewodzie pokarmowym oraz układzie wydalniczym. Są swoistym zabezpieczeniem przed organizmami i bakteriami, które mają zły wpływ na nasz organizm. Probiotyki nie są widoczne gołym okiem – są mikroorganizmami budującymi swoistą barierę ochronną naszego organizmu, przeciwdziałając przy tym pojawianiu się procesów chorobowych w naszym organizmie.
Kiedy powinniśmy szczególnie przyjmować probiotyki?
Probiotyki powinny być szczególnie nieodłącznym elementem stosowania antybiotyków, gdyż pomagają chronić nasz organizm w trakcie antybiotykoterapii, chroniąc nas przed skutkami ubocznymi przyjmowania antybiotyków – biegunka, wymioty czy nudności. Przyjmowanie probiotyków – w dowolnej formie, zaleca się również osobom od wielu lat palącym papierosy i tym, którzy nie stronią od alkoholu. Ponadto, o przyjmowaniu probiotyków powinny pamiętać osoby wykluczające ze swojej diety nabiał, oraz te jedzące w pośpiechu i nie zwracające uwagi na swoją codzienną dietę i sposób żywienia.
Właściwości probiotyków:
Regularne przyjmowanie do naszego organizmu probiotyków niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Te mikroorganizmy zawarte nawet w zwykłych jogurtach chronią nasz organizm przed wystąpieniem infekcji czy zakażeń, zwiększając przy tym odporność naszego organizmu. Wpływają również naturalnym źródłem witamin, których nasz organizm sam nie potrafi wyprodukować, a których często brakuje w naszym organizmie, szczególnie w okresach przejściowych między poszczególnymi porami roku. Brak odpowiednich witamin może prowadzić do wielu schorzeń i obniżenia odporności. Probiotyki są szczególnie zalecane osobom starszym, oraz otyłym, które są szczególnie narażone na zmiany miażdżycowe w organizmie, gdyż regularne przyjmowanie probiotyków zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy nawet o 30 %.
Probiotyk w kroplach
Probiotyki, a antybiotykoterapia:
Probiotyki powinny być szczególnie stosowane przy różnego rodzaju antybiotykoterapiach. Przyjmowanie antybiotyków bez tzw. leków osłonowych (probiotyków) może spowodować złe samopoczucie, wymioty i częste biegunki. Probiotyki w połączeniu z antybiotykami przynoszą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Należy wspomnieć również o tym, że przyjmowanie probiotyków nie wiąże się z żadnymi skutkami i efektami ubocznymi.
Występowanie probiotyków:
W codziennym jadłospisie, osoby nie cierpiące na problemy związane z uczuleniem na nabiał, czy nietolerancje laktozy, nieświadomie wprowadzają do swojego organizmu wiele bakterii probiotycznych. Bakterie te są stałym i nieodłącznym elementem jogurtów, mleka, czy różnego rodzaju przetworów na bazie mleka lub śmietany. Należy jednak pamiętać o tym, że cukier i substancje słodzące wyniszczają mikroorganizmy, a co za tym idzie, skutecznie ograniczają działanie probiotyczne. Ciekawym jest fakt, że ogórki kiszone są również wspaniałym naturalnym probiotykiem. Procesy zachodzące podczas kiszenia ogórków sprawiają, że taki przysmak jest wspaniałą alternatywą dla osób, które narzekają na problemy trawienne i gastryczne. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie probiotyków w produktach spożywczych jest tylko jednym ze sposobów. Istnieje wiele farmakologicznych form probiotyków – poczynając od kapsułek, kończąc na syropach. Każdy powinien wedle uznania dobrać formę przyjmowania, jaka najbardziej mu odpowiada.