Kasza obecna jest w tradycyjnej, polskiej kuchni właściwie od zawsze. Ze względu na wysokie wartości odżywcze oraz zbawienny wpływ na wszelkie dolegliwości organizmu, wręcz wskazane jest spożywanie dowolnej kaszy przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na półkach sklepowych znajdziemy różne gatunki kasz, które warto wypróbować w domowej kuchni, by samodzielnie wydać opinię na temat wybranego gatunku. Kasze mają różne pochodzenie roślinne, różną sypkość oraz smak. Z ich zastosowaniem uda się odmiana w każdym daniu, bo ile razy w ciągu tygodnia można jeść ziemniaki lub makaron? Najpopularniejsze obecnie kasze serwowane na polskich stołach to:
- gryczana
- jęczmienna
- bulgur
- kuskus
- manna
- pęczak
Stosować je można nie tylko jako zamiennik na ciężkostrawne ziemniaki w każdej postaci czy makaron. Kasza świetnie nadaje się jako nadzienie do wszelkiego rodzaju dań typu pierogi, bułeczki pieczone, czy nawet naleśniki. Obecność kaszy w jadłospisie jak najbardziej pozytywnie wpłynie na poprawę jakości naszego zdrowia.
Kasza bulgur
Pochodzi z Bliskiego Wschodu. Zawsze zastanawiało nas, dlaczego mieszkańcy tamtego rejonu świata żyją tak długo, rzadko narzekają na choroby i zazwyczaj nie zmagają się z problemem otyłości? Jedną z odpowiedzi na to zagadkowe pytanie będzie oczywiście regularne spożywanie kaszy bulgur, powstającej wszak na bazie wysokiej jakości pszenicy durum. Warto wiedzieć, że bez względu na to czy decydujemy się spożywać makaron durum, czy kaszę bulgur, w obu przypadkach te dwa produkty są znacznie bardziej wartościowe dla naszego organizmu, aniżeli makarony oraz kasze tradycyjnego pochodzenia, z naszej polskiej pszenicy. Kasza bulgur ma wiele zdrowotnych zalet, spośród których na czoło wysuwają się:
- wysoki stopień zawartości błonnika
- wspomaganie pracy układu odpornościowego
- wspomaganie pracy układu sercowo – naczyniowego
- hamowanie miażdżycy
- wysoka zawartość witaminy B oraz magnezu
- niska kaloryczność
- uniwersalność w połączeniu z daniami z różnych kuchni świata
- w składzie potas, sód, wapń – pierwiastki ważne dla budowy kości
Kasza gryczana
Najpopularniejsza kasza na polskich stołach. Po ugotowaniu dość masywna w ziarnach i bardzo sycąca. Idealna dla wszystkich zmuszonych do przestrzegania diety lekkostrawnej. Poleca się ją zwłaszcza osobom zmagającym się z zespołem jelita drażliwego oraz innymi tego typu chorobami. Idealnie komponuje się z wszelkimi gulaszami oraz daniami mięsnymi z dodatkiem obfitych sosów.
Kasza jęczmienna
Niezwykle miękka i jasna, rekordowo szybko się gotuje. Jest wspaniałym nadzieniem do tradycyjnych, polskich gołąbków. Polskie gołąbki z dodatkiem kaszy jęczmiennej przygotować można zarówno z dodatkiem mięsa, jak i po wegetariańsku. Na ugotowane i rozłożone liście świeżej kapusty kładziemy farsz na bazie ugotowanej wcześniej kaszy jęczmiennej. Może być oczywiście wyraziście doprawiony wszelkimi naszymi ulubionymi przyprawami. Zwinięte gołąbki gotować trzeba jeszcze przez kilkanaście minut w garnku, można je także zapiekać, np. z dodatkiem żółtego sera, posypanego na wierzchu.
Kasza kuskus
Jest również kaszą na bazie pszenicy durum. Cieszy się ogromnym powodzeniem zwłaszcza wśród osób nieco leniwych i nieprzepadających za ciągłym przebywaniem w kuchni. Wszystko dzięki temu, że tej kaszy w ogóle nie trzeba gotować, aby uzyskać ją w formie jadalnej. Ziarenka kuskus pęcznieją po prostu pod wpływem gorącej wody. Według przepisu, wodę łączy się z kaszą w proporcjach 1:1. Najlepiej zrobić to w garnku – wsypać całe opakowanie kaszy i zalać wodą. Przykrywamy, czekamy około 5 minut na to, by kasza spęczniała. Potem wystarczy równomiernie wymieszać zawartość garna i kasza jest już gotowa do podawania na słono lub na słodko, bo idealnie smakuje nie tylko z gulaszem. Można podawać ją też ze świeżymi owocami w jogurtowym sosie. Na słodko świetnie zastąpi tradycyjny budyń, a nawet inny typ kaszy – kaszę mannę.
Kasza pęczak
Ma właściwości bardzo zbliżone do kaszy gryczanej. Różni się od niej jedynie nieco większą delikatnością. Jest wspaniałym dodatkiem do wszelkich dietetycznych sałatek. Sałatka z kaszy pęczak, z dużą ilością natki pietruszki, soczystych pomidorów oraz słonego sera feta może być świetną propozycją dania na upalne popołudnie, gdy nie chcemy za bardzo jeść niczego gorącego, a zależy nam na tym, by szybki posiłek zachował wszelkie wartości odżywcze. Połączenie kasz z jajkami, kawałkami podsmażanej z cebulką kiełbasy oraz wędzonym twarogiem to doskonały farsz na kaloryczne pierogi. Spodoba się wszystkim smakoszom kuchni, gdzie na obecności kalorii po prostu się nie oszczędza.
Regularne spożywanie kasz drogą do zdrowia
Do kaszy warto naprawdę się przekonań i to nie tylko wtedy, gdy z powodu problemów ciśnieniowych lądujemy w szpitalu. Jest ona zbawienna dla zdrowia dla smakoszy w każdym wieku. Kaszę gotuje się maksymalnie pół godziny, więc jej przygotowanie na pewno nie jest pracochłonne. Możliwość połączeń sprawia, ze za każdym razem kasza smakować może zupełnie inaczej.