serwis o zdrowiu i leczeniu

Paciorkowiec – rodzaje, przyczyny zakażenia, objawy, leczenie

Paciorkowiec – rodzaje, przyczyny zakażenia, objawy, leczenie
5 (100%) 9 votes

Paciorkowce to bakterie, które charakteryzują się tym, że prowadzą do powstawania różnych infekcji w organizmie. Zwykle atakują układ oddechowy. Mogą się jednak pojawiać również w zatokach, uszach, tkance mózgowej lub stawach. W większości przypadków zakażenie patogenami można wyleczyć poprzez stosowanie kuracji antybiotykowej. W związku z tym dobrze znać choroby, które powstają na wskutek zakażenia paciorkowcem oraz ich objawy. Ułatwi to znacznie możliwość właściwej reakcji.

Rodzaje paciorkowców

                Gatunków paciorkowców jest bardzo dużo. Wyróżnia się podgrupy, które kategoryzuje się na zasadzie własności hemolitycznych bakterii. Określone rodzaje mogą wywoływać całkowitą hemolizę, częściową hemolizę lub nie wywoływać jej wcale. Jest to jednak przestarzały podział. W dzisiejszych czasach paciorkowce dzielimy ze względu na występowanie na powierzchni paciorkowca określonego wielocukru – antygenu. Każdy z nich ma przypisaną inną literę alfabetu. Na tej podstawie wyróżniamy paciorkowce grupy:

  • A (Streptococcus pyogenes),
  • B (Streptococcus agalactiae),
  • C i G (Streptococcus equi),
  • D (Streptococcus faecalis),
  • bez specyficznego antygenu (Streptococcus pneumoniae).

Choroby wywoływane przez paciorkowce

                Każda z wyżej wymienionych grup paciorkowców powoduje inne choroby. I tak:

  • paciorkowce z grupy A przyczyniają się do powstawania w organizmie takich chorób jak: bakteryjne ropne zapalenie gardła, oraz angina. W związku z tym, że osiedlają się drogach płciowo-moczowych kobiet są często sprawcami gorączki połogowej oraz powikłań związanych z porodem. Ostre zapalenie kłębuszków nerwowych i ropne zapalenie skóry również mogą być spowodowane występowaniem w organizmie paciorkowców z grupy A.
  • Paciorkowce z grupy B mogą okazać się poważnym zagrożeniem dla noworodków i wywołać u nich zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. Są niebezpieczne także dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą doprowadzić do zbyt wczesnego rozerwania błon płodowych.
  • Paciorkowce z grup C i G nie stanowią zagrożenia dla ludzi, ponieważ nie powodują rozwijania się żadnych chorób w naszych organizmach.
  • Paciorkowce z grupy D wywołują infekcje układu moczowego u osób, które przez dłuższy okres czasu mają założony cewnik. Mogą powodować powstawanie ropni w jamie brzusznej lub zapalenie otrzewnej u osób, które przez długi czas stosują antybiotyki.
  • Streptococcus pneumoniae zazwyczaj prowadzi do zapalenia płuc.

Przyczyny zakażenia paciorkowcem

                Paciorkowce rozprzestrzeniają się bardzo szybko. Najłatwiej rozprzestrzeniają się drogą kropelkową, wystarczy jedno kichnięcie lub kaszlnięcie zakażonej nimi osoby, by zarazić kilka następnych przebywających w tym samym pomieszczeniu. Aby uchronić się przed paciorkowcami nie należy spożywać przeterminowanych produktów mlecznych, gdyż jest to idealne miejsce dla bakterii. Ponadto nie wolno zapominać o myciu warzyw i owoców przed ich spożyciem, gdyż paciorkowce lubią zagnieżdżać się również na ich powierzchni. Warto również zastanowić się nad jedzeniem w barach szybkiej obsługi, a jeżeli jest to koniecznością, należy wybrać miejsce, gdzie na pewno dostaniemy świeżą żywność. Warto dbać również o odpowiednio zbilansowane menu i produkty dobrej jakości, których używamy w domu do przygotowywania posiłków.

                Dieta zbyt bogata w produkty mleczne także działa na korzyść paciorkowców. Można powiedzieć, że kiedy dostarczamy do organizmu zbyt dużą ilość produktów mlecznych, działamy na korzyść bakterii. Dzieje się tak, ponieważ mleko niekorzystnie wpływa na krtań, jamę ustną oraz drogi oddechowe, które najczęściej padają ofiarą paciorkowców. Ponadto mleko obniża odporność i uniemożliwia detoksykację organizmu, co dodatkowo zwiększa pole działania bakterii.


Objawy paciorkowca

                Każda grupa paciorkowców ma charakterystyczne dla siebie objawy, to samo tyczy się również do ich leczenia.  Paciorkowce wylęgają się zazwyczaj przez około tydzień. Najczęściej zagnieżdżają się w gardle i jamie ustnej, powodując różne rodzaje anginy paciorkowcowej, takie jak:

  • Angina nieżytowa
  • Angina mieszkowa
  • Angina pseudobłonicza

Najczęściej diagnozowana jest angina mieszkowa, w przypadku której na migdałach pojawiają się liczne zmiany ropne. Do innych jej objawów należą również;

  • Ból głowy
  • Ból brzucha
  • Wymioty
  • Brak kaszlu
  • Dysfunkcje gardła
  • Wysoka temperatura
  • Obrzęknięte i zaczerwienione śluzówki gardła
  • Powiększenie węzłów chłonnych
  • Nieznaczne powiększenie obwodowych węzłów chłonnych takich jak śledziona czy wątroba

Leczenie paciorkowców

                W leczeniu paciorkowców dróg oddechowych lekarze stosują najczęściej niesteroidowe leki przeciwzapalne, które mają pomóc uwolnić się od nieprzyjemnego bólu gardła.

Aby jednak zwalczyć samą przyczynę niezbędny jest antybiotyk, który ma za zadanie zniszczyć wiązania tworzące ścianę komórki bakteryjnej, by ostatecznie doprowadzić do jej rozpadu. Kuracja antybiotykowa trwa zazwyczaj od 5 do 7 dni.

Powikłania po zakażeniu paciorkowcem

                Jeżeli nie będziemy leczyć paciorkowcowego zakażenia, musimy liczyć się z poważnymi powikłaniami, takimi jak:

Aby zapobiec nawracaniu zakażeń powodowanych paciorkowcem należy poprawić działanie układu immunologicznego oraz pamiętać o skutecznym usuwaniu toksyn z organizmu.

Komentarze