Osteoporoza – objawy i przyczyny. Co zrobić by zapobiec osteoporozie?
Osteoporoza to choroba, przy której jakość i gęstość kości ulegają szybkiemu obniżeniu. Kości stają się bardziej kruche i o wiele bardziej podatne na złamania. Szybko tracą gęstość, przez co stają się słabsze. Ryzyko zachorowania na osteoporozę jest wyższe wśród białych i azjatyckich kobiet po ukończeniu 40-45 roku życia. Czynniki ryzyka wystąpienia tej choroby obejmują historię osobistą i rodzinną, typ ciała oraz płeć.
Przyczyny osteoporozy
Istnieje wiele przyczyn osteoporozy. Oto kilka najpopularniejszych z nich:
- Wapń i fosfor to dwa główne składniki kości. Wapń stanowi dla nich główny składnik odżywczy. Nasze mięśnie, serce i nerwy potrzebują wapnia do prawidłowego funkcjonowania. Niedobór wapnia może doprowadzić do osteoporozy.
- Witamina D pomaga chronić kości, a także pomaga wchłaniać wapń. Każdy potrzebuje witaminy D do utrzymania zdrowia kości. Jej niedobór to kolejna przyczyna osteoporozy.
- Siedzący tryb życia także zwiększa ryzyko osteoporozy. Zalecane jest wykonywanie krótkich ćwiczeń na zrzucenie wagi każdego dnia.
- Niższe poziomy estrogenów wśród kobiet zwiększają szansę na wystąpienie osteoporozy. Estrogen odgrywa kluczową rolę w regulacji siły i masy kości, poprzez kontrolowanie funkcji osteoklastów.
- Dym papierosowy reguluje wolne rodniki, które mogą prowadzić do uszkodzenia, a nawet śmierci zdrowych komórek. Toksyny obecne w papierosach obniżają poziom estrogenów, których nasze kości potrzebują do prawidłowego działania.
- Osteoporozę może powodować też niski poziom testosteronu u mężczyzn. Testosteron inicjuje mineralizacją kości i zmniejsza szansę na odbudowę kości.
Objawy i sygnały osteoporozy
Osteoporoza to cicha choroba, która nie wykazuje żadnych wyraźnych oznak lub objawów, do czasu gdy zaczyna postępować znacząco i powodować złamania kości.
- Częste złamania i rozdzierający ból w ich miejscu.
- Uszkodzenie kręgosłupa powoduje silny ból promieniujący od tyłu na boki ciała.
- Trwające latami mikrouszkodzenia kręgosłupa mogą doprowadzić do przewlekłego bólu pleców.
- Erozja kości i zakrzywienie kręgosłupa prowadzi do zmniejszenia wzrostu osoby chorej na osteoporozę.
- Złamanie kości udowej i innych kości nawet przy niewielkich upadkach.
- Bardzo powolne gojenie się kości po złamaniach.
Osteoporoza – co jej sprzyja?
- Wiek powyżej 50 lat
- Kobiety chorują 6-8 razy częściej niż mężczyźni
- Niedobór wapnia i witaminy D
- Alkohol
- Palenie papierosów
- Zbyt szczupła, lub zbyt otyła sylwetka
- Wczesna menopauza
- Późna pierwsza miesiączka
- Zbyt niska aktywność fizyczna
Śmiertelne konsekwencje osteoporozy
Złamania przy osteoporozie są odpowiedzialne za ogromny ból i utratę mobilności, mogą mieć także śmiertelne konsekwencje.
Osoba cierpiąca na osteoporozę ma obniżoną jakość życia, jako iż traci wiele dni roboczych wskutek zwiększającej się niepełnosprawności spowodowanej złamaniami. W przypadku złamań kości udowej, nawet po zabiegach chirurgicznych, wymaga długotrwałej opieki pielęgniarskiej, aby powrócić do zdrowia.
U pacjentów w podeszłym wieku, osteoporoza może powodować zapalenie płuc i skrzepy krwi w żyłach, wskutek przedłużającej się utraty mobilności.
Osteoporoza została powiązana ze zwiększonym ryzykiem zgonu, a osoby ze złamaną kością udową są narażeni na śmierć w wyniku pośrednich konsekwencji złamania.
Osoba, której kręgosłup uległ uszkodzeniu na skutek osteoporozy, w najbliższej przyszłości będzie prawdopodobnie cierpiała z powodu innych złamań.
Osteoporoza – jak zdiagnozować?
Lekarz w celu zdiagnozowania osteoporozy wykonuje densytometrię. Zalecane jest, by każdy z nas po ukończenia 50. roku życia (kobiety) i 60. roku życia (mężczyźni) wykonał badanie tego typu. Densytometr sprawdza gęstość i wytrzymałość kości.
Wynik tego badania wskaże, czy cierpimy na osteoporozę (i jeśli tak – w jakim stadium), bądź czy jesteśmy nią zagrożeni.
Wynik poniżej -1 spowoduje, że lekarz zaleci nam wykonanie dodatkowych badań: poziomu fosforu i wapnia, OB, wapnia w moczu i fosfatazy alkalicznej. Wyniki tych badań będą stanowiły podstawę naszego leczenia.
Najlepsze naturalne produkty dla zapobiegnięcia osteoporozy – lepiej zapobiegać niż leczyć!
1. Ryba
Ryba to świetne źródło wapnia. Jego najwyższy poziom mają sardynki i łosoś. Wapń jest niezbędny dla zdrowia kości, jako iż wspiera ich silną strukturę. Wegetariańskie źródła wapnia obejmują pomarańcze, nasiona sezamu, migdały, jarmuż i białą fasolę.
Wapń z muszli ostryg
2. Jogurt
Jogurt to jeden z najpopularniejszych produktów, które pomagają zmniejszyć problemy związane z osteoporozą. Pochodzi z mleka i jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego i takich składników odżywczych, jak witamina B2, wapń, potas, witamina D, magnez i witamina B12. Podczas menopauzy, zmniejszony poziom estrogenu może powodować utratę witaminy D i wapnia, niezbędnych dla zdrowych kości.
Probiotyki w jogurcie pomagają utrzymać zdrowie jelit i zwiększają odporność. Jogurt zapobiega ponadto rakowi jelita grubego, a także pomaga zmniejszyć wysokie ciśnienie krwi, problemy z zaparciami i biegunki.
3. Mleko
Mleko i nabiał są bogate w wapń, białko, węglowodany, tłuszcze, witaminę A, B, C, D, E, kwas foliowy, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, usuwa plamy na twarzy, leczy rany, odżywia skórę i usuwa martwe komórki skóry.
Witamina D jest ważna dla wchłaniania wapnia w organizmie, skutecznie zapobiega osteoporozie, przewlekłemu zmęczeniu, depresji, nadciśnieniu, bólom mięśni. Jest niezbędna dla zdrowia kości.
4. Jajka
Idealna dieta przy osteoporozie powinna obejmować jajka. Jaja są bogate w witaminę A,B6,D,E,K, wapń, kwas foliowy, fosfor i selen. Jaja są jednym z najlepszych naturalnych źródeł białka, które chronią nasze kości i promują zdrowe włosy i paznokcie. Witamina D kontroluje geny zaangażowane w produkcję estrogenu.
Fosfor jest ważnym składnikiem dla tworzenia zdrowych kości, a ich gęstość jest utrzymywana dzięki fosforowi i wapniu. Inne korzyści zdrowotne fosforu obejmują lepsze trawienie, tworzenie białek i tworzenie silnych kości. Inne naturalne źródła fosforu obejmują orzechy, sery, ryby, wołowinę, produkty sojowe, fasolę i soczewicę.
5. Kapusta
Kapusta jest źródłem błonnika, witaminy B6, D, kwasu foliowego wraz z niektórymi niezbędnymi minerałami dla organizmu, takimi jak mangan, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Jest bogata w witaminę K, pomaga również w procesie metabolizmu kostnego i zapobiega chorobie Alzheimera.
6. Banany
Regularne spożywanie bananów pomaga organizmowi wchłaniać wapń i inne niezbędne dla zdrowia kości składniki odżywcze. Są bogate w witaminy A,C,E, węglowodany, potas, cynk i żelazo.
Obecność magnezu reguluje rozwój struktur kostnych. Inne źródła tego pierwiastka obejmują fasolę, soczewicę, ryby, orzechy, nasiona, awokado i pełne ziarna.
7. Fasola
Wysoka zawartość witaminy D, wapnia, błonnika i przeciwutleniaczy sprawia, że fasola to jeden z najlepszych produktów w diecie osoby chorą na osteoporozę. Obecność przeciwutleniaczy pomaga chronić komórki przed wolnymi rodnikami.
8. Owoce i warzywa
Owoce, takie jak jabłka, pomarańcze, wiśnie i truskawki oraz warzywa, takie jak buraki, czerwona papryka i bataty, pomagają zmniejszyć objawy osteoporozy. Są bogate w witaminę C, D, magnez i fosfor. Witamina C spowalnia proces utraty tkanki kostnej.
9. Migdały
Migdały są dobrym źródłem manganu, witaminy E, biotyny, miedzi i ryboflawiny. Promują zdrowie kości i zwiększają ich gęstość.