Orzechy makadamia – wartości odżywcze, właściwości zdrowotne, przepisy

Orzechy makadamia przybyły w nasze rejony ze wschodnich wybrzeży Australii. Stamtąd potem rozprzestrzeniły się, aż po środkowe krańce Afryki oraz Amerykę Południową i Gwatemalę. Nazwa migdałów nadana została przez amerykańskiego botanika Waltera Hilla. To właśnie on na cześć swojego przyjaciela Johna Mac Adama nazwał roślinę makadamia.

Orzechy makadamia – charakterystyka

Migdały posiadają bardzo twardą skorupę, którą ciężko jest rozłupać nawet z pomocą tak zwanego dziadka do orzechów. Orzechy kryją w sobie jasny krem, który rozpływa się w ustach tak jak nasza ulubiona tabliczka czekolady. Bardzo dobrze smakują i znikają w oka mgnieniu. W sklepach najczęściej spotykamy je już bez łupinek. Niestety jednak orzechy kalifornijskie, po które tak chętnie sięgamy nie należą do najtańszych. Z wielu odmian orzechów akurat te charakteryzują się największą zawartością tłuszczu, mieszczą w sobie nawet 76 procent! Polecane są na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Orzechów nie możemy przechowywać zbyt długo, ponieważ ich właściwości powodują, że nasz smakołyk szybko jełczeje.

Miąższ, który z nich pozyskujemy ceniony jest w kuchni jak i zarówno w przemyśle kosmetycznym. Możemy go bez obaw stosować w pielęgnacji naszej przesuszonej skóry. Regeneruje także kosmyki naszych włosów, szybko się wchłania i delikatnie pachnie.

Orzechy makadamia – wartości odżywcze

Orzechy zawierają nienasycone tłuszcze, a także witaminy z grupy B, witaminę E oraz duże ilości łatwego do przyswajania białka. Charakteryzują się także dużym stężeniem  witamin takich jak A lub D, które nie tylko pomagają chronić nasz organizm, usprawniają również prawidłowe funkcjonowanie. Dzięki spożywaniu migdałów spokojnie możemy uzupełnić poziom utraconego żelaza. Wysoką kaloryczność rekompensują też właściwości wynikające z obecności licznych minerałów takich jak wapń, fosfor, magnez czy potas. Spożywanie tych orzechów pomaga również pozbyciu się niektórych alergii pokarmowych.

Orzechy makadamia – właściwości zdrowotne

Orzechy makadamia posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, miedzy innymi :

  • zwalczają ryzyko występowania chorób serca,
  •  chronią nasz organizm przed niektórymi rodzajami nowotworów,
  •  pozytywnie oddziaływują na nasz zdrowy i piękny wygląd,
  •  wspomagają utrzymanie zdrowia całego układu nerwowego,
  •  pozwalają opóźnić proces starzenia się naszej skóry,
  •  poprawiają pamięć oraz zmniejszają występowanie objawów astmy oskrzelowej.

Orzechy makadamia- zastosowanie w kuchni:

Makadamia ze względu na swój delikatny i kremowy smak stosowana jest w kuchni do wypieku ciast i ciasteczek. Orzechy również dobrze komponują się z mięsem.  Polecane są do stosowania jako dodatek do sałatek, którym nadają lekko kwaśny posmak. Chętnie są stosowane przez wegetarian.

Niektórzy lekarze polecają spożywanie orzechów kobietom ciężarnym. Jednakże z drugiej strony wiele osób jest temu przeciwne, gdyż zawarte w migdałach substancje mogą niekorzystnie wpływać na nasz płód

Dzięki dużym ilościom witamin, które się w nich znajdują, migdały pomagają zapobiegać w rozprzestrzenianiu się alergii u naszych małych pociech. Niestety orzechy makadamia są niebezpieczne dla naszych kochanych piesków i kotków!!

Orzechy makadamia – przepisy

  1. Migdałowe ciasteczka z orzechem makadamia
  • składniki :
  • 50 g cukru pudru,
  • 100 g masła lub margaryny,
  • 1 szklankę mąki,
  • pół łyżeczki ekstraktu migdałowego,
  • 1\4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 10 orzechów makadamia, po przekrajanych na pół,
  • sposób przygotowania :

Masło mieszamy z cukrem pudrem do momentu powstania puszystej piany, dodając ekstraktu z wabili. Wszystko miksujemy. Następnie mąkę łączymy z sodą, migdałami i dodajemy do miski. Ciasto formujemy w kulę i odkładamy na ok. 30 minut do lodówki.

Piekarnik włączamy na 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki, formujemy małe kuleczki. Układamy je w blaszce. W każde ciastko wciskamy orzech. Wkładamy ciasteczka do piekarnika na 12 minut.

Całkowity czas przygotowania ok. 45 minut.

Orzechy makadamia

  1. Ciasteczka z orzechami makadamia i białą czekoladą
  • składniki :
  • 120 g masła lub margaryny,
  • 1 szklankę cukru,
  • 2 jajka,
  • zapach waniliowy,
  • półtora szklanki mąki,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • pół łyżeczki soli,
  • trzy tabliczki białej czekolady ,
  • 200 g pokrojonych na drobno orzechów makadamia,
  • sposób przygotowania:

Miksujemy cukier z masłem lub margaryną. Dodajemy mąkę, sodę i sól. Na sam koniec dodajemy pokrojone orzechy razem z trzema tabliczkami czekolady. Wykładamy łyżeczką masę na pokrytą papierem blaszkę formując małe wysepki. Wkładamy blaszkę do rozgrzanego piekarnika rozgrzanego na ok.180 stopni. Pieczemy ciasteczka około 15 minut do momentu, aż delikatnie się zarumienią. Czekamy, aż nasze wypieki wystygnął i możemy rozkoszować się ich smakiem.

Całkowity czas przygotowania ok. 45 minut.

  1. Ryż duszony z orzechami makadamia i warzywami
  • składniki:
  • 2 duże łyżki masła,
  • 4 ziarenka białego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 10 dag orzechów makadamia,
  • 1 czerwona papryka,
  • półtora szklanki ryżu basmanti,
  • 1 szklanka świeżego zielonego groszku,
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • sposób przygotowania:

W dużym rondlu roztopić masło, dodać kurkumę i pieprz. Smażyć ok. 1 minutę. Wsypać orzechy makadamia dokładnie mieszając całość. Pokrojoną na drobne kawałki czerwoną paprykę dusić przez ok. 3 minuty. Następnie umyty i odsączony ryż dodać do rondla. Całość mieszać od czasu do czasu przez ok. 2 minuty. Wlać trzy szklanki wrzątku, dodać groszek i sól. Całość należy gotować do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę.

Czas przygotowania ok. 30 minut.

 

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.