Niestrawność – leki bez recepty

Niestrawność – leki bez recepty
5 (100%) 1 vote

Niestrawność jest przypadłością, która dotyka szczególnie osoby w średnim wieku. Jest przykrym skutkiem spożywania naszych ulubionych, obfitych w tłuszcze potraw, a jej uciążliwe objawy dają o sobie dać w dość drastyczny sposób.

Jeśli niestrawność pojawia się rzadko to łatwo można jej zaradzić bez wizyty u specjalisty. Jeżeli jednak ta dolegliwość występuje często, wówczas niezbędna jest wizyta u lekarza, który stwierdzi jej przyczynę i podejmie odpowiedni leczenie (niestrawność może być spowodowana m.in. schorzeniom wątroby, woreczka żółciowego i wrzodach żołądka). Jakie preparaty dostępne bez recepty są najskuteczniejsze w walce z niestrawnością?

Czym jest niestrawność?

Niestrawność, nazywana również dyspepsją jest uciążliwą chorobą, która ściśle związana jest z niedostatecznym trawieniem przyjmowanych przez nas pokarmów. Określeniem niestrawności możemy również opisać niektóre dolegliwości ściśle związane z układem trawiennym i prawidłową perystaltyką jelit.

Niestrawność może dotyczyć tak naprawdę każdego z nas i dopada nas najczęściej w najmniej spodziewanych momentach. Letnie pikniki, czy spotkania przy grillowanych przysmakach i piwie często uwieńczone są bólem i pieczeniem w nadbrzuszu. Są to pierwsze objawy wspominanej już niestrawności, którą można leczyć.

Leki w walce z niestrawnością

Istnieje wiele lekarstw, które możemy kupić w każdej aptece, które pomogą skutecznie walczyć z niestrawnością i bardzo szybko łagodzą jej objawy. Preparaty te można podzielić na syntetyczne oraz ziołowe. Jak wiadomo żadnych leków nie wolno przyjmować zbyt często. Dlatego jeśli problem powraca, należy jak najszybciej zgłosić się do specjalisty, gdyż może to być oznaka poważniejszej choroby.

  • Manti (USPharmacja, cena około 10 zł za 30 tabletek). Substancje z nim zawarte łagodzą zgagę, wzdęcia, nadkwaśność oraz niestrawność. Nie wolno jednak przyjmować tego preparatu jeśli zmagamy się z niewydolnością nerek, osteomalacją, osteodystrofią i hipermagnezemią.
  • Ibergast (Axellus, cena około 20zł za 20ml). Jest to kompozycja ziół, dzięki której zmniejszeniu ulega wydzielanie się soków trawiennych. Nie wolno stosować go jednak u dzieci poniżej 6 roku życia oraz w trakcie ciąży i karmienia piersią.
  • Piastprazol (Aflofarm, cena około 16zł za 14 kapsułek). Lek ten jest w szczególności polecany osobom chorującym na niestrawność, refluks i zgagę, gdyż powstrzymuje wydzielanie soku żołądkowego. Nie powinni przyjmować go chorzy na HIV i przyjmujący leki przeciwretrowirusowe.

Niestrawność zazwyczaj pojawia się chwilę po jedzeniu. Objawia się pieczeniem za mostkiem oraz odbijaniem się i kwaśnym posmakiem w ustach, który dowodzi o powrocie do przełyku kwaśnej treści pokarmowej. Osoby zmagające się z niestrawnością skarżą się również na czkawkę, ból brzucha, skurcze jelit, mdłości i wymioty. Dolegliwości nasilają się w trakcie leżenia.

Jakie są przyczyny niestrawności?

Tak naprawdę przyczyn niestrawności może być wiele, począwszy od spożywania zbyt dużych ilości alkoholu, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy czy choroby Leśniewskiego – Crohna. Zdarza się również, że na te uciążliwe schorzenie cierpieć mogą Ci z nas, którzy od wielu lat borykają się z przewlekłą chorobą, jaką jest cukrzyca.

Warto wspomnieć również, że na występowanie niestrawności narażeni są Ci z nas, którzy ze względów zdrowotnych przyjmują duże ilości leków, a szczególnie tych bogatych w żelazo, potas i mocne związki, obecne w niemalże każdym antybiotyku.

Niestrawność może być powodowana również przez liczne choroby dróg żółciowych, Borykając się więc z chorobą, która ściśle powiązana jest z układem żółciowym jesteśmy znacznie bardziej narażeni na wystąpienie uciążliwej niestrawności.

Do trawienia potrzebny jest około litr kwasu solnego dziennie. Tyle właśnie muszą codziennie wytworzyć komórki błony śluzowej żołądka. Ów kwas pozostaje w żołądku, ponieważ zwieracz wypustu żołądka otwiera się wówczas, jeśli pokarm przemieszcza się z przełyku do żołądka. W momencie, gdy zwieracz jest słaby, to sok przesuwający się z żołądka do przełyku sok może drażnić śluzówkę żołądka. Wówczas pojawiają się dolegliwości określane zgagą. Badania wykazały, że zwieracz znacznie słabiej działa u osób z nadwagą, kobiet w ciąży oraz palaczy.

Charakterystyczne objawy niestrawności:

Do najbardziej charakterystycznych objawów niestrawności należy silny, piekący i wręcz rozrywający ból, zlokalizowany w okolicy naszego nadbrzusza. Ból związany z niestrawnością pojawia się zazwyczaj tuż po spożyciu obfitych w tłuszcze potraw.

Niestrawność nie jest związana tylko z dolegliwościami bólowymi ale również uczuciem sytości. Zdarza się, że osoby borykające się z tą uciążliwą chorobą czują sytość po przyjęciu niewielkich ilości pokarmu.

Jednymi z bardziej uciążliwych objawów przykrej niestrawności są wymioty i ciągle odbijanie się, które powoduje nieprzyjemny posmak i zapach wydobywający się z naszych ust. Zdarza się również, że niestrawność prowadzi do nudności, bólów głowy i ogólnego złego samopoczucia.

Mówiąc o objawach niestrawności warto wspomnieć również o uciążliwych biegunkach, które mogą pojawiać się wskutek przejedzenia tłustymi potrawami. Najczęściej biegunki spowodowane niestrawnością są obfite i częste.

Stres – sprzymierzeniec niestrawności?

Zdarza się również, że niestrawność spowodowana jest poprzez liczny stres, który towarzyszy nam w codziennym życiu. Obciążająca praca, czy nerwy związane z codziennymi domowymi obowiązkami prowadzą często do występowania uciążliwej niestrawności, która w efekcie prowadzi do wielu nieprzyjemnych zmian i objawów.

Warto pamiętać o tym, że stres jest czynnikiem obecnym w życiu każdego z nas ale w prosty sposób możemy z nim walczyć i zapobiegać. Kilkunastominutowe spacery, czy wykonywanie prostych ćwiczeń oddechowych wpłynąć może na znaczne zminimalizowanie poziomu stresu.

Jaka powinna być dieta, aby uniknąć niestrawności?

W celu uniknięcia dolegliwości związanych z niestrawnością należy:

  • Wystrzegać się tłustych i smażonych pokarmów
  • Jeść częściej, a mniej, co spowoduje zmniejszenie się produkcji kwasu
  • Alkohol nasila wytwarzanie soku żołądkowego, dlatego warto ograniczyć jego spożywanie
  • Warto też ograniczyć kawę, która drażni śluzówkę przewodu pokarmowego
  • Po każdym posiłku zrobić sobie godzinę przerwy (o ile jest taka możliwość) i dopiero później wykonywać pracę, która wiąże się z uciskiem jamy brzusznej.
  • Ostatni posiłek należy spożywać 3 godziny przed snem
  • W trakcie posiłku wystrzegać się rozmów, by nie połknąć zbyt dużo powietrza
  • Podczas snu starać się, by tułów był lekko podniesiony
  • Wystrzegać się ciasnych ubrań, które powodują zwiększenie się ciśnienia w jamie brzusznej.
Więcej w Dieta, Lecznicze i oczyszczające, Leki, Układ pokarmowy
Nadciśnienie złośliwe

Zamknij