Płatki jaglane mają mnóstwo cennych składników. Warto je jeść, bowiem mają mnóstwo witamin z grupy B.
Płatki jaglane powstają z gniecionych ziaren prosa. Same w sobie nie mają konkretnego smaku, są jednak chrupiące i świetnie smakują. Są idealne w połączeniu z owocami, mlekiem bądź jogurtem.
Właściwości płatków
Płatki jaglane doskonale wpływają na układ nerwowy. Poprawiają koncentrację, zwalczają bezsenność i niwelują zmęczenie. Płatki jaglane działają także moczopędnie, więc mają bardzo korzystny wpływ na pracę nerek. Dodatkowo są przeciwgrzybiczne.
Nie tylko doskonale wpływają na zdrowie, ale również znacząco poprawiają wygląd zewnętrzny. Osoby, które jedzą płatki jaglane wzmacniają swoje włosy i paznokcie oraz mogą zauważyć poprawę stanu skóry.
Płatki jaglane to doskonałe źródło witamin z grupy B. Mają też witaminę E, która odpowiada za starzenie się naszego ciała. Są też bogatym źródłem składników mineralnych, zawierają: potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, kwas krzemowy oraz cynk.
Przepisy z płatkami jaglanymi w roli głównej
Zestaw śniadaniowy z owocami
Składniki
- Kilka łyżek płatków jaglanych
- Szklanka mleka
- Kiwi
- Granat średniej wielkości
- Orzechy (dowolny rodzaj)
- Szczypta soli
- Szczypta cynamonu
- Łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Płatki jaglane zalewamy zimnym mlekiem. Dodajemy odrobinę soli. Gotujemy do 5 minut. Szybko mieszamy, aby płatki zrobiły się miękkie i zgęstniały. Następnie dodajemy trochę cynamonu. Wkładamy płatki do głębokiego talerza, wrzucamy owoce i orzechy. Słodzimy miodem bądź syropem klonowym. Idealne rozwiązanie na śniadanie.
Ciasteczka z płatków jaglanych
Pyszna i zdrowa przekąska, idealna dla osób na diecie bądź tych, które wystrzegają się niezdrowych słodyczy.
Składniki:
- 200 g płatków jaglanych
- 100 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki syropu pomarańczowego
- Marmolada
- 2 łyżki miodu
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół szklanki mąki pszennej
Przygotowujemy naczynie. Wrzucamy tam płatki, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. W garnuszku lekko podgrzewamy syrop pomarańczowy oraz miód (tak, by stały się płynne). Odstawiamy do ostudzenia. Wlewamy do składników suchych. Dodajemy jajko i zagniatamy. Następnie formujemy niewielkie kulki z masy. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczamy. Każde ciasteczko dekorujemy marmoladą. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut (tak, by osiągnęły złoty kolor). Z jednej porcji otrzymujemy około 50 niewielkich ciasteczek. Są pyszne i bardzo zdrowe.
Płatki jaglane z suszem – idealne z samego rana
Aby przygotować zdrowe śniadanie wystarczy dosłownie chwila. Płatki jaglane z suszem do zdrowe i świetne rozwiązanie dla tych, którzy chcą dbać o swoje zdrowie, figurę i dobre samopoczucie. Składniki, które są potrzebne:
- 8 łyżek płatków jaglanych
- 25 dag suszonych owoców (można też dodać ulubione owoce zasuszone samodzielnie)
- Łyżka miodu
- Cytryna
- 1 łyżka posiekanych orzechów
- Duży kubek jogurtu naturalnego
- 1 szklanka wody
Susz wrzucamy do wody na kilka godzin. Następnie kroimy na niewielkie kawałki, mogą to być paski. Wrzucamy je do naczynia. Zalewamy jogurtem i miodem. Wsypujemy płatki i mieszamy. Wyciskamy cytrynę i sok dodajemy do pozostałych składników. Wykładamy do miseczek, na wierzchu posypujemy orzechami.
Płatki jaglane na mleku
- Szklanka płatków jaglanych
- 1 jabłko
- 2 szklanki mleka
- Garść rodzynek
- Garść żurawiny
Płatki jaglane świetnie smakują także zrobione z mlekiem. Do garnka wlewamy mleko. Następnie wsypujemy płatki. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy od 2 do 5 minut. Na tarce ścieramy jabłko. Dodajemy rodzynki i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Idealnie smakuje, gdy podamy śniadanie jeszcze ciepłe.
Ciasto z płatkami jaglanymi
Z płatków jaglanych można też zrobić doskonałe ciasto. Idealny deser bądź przekąska między posiłkami.
Składniki:
- 2,5 szklanki płatków jaglanych
- Awokado
- 2 banany
- Pół szklanki mleka kokosowego
- 4 łyżki kakao
- 2 jajka
- Rodzynki bądź żurawina
- Wiórki kokosowe
- Suszone śliwki
- Suszone morele
- Łuskany słonecznik
- Pestki dyni
- Gorzka czekolada
- Migdały
- Łyżka proszku do pieczenia
- 2 łyżki miodu
Jak przygotować ciasto? Przepis jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki (oprócz czekolady i migdałów). Pestki, rodzynki itp. dodajemy według własnego uznania, tak samo – możemy pominąć któryś ze składników. Ciasto wkładamy do foremki. Na wierch posypujemy posiekaną czekoladą oraz migdałami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto nie powinno być zbyt suche.