Najlepsze naturalne źródła potasu
Czy wiesz, że organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje składników odżywczych. Jak wiadomo można stosować suplementację farmakologiczną, ale to nie zastąpi prawidłowej diety. Organizm ludzki najłatwiej przyswaja składniki, które na co dzień dostarczamy mu w pożywieniu. Dlatego powinniśmy spożywać pełnowartościowe produkty. Dostarczamy w ten sposób pozytywnej energii dla naszego zdrowia. Potas to jeden z niezbędnych pierwiastków biorących udział w wielu przemianach metabolicznych. Na skutek niedoboru mogą pojawić się pewne objawy. Potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową. Z tego względu chcąc utrzymać prawidłowe nawodnienie zwłaszcza latem trzeba skupić się na produktach, w których znajdziemy go jak najwięcej w najlepiej przyswajalnej formie.
Pierwsze objawy braku potasu.
Organizm sam wysyła sygnały w momencie, gdy zaczyna mu brakować pierwiastków. Fachowo niedobór potasu nazywany jest hipokaliemią i charakteryzuje stan, gdy potas spada niżej niż 3,5 mmoli/litr krwi. Wydalanie potasu zachodzi z płynami, więc dosyć łatwo można obniżyć jego poziom. Z pewnością jest kilka oznak, które pomogą w zdiagnozowaniu, że organizm domaga się potasu. Twoje codzienne czynności zazwyczaj nie sprawiały Tobie problemu, ale nagle czujesz osłabienie i spadek kondycji, zwłaszcza gdy regularnie trenujesz. Rozpoznasz to przez szybkie zmęczenie i przyspieszony rytm bicia serca. Co więcej Twoje mięśnie drżą pod wpływem większych aktywności fizycznych. To są początki niedoboru potasu. Pod wpływem ćwiczeń pocimy się, a przez to następuje wydalanie potasu z potem. Elektrolity są potrzebne, aby nasz układ nerwowy i mięśniowy działały prawidłowo, a jak wiadomo potas do nich należy. Co więcej w kooperacji z sodem kontroluje przewodzenie, które steruje pracą mięśni. Szczególnie w nocy daje po sobie znaki przez bolesne skurcze, stanami nerwowymi oraz bezsennością.
Każdy sportowiec potrzebuje w swojej diecie bogactwa witamin i minerałów. To przede wszystkim pozwala mu regularnie trenować i osiągać rezultaty. W wyniku nadmiernego przetrenowania lub przepracowania następuje ubytek potasu, a my codziennie czujemy się zmęczeni oraz osłabieni.
Wspominając o pracy mięśni warto zwrócić uwagę też na działanie układu pokarmowego. Niedobór potasu ujawnia się w zaparciach. Mięśnie gładkie przesuwają pokarm i odpowiadają za właściwą perystaltykę jelit. Niski potas przyczynia się do zaburzeń funkcjonowania metabolizmu, a tym samym powoduje wzdęcia.
Niektórym niedobór potasu przejawia się przez mrowienie za sprawą zakłóceń w przewodzeniu impulsów elektrycznych przechodzących przez skórę, mięśnie, rdzeń kręgowy oraz mózg. Przez to od czasu do czasu drętwieją nam kończyny lub palce początkowo tracimy czucie, a następnie przeradza się to w mrowienie.
Potas wpływa też na nasze samopoczucie, a w skrajnych przypadkach powoduje stany depresyjne i lękowe. Ma znaczącą rolę w prawidłowym przewodzeniu serotoniny, czyli hormonu odpowiedzialnego za dobry nastrój. Jeżeli w ostatnim czasie zauważyłeś u siebie wahania nastroju szybko skonsultuj się z lekarzem.
Dlaczego warto spożywać potas?
Jak już wcześniej wspomniano potas wchodzi w grupę elektrolitów, gdyż ma zdolność do rozpuszczania się w wodzie, aby przenosić ładunki elektryczne. Powinny spożywać go osoby, które mają pracę wyczerpującą fizycznie lub umysłowo. Zwłaszcza, gdy dochodzi do tego aktywny tryb życia. Z potem tracimy wodę i elektrolity. Dlatego nie możemy dopuścić do nadmiernych ubytków tego pierwiastka. Oto podstawowe funkcje, które spełnia potas w naszym organizmie:
- regulacja procesów metabolicznych i pomoc w usuwaniu zbędnych produktów,
- równowaga gospodarki wodno-elektrolitowej,
- stymulacja w wydzielaniu insuliny,
- potas pomaga w spalaniu białek i węglowodanów,
- potas ma zdolność do regulowania ciśnienia krwi oraz pracy nerek. Dlatego osoby chore na cukrzycę, aby wyregulować wrażliwość na insulinę powinny dostarczać go organizmowi.
- uprawiając sport musisz wiedzieć, że chcąc zregenerować mięśnie nie możesz zapomnieć o potasie,
- potas sprzyja procesom myślowym, gdyż dotlenia mózg, wzmacnia koncentrację i zdolność myślenia.
- potas jest potrzebny przy zatruciach, wymiotach i biegunkach, gdyż tracimy elektrolity. Wówczas ważne jest uzupełnienie niedoborów potasu.
Naturalne źródła potasu.
Pokłady potasu kryją się przede wszystkim w odpowiedniej diecie. Cierpiąc na niedobory tego składnika należy wykluczyć na początku wszystkie produkty o pustych wartościach kalorycznych i tych, które wpływają na zmniejszenie poziomu potasu. Powinniśmy uzupełniać jego niedobór poprzez spożywanie świeżych owoców, takich jak: banany, awokado, truskawki, pomarańcze, mango, kiwi, morele i daktyle. Co więcej dobrym rozwiązaniem są koktajle na bazie świeżych warzyw i owoców. Bardzo przyjemnym rozwiązaniem jest sok wielo- warzywny lub pomidorowy. Można spożywać go w trakcie innych posiłków, gdyż doskonale gasi pragnienie oraz syci. Pomidory to nie tylko źródło potasu, ale również magnezu.
Ilościowe źródła potasu w 100 g produktu:
- morele suszone – 1666 mg,
- figi suszone – 938 mg,
- awokado – 600 mg,
- banany – 395 mg,
- ziemniaki – 357 mg,
- seler – 320 mg,
- pomidory – 282 mg,
- grejpfruty – 277 mg,
- kiwi – 290 mg.
Oprócz owoców dużo potasu znajduje się w suchych nasionach roślin strączkowych: białej fasoli, kakao, orzechach (szczególnie arachidowych i włoskich), w suszonych owocach (morele, rodzynki, jabłka, figi).
Na drugie danie warto spożywać warzywa bogate w beta-karoten, które zawierają sporą ilość potasu: marchew, pomidory, ziemniaki, brokuły, buraki, seler i czerwona papryka. Co więcej potas jest też w mięsie i rybach (sardynki, łosoś).
Do tego znajdziemy go w ziołach, przyprawach, kapuście, szpinaku i innych zielonych warzywach liściastych oraz grzybach.
Także produkty mleczne i jogurty pozwolą dostarczyć dawkę potasu.
Na czas kuracji powinieneś ograniczyć wyczerpujące ćwiczenia powodujące wydalanie wody z organizmu. Niektórzy chcą wzbogacać się suplementami farmakologicznymi, jednakże należy skonsultować to ze swoim lekarzem. Przedawkowanie potasu jest niebezpieczne dla nerek. Osoby chorujące na cukrzycę lub niewydolność serca muszą zwrócić uwagę, aby nie przedawkować.