Morszczyn – zastosowanie kulinarne, kosmetyczne i lecznicze

Morszczyn – zastosowanie kulinarne, kosmetyczne i lecznicze
5 (100%) 5 votes

Dary matki natury są coraz chętniej i popularniej wykorzystywane w produkcji i tworzeniu coraz to nowych wynalazków w dziedzinach zdrowego żywienia, dietetyki, a nawet często z mało popularnych roślin zostają pozyskiwane ciekawe, naturalne leki, które pomagają zmierzyć nam się z wieloma schorzeniami w naturalny i zupełnie bezinwazyjny sposób. Ogromnym przełomem, jeśli chodzi o naturalne sposoby zwalczania wielu schorzeń i chorób przewlekłych było odkrycie dobroczynnie wpływającego na organizm glonu o nazwie morszczyn pęcherzykowaty. Ta niepozorna roślina przez wiele lat uważana była jedynie za produkt wielu naturalnych kosmetyków na bazie tylko naturalnych składników, a do dziś odkryto cały szereg innych i równie ciekawych zastosowań i właściwości tego glonu. Dziś przyjrzymy się bliżej zastosowaniu, właściwościom i wykorzystaniu morszczynu pęcherzykowatego w różnych dziedzinach życia.

Morszczyn – zastosowanie kosmetyczne:

Morszczyn pęcherzykowaty w kręgach kosmetycznych znany jest również jako alga morska Fucus i znajduje swoje zastosowanie w produkcji kremów, balsamów do ust, czy naturalnych preparatów pozytywnie wpływających chociażby na ciągłość naszej skóry. Kosmetyki zawierające tą naturalnego pochodzenia algę wykazują wiele właściwości, poczynając od przeciwzapalnych – dzięki czemu pomagają łagodzić obrzęki i zaczerwienienia na skórze, poprzez działanie antycelulitowe, a kończąc chociażby na pozytywie, który jest dostrzegany szczególnie przez mamy, gdyż algi Fucus wpływają na zwalczanie rozstępów, które są widoczne najczęściej u tych z nas, które niedawno zostały mamami, a chcą bez krępacji pokazać się na plaży w nowym bikini. Morszczyn jako składnik balsamów uwielbiany jest szczególnie przez tych z nas, którzy borykają się z problemem wrażliwej i alergicznej cery – naturalne ekstrakty nie wywołują reakcji alergicznych i są bezpieczne nawet dla najdelikatniejszej skóry.

Morszczyn – zastosowanie kulinarne:

Morszczyn jest glonem o wielu zastosowaniach i na szeroką skalę znane jest również jego kulinarne zastosowanie. Coraz częściej w sklepach ze zdrową żywnością, oraz na sklepowych półkach oznaczonych symbolem BIO natrafić możemy na zasuszone formy Morszczyna pęcherzykowatego. Co ciekawe – istnieje sporo odmian tego glonu, a w zależności od odmian, charakteryzują się ciekawym, niespotykanym smakiem i zapachem. Zasuszony morszczyn jest wykorzystywany często jako dodatek do wszelkiego rodzaju koktajli, które pozytywnie wpływają na przemianę materii, a co za tym idzie – wspomagają procesy odchudzające. Nawet niewielka ilość tego zasuszonego glonu wykorzystana w naszym codziennym jadłospisie wpływa na podkręcenie naszego metabolizmu – jest to zdrowy i naturalny dodatek. Ciekawym faktem jest, że morszczyn znajduje swoje zastosowanie również jako baza zupy, przypominającej rosół. Zupa ta bogata w związki odżywcze jest naturalnym antidotum na wszelakiego rodzaju schorzenia – chociażby te ściśle związane z układem krążenia.

Morszczyn – zastosowanie lecznicze:

Morszczyn pęcherzykowaty jako roślina o szerokim spectrum działania jest również naturalnym antybiotykiem i naturalnym lekiem, który wspomaga nasz organizm w walce z wieloma niebezpiecznymi dla zdrowia, a często nawet dla życia schorzeniami. Morszczyn pęcherzykowaty od wielu lat z ogromnym skutkiem stosowany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz zmian miażdżycowych. Jest to składnik wielu preparatów, które wspomagają regularne oczyszczanie organizmu, a dzięki właściwościom ułatwiającym trawienie i czynności wydalnicze, preparaty z dodatkiem tego glonu stosowane są również w leczeniu biegunki, czy zaparć.

 

Morszczyn pęcherzykowaty 50g

Właściwości odchudzające morszczynu:

Morszczyn jest niewątpliwie glonem o szerokim wachlarzu zastosowań, a jednym z jego ciekawszych właściwości są te odchudzające. Ogromne ilości jodu, zawarte w tym cudownym glonie wpływają pozytywnie na procesy przemiany materii, a co za tym idzie – efektywnie i prosto pozwalają nam zrzucić zbędne kilogramy. Stosowanie morszczynu pęcherzykowatego zaleca się szczególnie osobom, które chcą zadbać o swoje zdrowie i odchudzają się z głową – dodatki zasuszonego morszczynu do dietetycznych koktajli, czy sałatek sprawi, że nie tylko będą one zdrowsze i bogate w odchudzający jod, ale również doda ciekawego i niepowtarzalnego smaku, który bez wątpienia zapadnie w naszej pamięci na długo. Należy jednak pamiętać, że nawet tak dietetyczny i naturalnego pochodzenia dodatek należy dawkować i stosować z głową, gdyż zbyt wysoka podaż morszczynu pęcherzykowatego w naszej diecie może zakończyć się nieprzyjemnościami trawiennymi.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Kuchnia, Odchudzające, Zasady żywienia
Pieprz cayenne – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie

Zamknij