Koktajle odchudzające specjałami zdrowotnymi nie tylko na wiosnę

Koktajle odchudzające specjałami zdrowotnymi nie tylko na wiosnę
5 (100%) 1 vote

Koktajle odchudzające znane były od zawsze, ale dziś szczególnie poleca się je wszystkim, którzy w ekspresowym tempie chcieliby schudnąć bez szkodliwych konsekwencji. Często zapominamy o tym, że kuracje odchudzające z koktajlami są o wiele wartościowsze i bezpieczniejsze dla naszego organizmu, aniżeli głodówki na bazie wody mineralnej. Organizmowi musi zostać dostarczona dzienna dawka witamin, co koktajle na bazie warzyw oraz owoców gwarantują.

Przygotowanie domowego koktajlu odchudzającego zajmuje jedynie kilka chwil. Warto każdego dnia przygotowywać nowy, świeży koktajl, a jeśli nasze możliwości czasowe są ograniczone, można ewentualnie jeden specjał przechowywać w lodówce 2 dni. Domowe koktajle nie mogą stać w lodówce zbyt długo, ponieważ szybko tracą ważne składniki odżywcze oraz witaminy. Najlepiej spożywać je więc zaraz po przygotowaniu. Niezbędnym narzędziem do przygotowania koktajlu odchudzającego będzie blender. To dzięki niemu w ekspresowym tempie zmiksujemy dowolnie wybrane na koktajl składniki. Koktajl odchudzający najwygodniej pije się z wysokich szklanek. Można do tego używać słomki, jeśli ktoś lubi delektować się smakiem.

Schudniesz szybciej, niż Ci się wydaje!

Naturalne koktajle odchudzające, przygotowywane w domu są znacznie lepsze w działaniu i bezpieczniejsze dla naszego układu pokarmowego, aniżeli ich odpowiedniki w postaci rozpuszczalnych proszków, dostępnych właściwie w każdej aptece. Nie poleca się stosować tych środków, ponieważ są wynikiem łączenia jedynie pierwiastków chemicznych i niektórych witamin. Kuracja tymi środkami jest nie tylko niekorzystna dla naszej przemiany materii przez bombardowanie chemią, ale także przez cenę specyfiku. Kupowanie kilkudziesięciu saszetek na potrzeby kuracji może kosztować nawet kilkaset złotych, podczas, gdy świeże warzywa czy owoce są dużo tańsze i bardziej wydajniejsze jako produkty spożywcze. Od chemii zatem trzymajmy się możliwie jak najdalej. Mamy nadzieję, że niektóre zaprezentowane przez nas przepisy pozwolą Wam odkryć zbawienny wpływ koktajlów naturalnych na złożony proces gubienia zbędnych kilogramów.

Koktajl z awokado, szpinaku i siemienia lnianego

Potrzebne będą:

  • połowa awokado, im bardziej dojrzałe – tym lepiej
  • kilka listków szpinaku
  • połowa dojrzałego banana
  • 1 duża łyżka siemienia lnianego
  • 1 szklanka wody
  • sok z wyciśniętej cytryny

Z racji tego, że w awokado oraz siemieniu lnianym znajdziemy potężne zasoby kwasów omega, koktajl  ten pomaga wytworzyć brunatną tkankę tłuszczową. Proces chudnięcia tym bardziej przyśpiesza, im więcej tej tkanki wytworzy nasz organizm. Tkanka utylizuje tłuszcz zalegający w okolicach brzucha, bioder, czy ud.

Owocowy koktajl z dodatkiem kurkumy i imbiru

Potrzebne będą:

  • kurkuma (w formie startego kawałka korzenia lub w proszku)
  • imbir (w formie startego kawałka lub w proszku)
  • połowa dojrzałego mango
  • połowa świeżej pomarańczy
  • 1 gruszka
  • wyciśnięty sok z cytryny

To właśnie kurkumie zawdzięczamy to, że nie dochodzi do przyrostu nowych tkanek tłuszczowych. Procesy metaboliczne odbywają się szybciej, a trawienie pozbawione jest niedogodności. Dzięki składnikom zawartym w imbirze przybywa nam energii do działania. Koktajl ten zawiera bardzo dużo witaminy C, co jest potrzebne do gruntownego oczyszczenia naszego organizmu z wszelkich toksyn. To połączenie witaminowe działa także korzystnie na proces odnowy i ujędrniania skóry.

Koktajl na bazie maślanki z ogórkiem

Potrzebne będą:

  • szklanka naturalnej maślanki
  • ogórek świeży, pokrojony lub zblendowany. Nie trzeba go obierać. Wystarczy dobrze umyć pod zimną wodą.
  • posiekana natka pietruszki
  • posiekany koperek
  • pół łyżeczki pieprzu chili

Dzięki chili metabolizm zostaje przyśpieszony, nasze ciało także wytwarza więcej ciepła, niż wcześniej. Jeśli regularnie dodajemy chili do dietetycznych dań, możemy łatwo zauważyć, w jak skuteczny sposób specyfik ten zahamować może nasz głód. Nie odczuwa się właściwie pragnienia smaków tłustych oraz słonych. Ogórek odpowiada za delikatne odwodnienie, a dodatek zieleniny to po prostu solidna porcja witamin. Maślanka występuje w roli dostarczyciela pożytecznych bakterii do naszego organizmu. Dzięki nim nie narzekamy na pracę naszych jelit.

Na bazie wszystkiego, co zdrowe!

Nasze przepisy są jedynie dyskretnymi propozycjami, jakie możesz zastosować we własnej kuchni, w trosce o gruntowne odświeżenie swojego wnętrza i zgubienie wszystkich zbędnych kilogramów. W sezonie letnim możesz puścić wodze kreatywności i przygotowywać koktajle z owoców dostępnych na rynkach krótkotrwale. Warto w tym momencie rozważyć możliwość zamrożenia owoców sezonowych na zimę, by w czasie słotnych miesięcy wspomagać się witaminowymi koktajlami nie tylko dla zachowania idealnej wagi, ale także dla walki z obniżonym nastrojem. Pomyśl więc o tym, by przygotować koktajle między innymi z:

  • truskawek
  • malin
  • jeżyn
  • porzeczek
  • moreli
  • śliwek

Łączenie za każdym razem innych owoców, czy warzyw pozwoli Ci odkryć bogactwo smaków do tej pory nieznanych, a wartych docenienia. Posiadanie blendera w domu jest prawdziwym wybawieniem, nie trzeba stosować hałasujących sokowirówek, aby w ciągu kilku minut móc delektować się specjałem oczyszczającym i regenerującym przy okazji nasze narządy wewnętrzne.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Odchudzające
Z żurawiną pokonasz bakterie

Zamknij