Kardamon – właściwość i zastosowanie świątecznej przyprawy

Kardamon – właściwość i zastosowanie świątecznej przyprawy
5 (100%) 2 votes

Kardamon to jedna z najstarszych i najdłużej znanych przypraw na świecie. Oprócz tego jest również jedną z najdroższych, zajmuje drugie miejsce na świecie, zaraz za szafranem. Od wieków ludzie wykorzystują jej właściwości, w Indiach zdrowotne, na terenie krajów arabskich głównie smakowe jako przyprawa do kawy, a starożytni Egipcjanie wytwarzali przy jej użyciu perfum, które prawdopodobnie mają być afrodyzjakiem. Ze względu na swoją cenę kardamon najchętniej używany jest w okresie świąt, czyli na specjalne okazje, warto jednak wydać te kilkanaście złotych i wzbogacić swoją kuchnię o ten cenny produkt!

Pochodzenie kardamonu

Kardamon w zależności od swojego pochodzenia w nazwie ma kraj, w którym jest uprawiany. W zależności z tego, gdzie jest hodowany różni się między sobą, a więc można mówić o różnych odmianach. Występowanie naturalne to Indie, później przeniesiony do Cejlonu czyli na Sri Lankę, jednak nazwa jest kardamon cejloński, oprócz tego występuje w Chinach i Indonezji, a dzisiaj zawleczono go nawet do Ameryki środkowej!

Jak wygląda uprawa, czy można samemu wyhodować kardamon?

Kardamon należy do roślin bylinowatych, to znaczy że wyglądem przypomina nieco rośliny płożące czyli byliny, a czasem nawet bluszcze. Rozrasta się do ogromnych wielkości i przy uprawie najczęściej sadzi się go w odstępach aż trzech metrów! Dodatkowo potrzebuje specyficznego klimatu, gorącego i okresowo suchego i mokrego. Zaletą jest to, ze jest rośliną jednoroczną, jednak ze względu na osiągane rozmiary i niezbędne specyficzne warunki klimatyczne w domu nie sposób go wyhodować.

Co robić aby kardamon był najsmaczniejszy?

Aby kardamon był najsmaczniejszy powinniśmy przestrzegać kilku zasad. Przede wszystkim najsmaczniejszy jest kardamon, który możemy sami zmielić w moździerzu, ale najważniejsze pytanie, jaki kardamon kupić? Nie musimy znać się na odmianach, a najlepszy rodzaj każdy z nas rozpozna! Kupując kardamon powinniśmy kierować się przede wszystkim kolorem, ten o barwie zielonkawej będzie dużo bardziej aromatyczny i lepszy niż ten o barwie ciemnej. Oczywiście najlepiej aby kardamon nie był w proszku. Kiedy już kupimy taki niespreparowany kardamon trzeba go obrać z łupiny, ale najlepiej potrzebną ilość tuż przed zastosowaniem. Wtedy będzie dłużej aromatyczny i świeży!

Kardamon w kuchni

Kardamon jako przyprawa do potraw znany jest od dawna. W Indiach nawet święta księga o zdrowiu – Ajurweda proponuje lecznicze stosowanie tej przyprawy w kuchni. Ponieważ spożywany kardamon będzie najlepiej działał na nasz organizm od środka, a nie jak większość specyfików, które nakładamy na nasze ciało.

Na słono

Właśnie w Indiach kardamon jest jednym ze składników potrawy zwanej curry. Bardzo często stosowany jest do dań mięsnych, warzywnych, i takich, które w naszej kulturze rozumiane są jako potrawy na słono czyli najczęściej obiadowe. Kardamon w tego typu potrawach będzie ułatwiał trawienie, dzięki czemu nawet najostrzejsze potrawy nie utrudnią nam posiłku.

Ciekawostką jest to, że w niektórych krajach stosowany jest jako przyprawa do kawy i wcale nie sprawia to, że jest ona w smaku jak bożonarodzeniowe ciasteczka! Wręcz przeciwnie, w ten sposób wzmacnia smak i działanie kawy!

Na słodko

W Europie, a przede wszystkim w krajach Skandynawskich, a także górzystych, gdzie zima trwa dłużej bardzo popularny stał się kardamon jako przyprawa rozgrzewająca podawana do alkoholu (do grzanego wina lub grzańca) lub z miodem do przetworów słodkich. Do dzisiaj bardzo popularna jest w ciasteczkach i piernikach, jednak warto pamiętać o jego dopasowaniu do potraw mięsnych! W smaku nieco przypomina imbir, gdyż należy do tej samej rodziny, dlatego idealnie wydobywa smak nie tylko słodkich przysmaków ale i każdego innego.

NGR Kardamon zielony 50g

Właściwości zdrowotne kardamonu

Kardamon podobnie jak cynamon czy imbir wzmaga apetyt, ale również, dzięki swojej pikantnej nutce jest rozgrzewający, bakteriobójczy i grzybobójczy! Właśnie dlatego warto dodawać chociaż odrobinę kardamonu do wielu potraw, albo na przykład do kawy, aby wydobyć jej aromat i smak.

W medycynie

Kardamon ma niesamowite właściwości, które pomagają oczyszczać nasz organizm z wszelakich toksyn jednocześnie uzupełniając niedobory wapnia czy żelaza! Kardamon jest moczopędny, a zatem normuje pracę nerek, pozwala pozbywać się soli z organizmu co obniża nasze ciśnienie tętnicze, a oprócz tego wypłukuje mocznik i wapń, które mogą się odkładać w nerkach!

Naturalna guma do żucia

Co ciekawe, jeżeli z jakiegoś powodu nie używamy gum do żucia, a potrzebujemy szybko odświeżyć oddech warto zainwestować właśnie w strączek kardamonu, obrać go i żuć przez kilka minut. W taki sposób nie tylko oddech straci brzydki zapach, ale też można powiedzieć, że zdezynfekujemy naszą jamę ustną i nieco oczyścimy zęby. Zatem kardamon jest idealnym zamiennikiem chemicznych gum do żucia!

Stan badań

Jak nad większością produktów spożywczych, tak i nad kardamonem prowadzone są badania, obecnie na tle leczenia nowotworu jelita grubego. Najnowsze doniesienia wskazują, że spożywanie kardamonu może obniżyć namnażanie się komórek nowotworowych właśnie nowotworu jelita grubego aż dziewięciokrotnie! Przy tym nie powodując żadnych negatywnych skutków czy poważnych powikłań. Wniosek jest więc prosty, warto zainwestować w kardamon!

Kardamonowy afrodyzjak

Olejek kardamonowy dodawany jest do perfum, zwłaszcza męskich, ponieważ jest uznawany jako afrodyzjak. Jednak prawdopodobnie skuteczniejszy będzie po przyrządzeniu maceratu z jego strączków lub podczas spożywania go, ponieważ pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny co potęguje przyjemność seksualną. Dzieje się tak za sprawą jego pikantnego smaku, dzięki któremu pobudza krążenie krwi w całym organizmie.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Kuchnia
Nalewka z aronii – właściwości lecznicze i przepis

Zamknij