serwis o zdrowiu i leczeniu

Jakie są przyczyny powstawania zgagi?

Jakie są przyczyny powstawania zgagi?
3 (60%) 2 votes

Jeśli jesteś w ciąży nie powinnaś zbytnio przejmować się zgagą, bowiem jest to naturalne, gdyż w ciele zachodzi wówczas wiele zmian.

Zgaga u zdrowego człowieka jest zazwyczaj spowodowana nieprawidłowym trybem życia, a najprawdopodobniej dowodem na złe odżywianie.

Zgaga u większości chorujących wywołana jest błędami żywieniowymi. Może być również oznaką dość poważnych chorób, jednak najczęściej jej przyczyny są dość prozaiczne. Z reguły powodem jest niezdrowy tryb życia. Co należy zmienić w swoich przyzwyczajeniach?

Dieta sprzyjająca powstawaniu zgagi

Głównie należy zwrócić uwagę na dietę. To co jemy jest bardzo ważne. Najczęstszym błędem żywieniowym, który powodujący zgagę, są zbyt obfite i ciężkie posiłki. Objadanie się i ?przejadanie? powoduje znaczny ucisk na żołądek oraz wywołuje refluks żołądkowo-przełykowy. Osoby, które często mają zgagę powinny jeść mniejsze porcje, ale dwa razy częściej niż zazwyczaj. Przy około pięciu posiłkach w ciągu dnia dojdzie do zmian w organizmie. Dotyczą one: metabolizmu, nie przytyjemy, a nawet może zgubimy kilka zbędnych kilogramów. Żołądek bardzo szybko przyzwyczaja się do zmian, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Dzięki odpowiedniej diecie będziemy dużo bardziej witalni, ponieważ kalorie będą przekształcone w energię.

Żeby sprawdzić ceny, z uwagi na częste ich zmiany, należy kliknąć w obrazek lub nazwę producenta znajdującą się poniżej.

Foto:

Właściwość:

Rozmiar:

Producent:

f-rennie-mieta-48-tabletek-do-ssania Jakie są przyczyny powstawania zgagi?Tabletki na zgagę48 tabletekZobacz więcej Rennie
f-manti-8-tabletek Jakie są przyczyny powstawania zgagi?Tabletki na zgagę

8 tabletek

Zobacz więcej

Manti

Ważna jest także jakość spożywanych posiłków. Powinno się unikać takich pokarmów jak:

  • Ostre przypraw, tłuste i ciężkostrawne dania, które powodują zwiększenie wydzielania cholecystokininy, odpowiadającej za zmniejszenie ciśnienia w dolnym zwieraczu przełyku.
  • Herbaty, kawy, napoje gazowane
  • alkohol w każdej postaci, który zwiększa produkcję przez nasz żołądek kwasu solnego,
  • słodyczy, głównie czekolady oraz innych przekąsek,
  • cytrusów oraz soków, które zakwaszają żołądek.

Dużą rolę odgrywają używki. Zgagę powodują także papierosy, a nie tylko alkohol. Wpływ na pojawienie się tej dolegliwości może mieć także stres, który wpływa na układ pokarmowy człowieka. Zgagę częściej mają też osoby otyłe, z nadwagą.


Czy zgaga jest niebezpieczna?

Zgaga jest przede wszystkim irytująca i może mieć szkodliwy wpływ na nasze samopoczucie. Tendencje do zgagi mogą się jednak z czasem rozwinąć w stany zapalne błony śluzowej w przełyku.

W najgorszych przypadkach, zapalenie przełyku może ulec owrzodzeniu. Wrzody na przełyku mogą krwawić i spowodować przewlekłą anemię.

Refluksowe zapalenie przełyku może ulec komplikacji, jeśli blizny na przełyku spowodują jego zwężenie. Może to spowodować utrudnione lub uniemożliwione przełykanie – stan wymagający natychmiastowego leczenia.

Nie warto więc lekceważyć zbyt częstej zgagi – nieleczona może spowodować wiele szkód w naszym ciele.

To jak jemy, wpływa na zgagę

Zgaga jest objawem refluksu lub dostawania się pęcherzyków kwasu żołądkowego do przełyku. Twój przełyk – łączący gardło z żołądkiem – nie jest stworzony do radzenia sobie z tymi kwasami, a więc refluks powoduje bolesne pieczenie.

Nie ważne ile kwasu żołądkowego jest w żołądku. Ważne ile się go dostanie do przełyku – nawet mała ilość kwasu chlorowodorowego może wyrządzić poważne szkody. W przeciwieństwie do żołądka, nasz przełyk nie ma powłoki zabezpieczającej go przed działaniem kwasu.

Prawie każdy doświadcza zgagi od czasu do czasu. Jeśli natomiast pojawia się ona często (dwa razy w tygodniu lub więcej), to warto sprawdzić, czy nie mamy choroby refluksowej przełyku (GERD). Jej najczęstszymi objawami są problemy z połykaniem, erozja szkliwa zębów, problemy z gardłem, a także astma i uszkodzenia płuc.

Pewne rodzaje produktów mogą u niektórych powodować zgagę, aczkolwiek istnieją też inne przyczyny jej występowania. Mają one związek z tym, w jaki sposób jemy.

1.     Jedzenie przed snem lub drzemką

Jedzenie na 2-3 godziny przed snem może przyprawić nam wielu problemów. Zasypiając z pełnym żołądkiem pomagamy w przesunięciu zawartości żołądka do przełyku. Jedzenie przed snem jest w szczególności zakazane dla osób, u których rozpoznano chorobę refluksową przełyku. Nawet jedzenie w pozycji pół-leżącej lub wykonanie szybkiego skłonu po posiłku może wywołać zgagę!

2.     Jedzenie zbyt dużych porcji lub zbyt często

Im więcej jedzenia wpakujesz do żołądka, tym bardziej prawdopodobne, że jego część znajdzie drogę do twojego przełyku. Sugerują to ostatnio przeprowadzone badania przez kanadyjskich, australijskich i irańskich naukowców. Jedzenie często i w nierównomiernych odstępach może również powodować pieczenie przełyku.

3.     Wysokie BMI

Nadmierna waga spowalnia trawienie pokarmu w twoim układzie pokarmowym, wytwarza większe ciśnienie w jamie brzusznej i rozluźnia mięśnie zwieracza, który utrzymuje zawartość żołądka z dala od przełyku. Wyjaśnia to związek pomiędzy zgagą a otyłością – na zgagę częściej skarżą się osoby z nadprogramowymi kilogramami.

Zmniejszenie wagi poprzez modyfikację stylu życia może okazać się najlepszym sposobem na zwalczenia zgagi. Jeśli jesteś osobą puszystą, warto byś skontaktował/a się z dietetykiem, jadł/a mniej i poruszał/a się więcej – na pewno wpłynie to na twoje zdrowie w sposób pozytywny.

4.     Nadmierne spożywanie alkoholu

Uważa się, że alkohol rozluźnia dolny zwieracz przełyku – mięsień, który utrzymuje zawartość żołądka w żołądku. Pijąc tuż przed snem – i łącząc ten ostatni kieliszek wina z przekąską – sam/a prosisz się o kłopoty.

5.     Jedzenie niewłaściwych produktów

Owszem, badania powiązały cebulę, pikantne potrawy i napoje gazowane ze zgagą. Jeśli po zjedzeniu niektórych posiłków masz nieprzyjemne objawy, to na wszelki wypadek, nie jedz ich. Pamiętaj, że kwaśne potrawy niekoniecznie zwiększają poziom kwasu żołądkowego. Kwas w pożywieniu jest niczym przy kwasie w naszym żołądku. Ten organ produkuje około 2 litrów silnego kwasu chlorowodorowego każdego dnia – a więc jedzenie kwaśnych potraw nie wpłynie znacząco na kwasowość żołądka. Można by nawet rzec, że nie wpłynie w żaden sposób.

Komentarze