Graviola – naturalny sposób na walkę z nowotworem i nie tylko

Graviola – naturalny sposób na walkę z nowotworem i nie tylko
3 (60%) 2 votes

Graviola czyli niezwykle egzotyczny owoc pochodzący z ameryki południowej zyskał na popularności w momencie, kiedy naukowcy zauważyli jego działanie zwalczające komórki nowotworowe. Od tego czasu ceny owocu wzrosły oraz stał się on niezwykle pożądany. Media obiegła informacja o badaniach na tym tle, a osoby cierpiące na wszelkiego rodzaju nowotwory postanowiły zaopatrzyć się wyciąg z tej rośliny. Zatem czy graviola ma faktycznie działanie antynowotworowe? Czy tylko dlatego warto ją jeść? Na te i wiele innych pytań postaramy się dzisiaj rzetelnie odpowiedzieć!

Pochodzenie owocu gravioli, ile kosztuje i gdzie ją zdobyć

Graviola inaczej nazywana flaszowcem miękkim pochodzi z okolic ameryki południowej oraz wysp z basenu karaibskiego. W tamtych regionach od lat wykorzystywane były jej właściwości zdrowotne i mowa tutaj nie tylko o owocach, ale również korze i liściach tych wiecznie zielonych drzew. Obecnie dzięki globalizacji możemy łatwo uzyskać dostęp do soków, koncentratów oraz kapsułek zawierających wyciąg z jej owoców, są one stosunkowo łatwo dostępne w sklepach zielarskich oraz w niektórych aptekach. Chociaż drzewo daje owoce niemal cały rok ze względu na krótki okres wegetacji oraz niezwykle sprzyjające ku temu warunki, to transport do europy przetworów z nich wciąż jest drogi stąd ceny wahają się często od 50 złotych w górę, jednak co to za koszta jeżeli chodzi o nasze zdrowie!

Pamiętaj! Graviola a ciąża

W trakcie trwania ciąży oraz dla bezpieczeństwa w okresie karmienia piersią jest wyraźnie niewskazane przyjmowanie gravioli.

Składniki odżywcze zawarte w gravioli

Głównym składnikiem gravioli, za który jest niezwykle ceniona są związki nazywane acetogeninami, mają one silne działanie wyniszczające komórki nowotworowe. Oprócz tego jest również bogata w inne składniki takie jak witamina C, witamina B6, B12, oraz witaminę A. W owocach gravioli możemy również znaleźć żelazo, magnez, potas czy też sód, które są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu! Co istotne dla osób dbających o linię graviola w 100 gramach owocu zawiera jedynie 66kcal oraz tylko 14 gram cukru oraz aż 3 do 4 gramów błonnika który pozwala uregulować pracę układu pokarmowego oraz znacznie przyspiesza metabolizm i zmniejsza uczucie głodu!

Właściwości zdrowotne gravioli

Główną właściwością za którą ceniony jest ten owoc jest działanie antynowotworowe, jednak jest to na tyle skomplikowana kwestia, iż zajmiemy się nią w oddzielnym akapicie w celu przytoczenia odpowiednich dowodów potwierdzających działanie. Jednak według wszelkich badań to nie jedyna pozytywna właściwość gravioli. Wyciąg z niej może być stosowany zarówno w medycynie naturalnej jak i wszystko wskazuje na to, że zostanie użyty w medycynie klasycznej czyli inaczej klinicznej. Zatem naukowcy wykazali, że wyciąg z gravioli ma działanie przeciwbakteryjne, przeciw-pasożytnicze, owadobójcze oraz co bardzo istotne właściwości hipotensyjne czyli obniżające ciśnienie tętnicze!

Graviola a cukrzyca

Istotną kwestią jest również spożywanie produktów z gravioli przez osoby cierpiące na cukrzycę. W przypadku owocu jest to całkowicie bezpieczne, ponieważ ma on stosunkowo niską zawartość cukry, jednak co ważniejsze owoc ten ma w sobie składniki normujące poziom cukru we krwi dzięki czemu trudniej o gwałtowne skoki. Inaczej sprawa wygląda z wyciągami, sokami oraz syropami, istotne jest aby sprawdzać czy nie zostały one dodatkowo posłodzone!

Graviola na problemy ze skórą

Chociaż mało kto zdaje sobie z tego sprawę przecieranie zmian skórnych wyciągiem z gravioli lub przygotowanym z niej maceratem pozwala opanować wykwity, źle gojące się rany i wiele innych. Wszystko to dzięki jej działaniu antybakteryjnemu oraz przeciwgrzybiczemu, a co za tym idzie można powiedzieć, że ma ona właściwości oczyszczające oraz w pewnym stopniu odkażające. Regularne przecieranie wyciągiem z owocu pozwoli opanować opuchliznę, obrzęki oraz co bardzo istotne zmniejszy możliwość wdania się infekcji bakteryjnej!

Eka Graviola sok 100%

Kliknij i sprawdź ceny!

Graviola owoc leczący nowotwory – prawdy i mity

Najczęściej jednak graviola jest kupowana nie dla jej licznych właściwości a konkretnie jednej – możliwości zwalczania komórek nowotworowych. Jak wiemy w sieci możemy znaleźć wiele różnych pomysłów na to jak walczyć z nowotworem zatem naturalnym jest fakt, że podchodzimy krytycznie również do tej opcji. Jednak nie ma powodów do obaw. Sztaby specjalistów z różnych zakątków świata dokładnie badają wyciąg z gravioli, a konkretnie działanie acetogenin, które mają mieć działanie właśnie antynowotworowe. Według najnowszych badań pochodzących z Japonii, które zostały przeprowadzone na myszach z nowotworem w postaci guza na płucach przyjmowanie dawki 10mg na kilogram masy ciała przyniosło wręcz niespodziewane efekty! U myszy którym podawano acetogeniny guzy zmniejszyły się o ponad 50 procent w ciągu zaledwie dwóch tygodni! Dale to ogromne szanse o rokowania dla osób cierpiących na nowotwór, stąd też warto podczas choroby spożywać wyciąg z tej rośliny, gdyż jest prawdopodobnie że wspomoże ona walkę właśnie z nowotworem!

Inne choroby przy których warto stosować graviole

  • cukrzyca
  • grzybica układu pokarmowego
  • choroby wątroby
  • malaria
  • choroby sercowe
  • problemy skórne (podawana w postaci maceratu lub do przemywania zmian)
  • zapalenie stawów
  • nerwice i stany lękowe
  • zmniejszanie obrzęków
  • nadciśnienie
  • astma
  • depresja
Uważaj! Jak długo stosować graviole

Długotrwałe spożywanie owocu lub jego przetworów może wyjałowić przewód pokarmowy nawet z przyjaznej flory bakteryjnej, dlatego jedz graviole ostrożnie i rób przerwy w jej przyjmowaniu!

Jak jeść graviole – kapsułki, soki i świeży owoc

Niestety do europy rzadko sprowadzane są świeże owoce gravioli głównie ze względu na czasu jaki jest potrzebny do przewiezienia owocu. Nawet jeżeli widzimy je na targach znacznie lepiej wybrać soki oraz koncentraty z owocu dostępne w odpowiednich sklepach. Ważne, aby produkty były sporządzane na miejscu, czyli w okolicach ameryki południowej, wtedy będziemy mieć pewność iż są one zdrowe i przygotowywane ze świeżych owoców. Drugim sposobem jest przyjmowanie kapsułek według zaleceń na ich opakowaniu (najczęściej jedna kapsułka na dzień do posiłku). Chociaż w ten sposób nie mamy pełnej gamy cennych składników to mimo to mamy dostęp do acetogenin, które zwalczają komórki nowotworowe!

Przeciwwskazania do stosowania gravioli

Niestety istnieją przeciwwskazania do stosowania gravioli i należy się z nimi dokładnie zapoznać a w przypadku wątpliwości koniecznie udać się do lekarza w celu konsultacji, czy wolno nam spożywać owoc i jego przetwory. Głównym przeciwwskazaniem jest ciąża, której duże ilości gravioli mogą zaszkodzić oraz wywołać poronienie. Kolejną grupą osób które nie powinny stosować gravioli są osoby o naturalnie niskim ciśnieniu tętniczym. Co gorsza w dużych dawkach oraz u osób z wrażliwym żołądkiem, chorobami przewodu pokarmowego w tym jelit może powodować silne nudności, biegunkę a nawet wymioty!

Więcej w Dieta, Kuchnia, Lecznicze i oczyszczające
Chlorofil w płynie – dlaczego warto go pijać, przepis na domowy koktajl z chlorofilem

Zamknij