Gęsi smalec – zdrowie zamknięte w tłuszczach

Gęsi smalec – zdrowie zamknięte w tłuszczach
5 (100%) 4 votes

Bardzo dużo obecnie mówi się o tłuszczach, które są zdrowe dla naszego organizmu. W sklepach półki uginają się od wszelkiego rodzaju  produktów. W naszej kuchni tłuszczy zazwyczaj używamy do smażenia, pieczenia, sałatek, a nawet ciast. Warto zwracać szczególną uwagę na jakość oraz temperaturę, w której należy poddawać obróbce pokarmy z ich użyciem. W trakcie przygotowywania posiłków tłuszcze wchodzą w relację ze składnikami takimi jak:  witaminy i minerały. Należy pamiętać o przygotowywaniu z zastosowaniem się do zaleceń dietetyków i żywieniowców. Obecnie powraca się do tradycyjnej kuchni, która czerpie swoje korzenie w kulturze ludowej. Z tego względu również produkty mają charakter specyficzny dla tamtego okresu. Bardzo popularny do smażenia jest gęsi smalec. Nasi dziadkowie gęsi  smalec stosowali w codziennej diecie, z tego względu dożywali długich lat.

Smalec gęsi – właściwości

Siła działania smalcu gęsiego tkwi  w naturalnych składnikach. Dlatego obecnie bardzo często używa się go, jako domowy specyfik na różne dolegliwości zdrowotne. Smalec otrzymujemy w wyniku topienia sadła gęsiego, który ma około 70 % nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród społeczeństwa krąży mylna opinia, że smalec gęsi może być szkodliwy, ale to powierzchowne zdanie. Według badań swoim składem dorównuje oliwie z oliwek, gdyż zawiera kwas oleinowy, który ma zdolność do obniżania złego cholesterolu. Dlatego jest naturalnym preparatem zwalczającym  miażdżycę oraz choroby serca. Najlepiej spożywać go na zimno, jako dodatek do pieczywa. Tłuszcze pod wpływem temperatury mogą zmieniać swoje właściwości chemiczne na gorsze. Dlatego warto podkreślić, że gęsi smalec pozostaje tak samo zdrowy nawet po podgrzaniu do temperatury około 200 stopni Celsjusza. Smalec pomaga w dolegliwościach zdrowotnych na wiele sposobów.

Leczy problemy z drogami oddechowymi, gdyż  działa rozgrzewająco. Dlatego osoby zmagające się z kaszlem oraz przeziębieniem mogą go śmiało wykorzystać. Dobry jest, jako dodatek do herbaty oraz do nacierania klatki piersiowej. Można też przygotować go z ciepłym mlekiem i miodem, a na drugi  dzień możemy oddychać pełną  piersią.

Smalec gęsi jest na tyle zdrowy, że mogą stosować, go również osoby borykające się z otyłością, a co za tym idzie nadmiarem niewłaściwego cholesterolu i  nadciśnieniem tętniczym.  Produkt ten jest doskonałym środkiem na walkę z miażdżycą. Oczywiście trzeba stosować umiar przy dawkowaniu wewnętrznym. Wiadomo, że wszystko w nadmiarze szkodzi.

Dawniej na wsiach bardzo często korzystano z dobrodziejstwa smalcu gęsiego. Jak wiadomo nie brakuje tam ciężkiej fizycznej pracy. Często zdarzało się przeforsowanie stawów i kręgosłupa. Gęsi smalec można stosować zewnętrznie do smarowania pleców i kolan. Dobrze niweluje on dolegliwości bólowe w chorobach reumatycznych. Poleca się go osobom uprawiającym sporty, ponieważ zdarzają się częste sytuacje związane z kontuzjami.

Gęsi smalec to też produkt regenerujący uszkodzenia skóry całego ciała. Szczególnie zimą możemy stosować go na twarz, jako zamiennik tłustego kremu. Reguluje on gospodarkę lipidową, nawilża oraz tworzy barierę ochronną przed czynnikami zewnętrznymi. Skutecznie opóźnia powstawanie zmarszczek. Gęsi smalec jest polecany dla osób, które doznały poparzeń i na rany.

Smalec gęsi – zastosowanie

Smalec znalazł swoje przeznaczenie w branży spożywczej i leczniczej. Doskonale nadaje się do użytku wewnętrznego, jak również zewnętrznego. Możemy zainspirować się wieloma przepisami na przyrządzenie go w połączeniu z innymi produktami, które wspaniale podkreślą smak. Dlatego bardzo często gości w kuchni osób dbających o swoje zdrowie. Gęsi smalec największą popularność zyskał w  kuchni francuskiej i żydowskiej. Ta druga jest koszerna i zgodnie z nią zabrania się stosowania połączenia mięsa z nabiałem, czyli tłuszczami roślinnymi. Dodatkowo przy smażeniu w tłuszczach roślinnych w wysokiej temperaturze wytwarzają się  substancje rakotwórcze. Warto zauważyć, że również gęsi smalec ma niską temperaturę topnienia około  30 stopni Celsjusza.

Znajdziemy wiele  przepisów, które pokazują jak przyrządzić  gęsi smalec w różnych postaciach. Najbardziej standardowa postać to brak dodatków, czyli część gęsi wkładamy do garnka zalanego na dnie minimalnie wodą i podgrzewamy do momentu wytopienia w międzyczasie mieszając.

Można również wzbogacić smak smalcu dodając aromatyczne składniki. Popularne dodatki to:

  • Cebula,
  • Jabłka,
  • Sól i pieprz,
  • Majeranek

Możesz też stworzyć domową miksturę na kaszel, na bazie miodu, mleka i gęsiego smalcu. Wszystkie składniki rozpuszczamy do osiągnięcia płynnej cieczy, którą pijemy przed snem.

W zastosowaniu zewnętrznym wyróżniamy wcieranie i okłady. Do smalcu gęsiego warto dodać inne lecznicze zioła wspomagające działanie prozdrowotne. Najlepsze są  kompresy pozostawione na całą noc. Do jego wykonania użyjemy: gęsi  smalec, utarty czosnek, bandaż lub ręcznik. Składniki mieszamy  i podgrzewamy do powstania masy, którą nakładamy na bolesne miejsce i przykrywamy bandażem.

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.

Więcej w Dieta, Kuchnia, Przepisy
Inulina – czym jest, działanie, zastosowanie, niedobór

Zamknij